2012. 04. 17.

Egy köztiszteletben álló és megkérdőjelezhetetlen tekintélyű közéleti személyiség

Az államfőnek "a nemzeti egység megtestesítőjének kellene lennie, vagyis pártok és pártérdekek felett álló, köztiszteletben álló és megkérdőjelezhetetlen tekintélyű közéleti személyiségnek” - fogalmazott Orbán Viktor. Ja, nem most, még 2005-ben. Mi is változott azóta, eltekintve attól, hogy most épp kormányon vannak?

Amúgy szerintem nincs pártfüggetlen jelölt, Göncz, Mádl, és még Sólyom is (ex-MDF-esként) nyilvánvaló politikai értékválasztással és vonzalommal rendelkezett. Viszont a szimpla pártpolitikai tevékenységen túl volt olyasmi az életrajzukban, ami képessé tette őket arra, hogy elszakadjanak a napi pártpolitikai érdekektől. Ha az alapvető politikai értékválasztásuktól nem is függetlenül - ez nem is várható el - de autonóm személyiségként az államfői pozíciót a pártérdekeken túlnyúló tartalommal töltötték meg. Ádernek a Fldesz-politizáláson kívül nincs más az aktájában. Szerepének megfogalmazásakor Orbán is egyértelműen fogalmazott. A között, hogy valaki a "kormányzás motorja" (Schmitt), vagy a "kormányzás horgonya" (Áder) lesz, nincs érdemi különbség abban a tekintetben, hogy pozíciójukat a végrehajtó hatalom keretein belül határozza meg. Toldalék, alkatrész a kormányzásban, nem pedig önálló közéleti szereplő. Joggal merül fel a kérdés, hogy ha az államfő helyzetét lényegében kormánytagként definiáljuk, akkor ebben a szerepben van-e rá egyáltalán szükség. Mit ad hozzá a magyar közjogi rendszerhez?

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr244456200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kzoltana 2012.04.17. 09:29:59

Semmit nem ad hozzá. Áder pláne.

Keljfeljancsi, Áder Jancsi!
Magyar fejlesztésű politikai játék videója látható itt, jobb, mint a Barbie!
www.vagy.hu/tartalom/cikk/2054_keljfeljancsi_ader_jancsi
Nem talpra, magyar!
süti beállítások módosítása