2012. 10. 01.

Így védik Önök a családi gazdaságokat?

2014-ben végleg lejár az uniós belépésünkkor kapott és 2010-ben meghosszabbított földvásárlási moratórium Ha a kormány nem segíti a gazdákat az erre való felkészülésben, akkor nem fogják tudni megőrizni a versenyképességüket, amikor a tőkeerővel, uniós tapasztalatokkal, piaci kapcsolatokkal jobban ellátott befektetők megjelennek. Németországban, Ausztriában, Svédországban a családi gazdaságok 30-60 hektáros birtokokon folytatnak jövedelmező gazdálkodást, egymással szövetkezve, a felvásárlóknak nem kiszolgáltatva – nálunk erről szó sem esik. Helyette politikai hátszéllel 600-1000 hektáros nagybirtokok épülnek.

 

Ha a kormány az állami földbérletek odaítélésénél – a saját ígéreteit semmibe véve – a helyben élő családi gazdálkodók helyett a saját politikai és gazdasági pereputtyához tartozókat, vagy strómanokon keresztül egyenesen saját magát juttatja kedvezményekhez, akkor a következmény borítékolható. A vidéken élők életszínvonala tovább zuhan, a falvak népességmegtartó képességének csökken. A szektor a meglévő munkahelyek megőrzésére sem lesz képes, a föld haszna pedig egyre távolabb kerül azoktól, akik generációk óta a földből és a földnek élnek. Hogy merre tart ma a földpolitika Magyarországon, arra elég egyetlen adat.

Tudják, mekkora volt Horthy Miklós kenderesi birtoka? Nem egész 400 hektár. És tudják mennyi föld van Mészáros Lőrinc futballakademista és családja kezében? Mintegy 1350 hektár. Olyan nagybirtokrendszer épül itt a kormányzati haveri körben, ami miatt 100 évvel ezelőtt milliók menekültek el a magyar vidékről. Ha Önök jó gazdái lennének ennek az országnak, akkor ezt felfognák. De Önök egyszerűen fejőstehénnek nézik az ágazatot, lerabolható erőforrásnak a vidéket és az egész országot.
Így soha nem lesz az élelmiszer-önrendelkezés, biztonságos élelmiszerellátás és gyarapodó vidék.
Helyette lesznek a politikának és az éghajlatnak egyaránt kiszolgáltatott, minimális munkaerő-igényű nagybirtokok. Lesznek elnéptelenedő települések. Lesznek narancs- és zöldbárók, ahol a mezőgazdasági támogatások és a profit néhány pártközeli nagyvállalkozó kezében koncentrálódik. A többieknek pedig mennek a levesbe, mert – jó esetben – az új oligarchák birtokain lesznek napszámosok, vagy a polgármesterek földjén közmunkások.


Hasonló problémák máshol is vannak: a gyarmatosítás új formájaként kínai befektetők Afrikában, amerikai agrár-nagyvállalkozók Dél-Amerikában nyomulnak, megfosztva földjeiktől a helyieket. A Közös Agrárpolitika tévedései az Unióban is a tőke- és földkoncentráció felé tolják a mezőgazdaságot, egyre nehezebb helyzetbe hozva a vidéken élőket..  A héten Magyarországon van José Bové európai parlamenti képviselő, az egyik legismertebb európai parasztvezető és aktivista, akinek mozgalma a hasonló visszásságok ellen küzd. Ő is látni fogja, hogy ha lehet, még van annál is lejjebb, mint amivel a fejlődő országoknak kell szembenézniük. Az, ha egy országot a saját oligarchái gyarmatosítanak. Ha politikai lózungként használják a nemzeti érdek, a földvédelem, a magyar gazdák kifejezéseket, de közben szolnoki ügyvédek, sportkörtársak, baráti és politikai kapcsolatok építik fel az új latifundiumokat.

Hogy ennek véget vessünk, azonnali hatállyal

- vissza kell vonni a gyalázatos földpályázatokat;
- még megkezdése előtt le kell fújni az ugyanilyen rendszerben, a visszaélés lehetőségét megint tálcán kínáló második körös pályázatokat. ;
- új, ellenőrizhető és átlátható rendszerben kiírt versenyben valóban a helyieket kell földhöz juttatni.

Az új földtörvény az utolsó lehetőség a jövőre lejáró földvásárlási moratórium vége előtt, hogy esélyt adjunk a vidéknek. Amit Önök beterjesztettek, az erre nem alkalmas. A vidék érdekében – ha az valóban fontos Önöknek – támogatniuk kell az LMP javaslatait:

- valódi ökoszociális földreformra van szükség a kis és közepes családi gazdaságok földhöz juttatása érdekében;
- a maximális birtokméretet szigorúan, minden érdekeltséget beszámítva kell meghatározni;
- megfelelő átmeneti idővel, de felül kell vizsgálni az elfogadott földtörvénynek és az új birtokmaximumoknak nem megfelelő bérleti szerződéseket;
- a termőföld sorsáról való döntésbe vonják be a helyi gazdálkodókat, és támogassák a közösségi földtulajdon különböző formáit;
- az európai agrártámogatások és fejlesztési források felhasználását a helyben élő családi gazdaságok javára, a szövetkezések támogatására kell fókuszálni.

Kérjük, hogy támogassák ezeket, vagy álljanak oda a választóik elé. Legyenek egyszer igazán bátrak, és mondják az arcukba, hogy szándékosan becsapták őket. Ez még mindig tisztességesebb lenne, mint amit eddig csináltak.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr154813637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása