2012. 07. 14.

Egyházasítás a természetvédelemben?

zirc_arboretum_01.jpg

Zirc - arborétum (fotó: bfnp.hu)

Helyi lakosok és szakértők kerestek meg, hogy napirenden van a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kezelésében lévő (és állami tulajdonú) Zirci Arborétum átadása a zirci Ciszterci Apátságnak. Mivel természetvédelmi szempontból erősen aggályos az elképzelés, három hete írásbeli kérdést nyújtottam be az illetékes miniszternek:

"Tisztelt Miniszter Úr!
A természet védelméről szóló szabályozás szerint a természetvédelem - ide értve a természetvédelmi területek kezelését is - alapvetően állami feladat, amelyet az állam mindenekelőtt az e célból létrehozott nemzeti parkok közreműködésével lát el. Ismereteink szerint ugyanakkor a kormány a Zirci Arborétumot a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kezeléséből át kívánja adni a Ciszterci Apátságnak.


A fentiek miatt kérem szíves válaszát az alábbi kérdésekre :

  • Megfelel-e e valóságnak a fenti kormányzati szándékra vonatkozó információ?
  • Amennyiben igen, mi az oka annak, hogy a kormány lemond a térség egyik legértékesebb természetvédelmi területéről?
  • Mi az a természetvédelmi kezelési feladat, amelyet egy egyházi szervezet hatékonyabban és célszerűbben el tud látni, mint a teljes jogi, szakmai és materiális feltételrendszer birtokában lévő nemzeti park igazgatóság?
  • Rendelkezésre állnak-e az átadás jogi feltételei - amennyiben nem, milyen módon kívánja azokat a kormány megteremteni?
  • Mely források szolgálnak az esetleges átadás után a természetvédelmi kezelési feladatok finanszírozására, és milyen módon lesz ezeknek a feladatoknak az ellátása ellenőrizve?
  • Kell-e az arborétum gondozását jelenleg ellátó szakembereknek a munkahelyük elvesztésétől tartaniuk az átadással összefüggésben?
  • Mivel magyarázható, hogy az átadási tervek éppen akkor kerül(het)nek a megvalósítás fázisába, amikor véget ért a jelentős közpénzigényű, KEOP-forrásból támogatott élőhely- és infrastruktúra-rekonstrukció az arborétumban?


Várom válaszát!
Budapest, 2012 . június 22 ."

Nemrég jött meg a válasz. A lényeg annyiban foglalható össze: csapataink harcban állnak, de igény lenne az átadásra. A minisztérium maga is kimondja, hogy jelenleg kizárólag jogellenesen lenne átadható az arborétum. Mégis akkor ki erőlteti? És ki dönt ezekben az ügyekben. Ugye nem a magyar kereszténydemokráciát megtestesítő vadászatügyi miniszterelnök-helyettesünk, Semjén Zsolti kobakjában dől el ez az ügy? Ugye nem?

A miniszter válasza:

zirc1.jpg

zirc2.jpg

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr864656691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása