2012. 07. 01.

"A közös emlékezet újra és újra közösséget teremt" - Levél a kuláküldözések áldozatairól való megemlékezés résztvevőinek

kunágota.jpg

 Fotó: mult-kor.hu

Tisztelt Miniszter Úr!

Tisztelt Zsíros Úr!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A Lehet Más a Politika párt tagsága nevében együttérzéssel köszöntjük mindazokat, akik eljöttek emlékezni és tisztelegni a kuláküldözések áldozatai előtt.

 A közös megemlékezések, ünnepek azért olyan fontosak, mert ritmust adnak az életünknek. Elválasztják a szürke hétköznapokat egymástól, időt és helyet adnak a megállásra, az egymással és eltávozott családtagjainkkal, rokonaikkal, barátainkkal, szomszédainkkal való találkozásokra.

A közös emlékezet, a közös sors, a közös történelem újra és újra közösséget teremt, hisszük, hogy újra összeköt bennünket határokon innen és túl.

Múltunk ezen fájdalmas időszaka irányt is mutat nekünk. Megmutatják, hogy összetartozunk, hogy csakis összefogva, együtt, közösen lehet feldolgozni mindazt az embertelenséget, gyűlöletet, megbélyegzést, azt a sok elhallgatott családi fájdalmat és tragédiát, ami országunk  II. világháború utáni történelme, de különösen a sztálini diktatúra okozott nekünk.

Most, amikor fejet hajtunk az áldozatok előtt a kuláküldözések emléknapján, a kérdés továbbra is ugyanaz: mit teszünk a fájdalommal, amit mások igazságtalanul okoztak nekünk? Mihez kezdünk a gyűlölettel, az erőszakkal, amivel szeretteink életét tették tönkre és családjainkat dúltak szét?

 Hisszük és valljuk, hogy a gyűlöletre, az erőszakra, a gonoszságra csak egyetlen egy igazi és emberi válasz van: a megbocsátás útja. Amikor felmutatjuk az életet, amely bennünk és gyermekeinkben, unokáinkban él, amikor a rosszat a jóval, a sötétséget a világossággal győzzük le.

Ha bosszút akarunk, ha továbbvisszük magunkban a fájdalmainkat, és ha továbbörökítjük azt gyermekeinkben, akkor a kuláküldözések a lelkeinkben tovább fog folytatódni.

  „A harcot, melyet őseink vívtak, békévé oldja az emlékezés.”- írta József Attila a Dunánál című versében. A cinikus hatalom által becsapott és megölt halottainkat nem feledhetjük soha. Ott élnek bennünk és példáik ott lesznek előttünk és adnak erőt a mindennapokhoz. Legyen ez az emlékezés a béke első lépése!

Mondjuk el gyermekeinknek, mi történt szerettünkkel és több ezer honfitársunkkal, hogy soha többé ne történhessen meg még egyszer mindez velünk.

 Az áldozatok előtt való főhajtással köszöntöm mindannyiukat a Lehet Más a Politika párt nevében:

 

 

Jávor Benedek

frakcióvezető

LMP

 

Dr. Dorosz Dávid

Országgyűlési képviselő

A Nemzeti Összetartozás Bizottságának tagja

 

Budapest, 2012. június 27.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr694622397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása