2012. 10. 04.

Két évvel a kolontári vörösiszap-katasztrófa után

Két évvel a kolontári vörösiszap-katasztrófa után továbbra is súlyos problémát jelent, időnként drámai helyzetet idéz elő az átszakadt 10-es kazettából származó porszennyezés. Azonnali lépéseket sürgettünk csütörtöki sajtótájékoztatónkon, alább az eseményről készült MTI hír.

Kossuth térFotó: Járdány Bence

A katasztrófa során átszakadt kazettából származó vörös por még ma is a Kolontárhoz tartozó, a tározótól néhány száz méterre található Lőrintepuszta és Csótapuszta felé száll. Az ott élők a száraz, szeles időben komoly porszennyezésnek vannak kitéve, de a sorsukkal senki nem foglalkozik – jelentette ki budapesti sajtótájékoztatóján az LMP frakcióvezetője.

Jávor Benedek azt mondta, hogy az emberek védelmének érdekében le kell fedni a tározót és el kell végezni a pormentesítést. A Lőrintepusztán élők számára annak a lehetőségét is meg kell teremteni, hogy el tudjanak költözni a komfort nélküli házaikból – tette hozzá a frakcióvezető, aki szerint a harminc ember – köztük tíz gyerek – elköltöztetésében egyaránt részt kell vállalnia a kormánynak és a Mal Zrt.-nek.

A katasztrófa egyik oka az volt, hogy a hatóságok nem megfelelően végezték a munkájukat – hangsúlyozta a politikus. A környezetvédelmi hatóságokat viszont azóta sem erősítették meg, sőt a költségvetésben további forrásokat vontak el tőlük. Amíg a kormányzat nem veszi komolyan a környezetvédelmi munkát, addig máshol is bekövetkezhetnek hasonló esetek – mondta Jávor Benedek.

Szilágyi László LMP-s képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a térségben máig nagyon komolyak az egészségügyi kockázatok. Az Esélyt az életre a vörösiszap után elnevezésű egyesületnek a katasztrófa második évfordulójára készített kiadványára hivatkozott és kitért arra: a korábban Devecserben felállított szűrőközpontot azóta felszámolták, így már senki nem vizsgálja a helybeliek egészségügyi állapotát, pedig ajkai és várpalotai orvosok megerősítik, hogy megnőtt a krónikus légúti megbetegedések száma. Az egyesület tagjai arra is felhívják a figyelmet, hogy a lakosság nem kapja meg a megfelelő pszichológiai ellátást, nem kezelik a több embernél is jelentkező poszttraumatikus szindrómát.

A sajtótájékoztatón az LMP másfél tucatnyi, fehér, por ellen védő maszkot viselő aktivistája sorakozott fel Csótapuszta, Lőrintepuszta, Somlóvásárhely, Kolontár, Devecser, Magas PM10 étékek, Hatósági hibák és Másodlagos károk feliratú táblákkal a kezükben. Egyikük – a porszennyezés hatásait érzékeltetendő – benyújtott egy vörös füstgyertyát is.

Két éve, 2010. október 4-én történt Magyarország legnagyobb ökológiai katasztrófája. Ajka közelében, Kolontár községnél 12 óra 25 perckor átszakadt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai timföldgyára 10-es zagytározójának gátja, több mint egymillió köbméternyi víz és mérgező vörösiszap elegye öntötte el Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit. A katasztrófában tíz kolontári lakos vesztette életét, 123 ember súlyos égési sérüléseket szenvedett az erősen lúgos, maró hatású anyagtól, az orvosoknak 302 embert kellett ellátniuk. 

LMP/ MTI

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr594819728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása