2012. 06. 18.

Felpislákolt-e az értelem a gazdaságpolitikában?

Ma a parlamentben kormányoldal visszavonta a Nemzeti Bankra vonatkozó törvényjavaslatot, azzal a céllal, hogy a jövő héten olyan új javaslatot nyújtsanak be, amely az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF elvárásainak is megfelel.

Tavaly decemberben, a most módosítandó törvény elfogadásakor az LMP fennhangon kérte a kormányt, hogy ne tegye ezt. Ne tegye, mert nem fér össze a nemzetközi kötelezettségeinkkel, és súlyos károkat okoz az országnak. December 23-án többek között ennek a törvénynek az elfogadása elleni tiltakozásul láncoltuk hozzá magunkat a parlament bejárataihoz.

December óta folyamatosan hangoztatjuk, hogy az a jegybanktörvény, amit decemberben elfogadtak, jogilag védhetetlen, pénzügyileg pedig olyan terheket ró az adófizetőkre, amit teljesen feleslegesen fizetnek ki. A jegybank-törvény az IMF-megállapodás legfőbb akadálya, és így az ország pénzügyi hitelességének visszaállítását is gátolja. Az egekbe emelkedő CDS-felár, az államadósság finanszírozásához szükséges kamatprémium növekedése, a jogbiztonságba vetett hit megingásának forintosítható eredménye az a havi 10 milliárdos nagyságrendű költségnövekedés, amit a magyar adófizetőknek kell megfizetni, a Nemzeti Bank elnöke szerint összesen 100 milliárd forintos nagyságrendben.

A módosító visszavonása, és új, az elvárásoknak megfelelő javaslat benyújtása az értelem csírájának első felbukkanása ebben a történetben a kormányoldal részéről. Persze lássuk még az új törvényt, hogy az valóban megfelel-e a kívánalmaknak. Nézzük meg, hogy ezután dűlőre tud-e jutni a kormány az IMF-fel. Nézzük meg, hogy közben lépnek-e olyat, ami lenulláz minden addigi eredményt.

Az biztos, hogy ha decemberben az LMP-re hallgatnak, az 10 ezer forintot megspórolt volna minden magyar állampolgárnak.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr354596668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása