2012. 07. 07.

A 10 pontos blöffcsomag

napirenelotti20120507_1.jpg

Tegnapi napirend előtti felszólalásom:

"Tisztelt Ház, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim!

Miniszterelnök úr hétfői bejelentése azt mutatja: önök is belátták, hogy gazdaságpolitikájuk teljes csőd. Valóban sürgős lépésekre van szükség, mert az önök kormányzása alatt csökkent a nyíltpiaci foglalkoztatás, félmilliósra nőtt a munkanélküliek tábora, rekordokat dönt idén a megszűnt vállalatok száma: 32 ezren húzták le a rolót fél év alatt; 30%-kal nőtt a felszámolások és 60%-kal a végelszámolások mennyisége.

Az LMP már a 2010-es programjában is elmondta, hogy egyebek mellett járulékcsökkentésre van szükség, hogy az alacsony foglalkoztatottságú csoportok is munkához jussanak. Ehelyett önök az egykulcsos adóval éppen őket sújtották és a jól keresőknek ajándékoztak sok száz (kb. 600) milliárd forintot.

Most félig felismerték a hibájukat, de még másolni sem tudnak rendesen: a felelős, megalapozott javaslataink helyett fedezetlen ötlethalmazt látunk az ún. munkahelyvédő csomagban.

Ez a 10 pontos csomag egy blöff, amit most 10 pontban fogok leleplezni.

  1. A csomagnak a két héttel korábban benyújtott költségvetési tervezetben nem volt benne a fedezete. Vagyis még le sem zárult a tárgyalása, máris át kell írni a 2013-as büdzsét. Ebből is látszik: kapkodó,ötletelés az egész, aminek a célja a politikai népszerűségvesztés megállítása.
  2. Az újonnan talált fedezet mindhárom százmilliárdja trükközés. 100 milliárdot a tartalékból elkölteni akkor, amikor az elemzők által várt, átlagosan 1% alatti 2013-as növekedés helyett egyenesen 2%-os növekedésre alapozzák a jövő évi költségvetést ez olyan, mint ejtőernyő nélkül kiugrani a repülőből. Jövőre is szétszakad a túlfeszített költségvetés, és újra év közbeni megszorításokat és adóemeléseket látunk majd.
  3. A második százmilliárdot a MNB-től akarja elvenni a kormány. Önök a kereskedelmi bankok jegybanki betéteit akarják megadóztatni, holott ilyesmi 5 éve nem létezik. Jellemző a Fidesz-kormány hozzá nem értésére, hogy nem tudják: az MNB ezek helyett kéthetes kötvényeket bocsát ki a kereskedelmi bankoknak.
  4. De nagyobb gond az, hogy – hacsak a Nemzeti Bank nem akarja 7-ről 4,5%-ra csökkenteni a tényleges kéthetes kamatszintet, márpedig nem akarja –, akkor ezt a veszteséget a jegybank le fogja nyelni, és 2014-ben kell majd visszapótolnia az költségvetésnek. Ez további hitelfelvételt, az államadósság rejtett növelését jelenti.
  5. A harmadik százmilliárdot az Államkincstár utalásainak megadóztatásából remélik. Két eset van. Ha a Kincstár nem hárítja át a terhet, akkor gyakorlatilag az egyik zsebükből rakják át a pénzt a másikba. Vagy áthárítja a tranzakciós adót, ami viszont az utalásokból részesülő intézmények: önkormányzatok, iskolák, kórházak zsebéből húz ki 100 milliárd forintot – ez egy újabb drasztikus megszorítás.
  6. Nézzük az intézkedések tartalmi részét! Az első öt pontban legfeljebb annyi újdonság van,  hogy amit mindenki járulékcsökkentésnek nevez, azt önök szociális adócsökkentésnek keresztelték át. Ezzel ismét felhívják a figyelmet arra, hogy önök szerint az emberek nem várhatnak el semmit a befizetéseikért, mintha az orvosi és nyugellátásokat a kormány kegyéből kapnák.
  7. Önök bevezetnek két új adónemet a kisvállalkozások számára – miután folyamatosan az adórendszer egyszerűsítéséről papolnak.
  8. A pénzforgalmi szemléletű áfa-befizetés önmagában jó lépés, de a 2013-as költségvetésen ismét csak jókora rést üt. Ráadásul végtelenül cinikus attól a kormánytól, amelyik idén felemelte az áfa-visszatérítés határidejét, hogy a vállalkozások több száz milliárd forintján üldögélhessen, ezzel tovább rontva a magyar cégek likviditását és versenyképességét, sőt, erősen hozzájárulva a vállalatok tömeges felszámolásához.
  9. A 9. pont az árfolyamveszteségtől óvná meg a cégeket. A legegyszerűbb eszköz erre az lenne, ha a kormány felhagyna a kalandor gazdaságpolitikával, a jogállam rombolásával, a partnereinkkel való fölösleges kakaskodással, és helyreállítaná a Magyarország és a magyar forint hitelét és megbecsülését.
  10. Végül a házipénztárra vonatkozó szabályok lazítása ellentmond a gazdaság kifehérítését célzó törekvéseknek, és a nemzetgazdasági szinten komoly költségeket okozó készpénzhasználat visszaszorítása helyett annak kiterjesztését eredményezi majd.

Tisztelt kormánypárti képviselőtársaim! Örülünk, hogy két év után végre felismerték, hogy nem az egykulcsos adó, hanem a járulékcsökkentés a helyes irány a gazdaságpolitikában, amit az LMP 2010 óta folyamatosan javasol.

De azt még mindig nem értik meg, hogy felelős és megalapozott lépésekre van szükség. Önök továbbra is semmibe veszik a tényeket és az elődeiktől tanult trükkök százait szeretnék újra elsütni."

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr404634835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása