2012. 10. 08.

Fény derül valaha a Gripen-ügyre?

gripenpontcom_1.jpg

(Kép: gripen.com)

Azonnali kérdés keretében csatáztunk Polt Péterrel.


"Tizenegy évvel ezelőtt döntött az első Orbán-kormány a Gripenek beszerzéséről, és 11 éve várja hiába a választ a közvélemény arra a kérdésre, hogy miért a Saab-BAE konzorcium repülőgépeire esett a végső szót kimondó Orbán Viktor, Pintér Sándor és Matolcsy György választása. Külföldi nyomozások, és a sajtó tényfeltáró munkája nyomán a kép egyre tisztább. Tudjuk, hogy a Saab és a BAE között köttetett egy megállapodás, ami a Gripenek értékesítését kivette a Saab korrupcióellenes irányelveinek hatálya alól. Tudjuk, hogy a két érintett céggel szemben Szaúd-Arábiában, Tanzániában, Csehországban és Romániában is felmerültek vesztegetési vádak. Tudjuk, hogy a helyi politikusok és az eladók közötti közvetítésben kulcsszerepe volt egy osztrák üzletembernek, aki ellen Ausztriában nyomozás folyik, és aki Magyarországon is részt vett a Gripen-üzlet tető alá hozásában. Talán csak egyetlen ember fejében nem fogalmazódott meg a fenti tények alapján a gondolat, hogy érdemes lenne legalább az osztrák, brit és a svéd nyomozati anyagokat közelebbről megvizsgálni annak érdekében, hogy kiderüljön, történt-e korrupció a Gripen-beszerzés kapcsán - ezt az ember Polt Péternek hívják, foglalkozására nézve ő Magyarország legfőbb ügyésze.

Az osztrák média közelmúltbeli hírei nyomán világossá vált: tanúvallomások igazolják, hogy a gépvásárlás kapcsán nálunk is történhettek megvesztegetések. A fentiek miatt kérdezzük a legfőbb ügyész úrtól: időszerűnek tartja-e, hogy az általa vezetett hatóság az új nyomozati tények ismeretében kikérje végre a svéd ügyészségnél és a brit hatóságoknál fellelhető, magyar vonatkozásokat tartalmazó aktákat, vagy tovább kíván falazni a beszerzés ügyében érintett fideszes és MSZP-s kormányoknak, elzárva a magyar állampolgárokat ebben a súlyosan politikai korrupciógyanús ügyben az igazság megismerésének lehetőségétől."

Szerinte viszont nincs olyan információ, ami a Legfőbb Ügyészség bármilyen lépését indokolná. Az, hogy Ausztriában egy bírósági tanúvallomás nyíltan szól a magyar partnereknek tolt korrupciós pénzekről, nyilván nem ilyen.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr964827277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása