2012. 02. 12.

Nyílt levél Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének

 

Tisztelt Házelnök Úr!

 Az Országgyűlés 2012. évi tavaszi ülésszakának kezdete előtt a Lehet Más a Politika Országgyűlési Frakciója nevében kötelességem felhívni a figyelmét arra, hogy az Országgyűlés munkájának elmúlt másfél évben kialakult gyakorlata tarthatatlan. 2011-ben az Országgyűlés 98 ülésnapon 213 törvényt fogadott el, vagyis amikor ülésezett a törvényhozás, nagyjából átlagosan két törvény született. A felfokozott jogalkotásra jellemző, hogy egyes törvények már a hatályba lépésük előtt vagy rögtön utána számos ponton módosításra kerültek, nem egy esetben az Európai Bizottság nemzetközi visszhangot keltő kifogásai nyomán.

 Az Országgyűlés működésében tapasztalható visszásságok orvoslását kérve az Eötvös Károly Intézet és a TASZ már 2011. július 4-én egy közös „Sarkalatos kérelemben” fordultak az Országgyűléshez. Felhívásuk süket fülekre talált. Az Alkotmánybíróság december 19-i döntései kimondták, hogy a fékek és ellensúlyok lebontása súlyos következményekkel járt a magyar jogalkotásra nézve.  A lelkiismereti és vallásszabadság jogáról szóló törvény kapcsán megállapították, hogy a kormánytöbbség általános törvényhozási gyakorlata, a demokratikus hatalomgyakorlás garanciájának minősülő házszabályi rendelkezések megsértése olyan súlyos eljárási szabálytalanság, amely a törvény részének vagy egészének közjogi érvénytelenségét idézi elő.  A kritikára a kormánytöbbség december végén a parlamenti vitát gyakorlatilag megszüntető Házszabály-módosítással válaszolt.

 A továbbiakban nem kívánunk asszisztálni a visszamenőleges hatályú jogalkotáshoz, az ítélkezés jogszabállyal történő befolyásolásához, a szakmai ellenvélemények és komoly figyelmeztetések ignorálásához, az ismeretlen forrásból származó javaslatok elfogadtatásához. A Lehet Más a Politika frakcióvezetőjeként arra kérem, hogy az Országgyűlés Házelnökeként tartassa be a parlamentarizmus működési elveit.

 Tisztelt Házelnök Úr!

 Tevékenységük ellátása során képviselőcsoportom tagjai a tavaszi ülésszakban az alábbi elvek érvényre juttatásával kívánják felhívni a figyelmet a törvényhozás társadalmi nyilvánosságot biztosító működési gyakorlatának helyreállítására.

 Nem veszünk részt a decemberi Házszabály-módosítás alapján kivételes sürgős eljárásban benyújtott törvényjavaslatok vitájában, és ettől csak akkor fogunk eltérni, ha valóban azonnali cselekvést igénylő, kivételes helyzet adódik.

 Nem veszünk részt a képviselői önálló indítvánnyal beterjesztett törvények vitáján, ha annak tartalmából nyilvánvalóan kiderül, hogy a kormány akarata van mögötte, s célja a 2010-ben elfogadott, a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló 2010. évi CXXXI. törvény rendelkezéseinek megkerülése.

 A zárószavazás előtti módosító csomagok csak a valódi koherencia zavarok kiküszöbölésére szolgálhatnak. Ha a Fidesz folytatja eddigi gyakorlatát, és releváns és/vagy feldolgozhatatlan mennyiségű vagy az adott törvényjavaslathoz nem illeszkedő módosítókkal él, kivonulunk az adott napirendnél.

 Olyan törvényjavaslatok vitájában, amelyeknél nyilvánvaló, hogy nem történtek meg a szükséges társadalmi egyeztetések, a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvény szellemének betűjét és szándékát követve vita helyett az adott társadalmi csoportokkal való konzultációval fogjuk tölteni az időt, és meg fogjuk találni a módját, hogy ezek akaratát becsatornázzuk a parlamenti munkába.

 Kifogásoljuk a mind gyakrabban alkalmazott az időkeretes tárgyalást, amely az ellenzék számára kevés lehetőséget, az LMP frakció részére gyakran csak 20-30 percet, biztosít álláspontjának kifejtésére. Kérjük az időkeretes viták gyakorlatának mellőzését.

 Végezetül az országgyűlési munka szakmai színvonalának és méltóságának megőrzése végett elengedhetetlennek tartjuk, hogy a vitára bocsátott törvényjavaslatok időben megismerhetőek legyenek. Elfogadhatatlannak tartjuk az elmúlt másfél év gyakorlatát, amelynek során gyakran egy-két nappal a vitát megelőzően váltak csak megismerhetővé nagy jelentőségű törvényjavaslatok. Kérjük Házelnök Urat, hogy ne járuljon hozzá olyan javaslatok napirendre tűzéséhez, amelyek szövege az Országgyűlés honlapjára az ülést megelőző szerda estig nem került fel.

 Tisztelt Házelnök Úr!

 Az Országgyűlés demokratikus működésének helyreállítása érdekében kezdeményezzük, hogy a kiemelt jelentőségű, valamint sarkalatos törvényjavaslatok tárgyalása nappal, lehetőleg televíziós közvetítés mellett történjen. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy ez nincs így, a napirendi cserékre minden alkalommal javaslatot teszünk.

 Javasoljuk továbbá, hogy a parlamenti vitanapokat ne időkeretben tárgyalja az Országgyűlés. Különösen visszatetszőnek tartjuk, hogy az ellenzéki pártoknak töredék annyi idejük van álláspontjuk kifejtésére, mint a kormánypártoknak, még akkor is, ha az adott vitanap ellenzéki kezdeményezésre jött létre.

 A Lehet Más a Politika egyik legfontosabb feladata, hogy a hatalom sáncain kívül és belül levők azonos információs helyzetben vegyenek részt a törvényhozási vitákban. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a demokrácia működésének fenti alapelve nem érvényesül a Ház falain belül, úgy véleményünket a nyilvánosság más, alternatív fórumain osztjuk meg a választópolgárokkal.

 Budapest, 2012. február 12.

 Tisztelettel várom válaszát,

 Jávor Benedek

frakcióvezető

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr634098357

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nyílt levél Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének 2012.02.13. 09:10:02

Az LMP frakcióvezetőjeként arra kérem, hogy az Országgyűlés Házelnökeként tartassa be a parlamentarizmus működési elveit.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása