2011. 12. 21.

"Álszent húzás" áldozata lesz a főváros?

LMP: a Fidesz Budapest működésével játszik

 

Az LMP álszent húzásnak tartja a kedden elfogadott, BKV-t érintő parlamenti határozatokat; a párt szerint a Fidesz a főváros működésével játszik "az állami normatíva talonba helyezésével".

Somfai Ágnes, az LMP fővárosi, és Jávor Benedek, a párt országgyűlési képviselője kedden közleményben bírálta, hogy a kormány csak akkor "hajlandó" a BKV normatív támogatásának átutalására, ha a főváros letesz egy hosszú távú finanszírozási koncepciót az asztalra. Megjegyezték, hogy az állam nem többlettámogatást ad a koncepció mellé, hanem egy eddig is meglévő támogatást von el, és teszi "úri kedvétől függővé annak átadását".
   
Az LMP-s politikusok álláspontja szerint a BKV az államnak "lényegében egy fillérbe nem kerül ma", ugyanis a 32 milliárdos normatív támogatással szemben a cég körülbelül 35 milliárd forint adót és járulékot fizet be. A közlemény kifogásolta azt is, hogy a 2006-ban bevezetett normatív támogatás azóta értékének negyedét elvesztette, a kedvezményes jegyek után fizetendő állami kiegészítés pedig reálértéken közel a felére csökkent.
   
Somfai Ágnes és Jávor Benedek arra is kitért: az önkormányzati törvényben a kerületekhez sorolták a parkolási pénzeket, miközben a közösségi közlekedést a fővárosnak kell biztosítania. A párt ennek kapcsán egységes közlekedési kasszát javasol, ahová minden közlekedéssel kapcsolatos bevétel befolyna, az összeget pedig a közlekedési rendszer fenntartására kellene fordítani.
   
Az LMP további közlekedéshez köthető bevételeket lát egyebek mellett a BKV reklámfelületeiben, a jegy- és bérletértékesítés automatizálásában, az idő alapú jegyrendszerben, valamint a bérkasszában lévő tartalékban.
   
Mint írták, azt várják a kormánytól, hogy a "politikai játszmáikból hagyják ki a fővárost", ne tegyék kockára a BKV működését.

(MTI)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr603480315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása