2013. 06. 03.

Miért falaz a kormány a hibázó atommultinak?

atom1.jpgLezárni? Kinyitni? Tilos? (fotó: nol.hu, Móricz Simon)

Mai parlamenti kérdésem Németh Lászlónéhoz (magyar hangja: Völner Pál államtitkár):

"Tisztelt Államtitkár Úr!

A paksi atomerőmű tíz évvel ezelőtti súlyos üzemzavarának legfontosabb következményeit a közvélemény még mindig nem ismeri. Nem tudjuk, hogy mekkora kár keletkezett, és ki fizette a költségeket - csupán az derült ki, hogy a kárelhárítás máig nem fejeződött be. A tények eltitkolásában a Medgyessy-, a Gyurcsány- és az Orbán-kormány egyformán közreműködött. Különösen érthetetlen számunkra, hogy Orbán Viktor kabinetje, amely szavakban állandóan gazdasági szabadságharcot vív a nemzetközi nagytőke ellen, miért asszisztál a Framatome francia atommultinak, amely 2003-ban súlyosan hibázott az üzemanyagkazetták tisztítása során, veszélybe sodorva a magyar lakosságot és az erőmű működőképességét.

A közelmúltban írásbeli kérdést tettünk fel Németh Lászlónénak az évtizedes titok tisztázása végett, ám a miniszter válasza szerint a kárelhárítás részletei a Framatome-mal kötött szerződés szerint titkosak. Az azonban senkinek sem lehet az üzleti titka, hogy mennyibe került eddig a magyar államnak baleset - azaz mekkora a kiesett termelés értéke, és mennyit költöttek mostanáig a kárelhárításra. Kérem tehát miniszter asszonyt, hogy tájékoztasson róla, milyen anyagi értékű kár keletkezett az erőműben 2003-ban, mekkora volt a reaktor leállása miatt kieső veszteség, és mennyit fordítottak eddig az akkor keletkezett károk elhárítására. Arról is tájékoztatást kérek, hogy az említett károkból mennyit fedezett az atomerőmű biztosítása. Ezek a tételek nem érintik a magáncég érdekeit, ugyanakkor egyértelműen azokra a magyar adófizetőkre tartoznak, akik a számlát állni kénytelenek."


Völner válaszának lényege, hogy de, a Framatome-mal kötött szerződés értelmében az összes vonatkozó információ titkos. Egyébként meg tényleg nem fejeződött be még a kármentesítés. De higgyem el, hogy minden rendben, bár erről további információt nem osztanak meg. Na, végre megnyugodtam.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr105342167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása