2012. 04. 16.

Az LMP elutasítja az országgyűlési törvényt és a házszabály módosítását

Az LMP a leghatározottabban elutasítja az országgyűlési törvényről szóló kormánypárti javaslatot és a házszabály módosítását – jelentette ki hétfői, parlamenti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek.

Az LMP frakcióvezetője szerint egy olyan “gyalázatos” törvénycsomagról van szó, amelyik menet közben nyúl hozzá a parlament működéséhez, miközben “pitiáner, kisstílű módon” ír át szabályokat, például a frakcióalakítás körülményeit. Véleménye szerint utóbbi változtatásnak egyedül pártpolitikai érdekek állnak a hátterében.

Kijelentette azt is, hogy a kormánypártok érdemi egyeztetést sem folytattak az országgyűlési törvényről, amelyhez – hívta fel a figyelmet – vasárnap érkezett be egy 57 oldalas módosító javaslat.

A frakcióvezető szerint a jogszabály célja a parlamenti munka további kiüresítése. Mint mondta, a jövőben az alkotmányügyi bizottság kormánytöbbsége például az ülések kezdetén tökéletesen újraírhat törvényjavaslatokat. Ezentúl a kabinet látszattörvényeket fog benyújtani, amelyeket közvetlenül az ülések előtt fognak felülírni, így azokról nem lehet majd valódi vitákat folytatni – vélekedett, leszögezve, hogy ez ellentétes a demokrácia és a parlamentarizmus alapelveivel.

Kitért arra is, hogy az LMP reményei és elvárásai azokban a pontokban sem teljesültek, ahol el lehetett volna érni javulást az országgyűlési képviselőkre vonatkozó szabályozásokban. Kiemelte, hogy a képviselő javadalmazás nem teljesítményarányos, az független a parlamenti vagy bizottsági munkától, mert “nyilvánvalóan ez így kényelmes a csak gombnyomogatni bejáró fideszes képviselőknek”.

Az összeférhetetlenségi szabályozásba belekerültek a közvélemény által is elvárt elemek, például az offshore cégek vásárlásának tilalma, de ennek, illetve a képviselői jövedelmekre vonatkozó szabályok hatályba lépését a KDNP “ellenállása miatt” 2014-re tolták ki – tette hozzá Jávor Benedek.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr974455183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása