2012. 08. 30.

A kormány újabb sallerért megy Brüsszelbe

Hogy klasszikusokkal éljek: elfogtunk egy levelet.

A levél alapján elég combos pofonra számíthat a kormány azért a folytatólagosan elkövetett agyatlan töketlenkedésért, amit a hulladékgazdálkodás területén az elmúlt években Illés Zoltán államtitkársága bemutatott.

Jelenleg is egy napi 27 ezer eurós büntetésre van kilátásunk csupán azért, mert a 2010 decemberi határidő helyett mindmáig nem tudtuk átvenni a hulladékgazdálkodással kapcsolatos uniós normákat. Ezt a célt szolgálná a zárószavazás előtt álló új hulladéktörvény, de az ominózus levélben foglaltak szerint annak elfogadása, ah egyáltalán lehetséges, csak tovább ront a helyzeten. A notifikációra küldött tervezetet illetően ugyanis az EB csak elvétve talált olyan uniós alapelvet, amellyel ne ütközne.A Bizottság elsősorban a hulladékgazdálkodás államosítását és a magánvállalatok kártalanítás nélkül történő kiszorítását sérelmezi. A brüsszeli állásfoglalás szerint a  törvény ellentétes a szolgáltatásnyújtás szabadságára, a letelepedés és a tőkemozgás szabadságára vonatkozó európai előírásokkal, és vélhetően a közbeszerzési szabályokkal is. Miközben májusban egy szakmai fórumon Illés Zoltán, a szaktárca környezetügyi államtitkára azt állította, hogy a hulladéktörvénnyel szemben csak „jelentéktelen” ellenvetések fogalmazódtak meg, amelyek nem érintik a törvény lényegét. Na most az államtitkár vagy nem mondott igazat, vagy pedig teljességgel képtelen átlátni az európai szabályozást, és az uniós gazdasági jog logikáját.(további részletek itt)

A levél útra kelt egyik helyről a másikra, de tekintettel arra a boszorkányüldözésre, ami most kezdetét veszi, és amely az erőforrásokat a probléma megoldása helyett a kiszivárgás helyének feltárására és a felelősök megsemmisítésére fogja koncentrálni, maradjunk ennyiben, ne bolygassuk, hogy milyen szervezetek között. Ugyancsak ezen okból az eredeti levél közzétételétől is tekintsünk el, ehelyütt csupán az Európai Bizottság Belső Piaci és Szolgáltatási Főigazgatóságának mellékleteként olvasható levelét hozom nyilvánosságra, okulás gyanánt. (pdf verzióért katt ide).

EB_hulladék1.jpg

EB_hulladék2.jpg

EB_hulladék3.jpg

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr314741915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

productmanager 2012.08.31. 19:38:02

Az EU levelének lényege röviden összefoglalva: ti meg mi a búbánatos ló****t csináltok!?
Nevetséges, hogy azt hiszi a Fidesz és a Kormány, az államosítás mindent megold (ráadásul pont a Fidesz, a rendszerváltó párt... Orbán hogy bír tükörbe nézni?).
Én nem tudom, jól vagy rosszul működik a hulladékgazdálkodás, de ha az állam szerint rosszul, akkor szabályozzon és a szabályokat tartassa be, de hagyja már ezt az államosítást. Az állami vállalat sose lesz olyan hatékony mint a magáncég. Ha egy magáncég hulladékgazdálkodással foglalkozik, és ezt rosszul végzi, akkor lecserélik egy másikra. Ha az állami vagy önkormányzati cég csinálja rosszul, akkor kire cserélik le? Senkire, marad a szar.

Boys don't cry 2012.09.06. 08:48:16

most ha 2010 dec volt a határidő, akkor mi a bejegyzés apropója? nem kellett volna valamikor a búbánatosban Fletóéknak bevezetnie? Nem, mi?
süti beállítások módosítása