2012. 05. 21.

„Európa nemet mondott a megszorításokra!”

Mai napirend előtti felszólalásom.

"Görögország két hete választott: nemet mondott a megszorításokra! A kormány-közeli Magyar Nemzet értékelte így a friss európai fejleményeket. Németországban a pénzügyi egyensúly mindenek felettiségét hirdető Angela Merkel kormánya egy tartományi választási vereség-széria mélyén jár. Franciaországban a fiskális paktumot Merkellel áterőltető Nicolas Sarkozy-t elzavarták a választók. Orbán Viktor magyar hangja, Szijjártó Péter a megszorítások európai elutasítását úgy találta értékelni, hogy mostantól a „magyar modell érvényesül külföldön” is. Egyetértünk vele abban, hogy a végzetesen hibás magyar megoldások, a gazdaság recesszióba adóztatása, a közszolgáltatások leépítése máshol is bizonyítottan kudarcokat eredményeznek.

De Európának mostanra elege lett. Ha Orbán Viktor nem látja, hogy Európa épp azt a megszorító politikát venné le a műsorról, amit két éve a Fidesz alkalmaz, az rossz hír. Mert a legrosszabb, ami egy kormányfővel történhet, hogy csak rohan a labdával, de nem néz körül, nem lát a pályán. Ebből szoktak akkora öngólok születni, amelyek a történelemkönyvekbe is bekerülnek.

 A hétvégi G8 csúcs és az utóbbi hetek történései azt mutatják, hogy a megszorítások politikája helyett a növekedés politikájának ideje jött el. Európa nem akar újabb öngólokat lőni magának. Európa belátta, hogy önmagában a költségvetési restrikció nem elég, sőt, még az államadósság csökkentését sem éri el. Az adóprés szorítása, az ész nélküli állami kiadáscsökkentés - csökkenő keresletet, visszaeső gazdasági teljesítményt okoznak. Emiatt megbomlik a költségvetési egyensúly és máris jönnek az újabb adóemelések, az újabb megszorítások. Ördögi körbe került az európai gazdaságpolitika, és ugyanebbe az ördögi körbe került az elmúlt két évben az Orbán-kormány is,

 A Fidesz kísérlete, hogy úgy generáljon gazdasági növekedést, hogy a magasabb jövedelműek adóterhelését és a tőkét terhelő adókat csökkenti, mára egyértelműen megbukott. Az egykulcsos adó ára a magyar GDP első negyedévi csökkenése. Az egykulcsos adó pontosan az ellenkezőjét hozta annak, mint amit a labdával csukott szemmel rohanó Orbán Viktor várt tőle: a fogyasztás stagnálását, a beruházások visszaesését. Az előre látható, csak a kormány számára váratlan bukás improvizációhoz vezetetett, olyan lépésekhez, amelyek ismét a fogyasztás és a beruházások csökkenését eredményezik. Magyarország így kapja sorra az öngólokat a Fidesztől és marad ott, ahova a kormánypárt juttatta az elmúlt két évben: a recesszióban.

 Az első negyedéves GDP-adatok alapján a magyar gazdaság az utolsó, ismétlem: az utolsó helyen áll az Európai Unió 21 olyan országa között, melyek már nyilvánosságra hozták adataikat. Magyarországon csökken a reálbér. És Magyarországon nem csökken, hanem nő az államadósság. T. kormánypárti képviselőtársaim – árulják már el, hány öngólt akarnak még rúgni az országnak, mielőtt észhez térnek?

 Mi lehet a kiút a zsákutcából? Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász azt írta a napokban, hogy „régóta felismert elv, hogy az adók és a kiadások kiegyensúlyozott növelésével ösztönözni lehet a gazdaságot. Ha ilyen programokat sikerül jól megtervezni (adóztatás a jövedelemskála csúcsán, kombinálva az oktatásra szánt kiadások növelésével), akkor jelentős növekedés érhető el a GDP-ben és a foglalkoztatásban.” Az LMP szerint erre van szükség, egy zöld fordulatra: befektetésre az iskolákba, a kórházakba, a közszolgálatban dolgozók bérébe, és hasonlóképpen a megújuló energiaforrásokba és energiahatékonysági beruházásokba. Csökkenteni kell a munkát terhelő közterheket az alsóbb jövedelmi osztályokban, így különösen a járulékokat. Mindez megvalósítható az államadósság növekedése nélkül, ha kidobjuk az igazságtalan és fenntarthatatlan egykulcsos adót, ha a tőkejövedelmeket terhelő elvonásokat a munkával egyenlő szintre emeljük és a környezetszennyezést visszaszorító zöld adókat vezetünk be.

 De Magyarország Európa jövőjéért is felelős. Az LMP arra kéri a kormányt, hogy lépjen fel egy olyan új növekedési paktum érdekében is, amely európai szinten oldja meg problémáinkat: egy ilyen új megegyezés elemei lennének az önálló uniós adók, így kiemelten az uniós tranzakciós adó, a közös euró-kötvények kibocsátása és a befektetés a zöld munkahelyteremtésbe.

Tisztelt kormánypárti képviselőtársaim! – Magyarországnak elege volt az öngólokból, kezdjenek el végre a másik kapura játszani!"

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr744529579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása