2013. 12. 07.

Csalók a napfényben II.

Lázár János a nyáron szokatlan dolgot cselekedett. Belátta, hogy a kormány hibázott. És nem csak hogy hibázott, de olyan látványos módon próbálta meg leszívni az uniós forrásokat a legszűkebb Család számára, hogy az még a sokat látott NER-ben is rázósnak tűnt. Így történt, hogy augusztusban felfüggesztette a KEOP botrányos napenergiás pályázatainak eredményhirdetését (a zavart a rendszerben jól jelzi, hogy közben számos pályázót azért kiértesítettek, hogy nem nyert), és közölte, hogy a forrásokat majd közintézmények javára csoportosítják át. 

Az eddig vezető út is gazdag bulgakovi fordulatokban, de hogy a végén hova fog kifutni, és mennyibe fog ez nekünk adófizetőként kerülni, az majd csak most derül ki.

Nézzük először a pályázat történetét. Februárban az NFÜ kiírja a "KEOP 4.10.0/C/12 Helyi hő és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal" című pályázatot. Már a kiírás igyekezett szűkíteni a pályázói kört különböző trükkökkel. Elfogadott csatlakozási dokumentáció kellett, amit egy befolyással rendelkező kör értelemszerűen könnyebben tudott megszerezni. Előírták azt is, hogy a pályázónak rendelkeznie kell a termelt energiát befogadó dokumentummal – ennek mibenléte viszont tisztázatlan. Számos szakmabeli és sok pályázatíró szerint ez a MEH határozata (ennek megszerzése igen hosszú folyamat), ami önmagában eltántoríthat sokakat a pályázaton való részvételtől. Aztán kiderül (vannak, akiknek vélhetően hamarabb), hogy elfogadnak egy erre irányuló szándéknyilatkozatot is. További elbizonytalanító tényező az  ún. BMR mutató. Ez a megtérülést jellemzi, és az előírás szerint 0,5 feletti érték kellett, hogy legyen - ezt viszont csak úgy lehetett produkálni, ha a beruházási értéket nagyon alacsonyra vették (akkor viszont nem érdemes pályázni), vagy trükköztek a számításoknál. Például azzal, hogy nagyobb hozamot írtak be  a hivatalosan elszámolhatónál (pl. 1200 kWh/kW értéket, aminél az adott földrajzi helyen a hivatalos kalkulátor sokkal kevesebbet ad ki - ez leellenőrizhető a korábban itt, a blogomon közzétett táblázatból). Ezt a hibát egyes pályázatoknál elfogadták, más esetekben az elutasítás indoka volt.

Ugyancsak egy előre felkészült, jól informált kör sikerét segíti, hogy a pályázat elkészítéséhez szükséges kitöltő programot február 15-én, pénteken teszik fel a honlapra, a beadási határidő hétfőn 18-án, 3(!) naptári nap múlva, és még aznap fel is függesztik a pályázatot. Mindezekkel a nehezítésekkel nyerésre alig-alig van esélye olyasvalakinek, akinek nincsenek jó kapcsolatai, információi, jóakarói a kiíró NFÜ környékén.

Aztán kiderül, hogy még így is túl sok az eszkimó, és kevés a fóka, azaz a pénz. És innentől már csak képzelet tudja megrajzolni, hogy mi történhetett.

Az utóbb sokszorosan nyertes, Orbán-vő Tiborcz-féle érdekkör eléri, hogy több ütemben 9 milliárdra emeljék a keretet, hogy mindenkinek jusson. Nyáron kitör a botrány, Orbán vasárnapi családi ebédnél elmagyarázza Pistinek az állami maffia működési elveit. Majd kihúzza a konnektorból a fénymásolót, amivel szakmányban állították elő a különböző helyszínekre az azonos pályázatokat, olyan feltűnő módon, hogy az még a sokat próbált Magyarországon is szemet szúr. A Gazda a látszat védelme érdekében felhívja Lázár Jánost, az univerzális takarítóembert, aki hamarosan a helyszínen van, határozott mozdulatokkal előveszi a savaskádat, és az egész pályázatot megsemmisíti.

Apró gondok azért még vannak. A fókákat csak el kéne juttatni a megfelelő eszkimókhoz, de most már külön figyelem irányul az ügyre. Úgyhogy Lázár, a takarítóember belengeti, hogy a pénz közintézményekhez fog kerülni (háttérben még decensen bugyborékolnak a pályázatok a savban). Eltelik pár hónap, 2013. november 22-én az NFÜ közleménye szerint 2,3 milliárd forintot nyernek különböző önkormányzatok, az alábbiak szerint:

KEOP4.jpg

A 2,3 milliárdnak tehát megvan a gazdája. A kivitelezésre és az üzemeltetésre az önkormányzatok közbeszerzést kell, hogy kiírjanak. A következő feladat majd ezen közbeszerzések nyerteseinek az azonosítása lesz. Én mindenesetre nem leszek meglepődve, ha azok jelentős átfedést, vagy szoros kapcsolatokat mutatnak majd azokkal a cégekkel, akik miatt nyáron fel kellett függeszteni a pályázatot. Eljut az a pénz oda, ahova kell, ha kanyargósabb úton is kell mennie.

Igen ám, de a keret 9 milliárd forint, hol van a maradék 6,7 milliárd? Ha az eredetileg pályázó cégek közül akarnak új nyerteseket hirdetni, ahhoz is elég kevés már az idő, tekintve, hogy december 31-ig még a támogatási szerződéseket is meg kéne kötni! Ha pedig nem, az újrapályáztatáshoz végképp nincs idő. De Lázár, a problémamegoldó, mindig új és új ötletekkel áll elő. 2013. december 5-én lakonikusan tömör közlemény jelenik meg az NFÜ honlapján: "Nem támogathatóak a vállalkozások által benyújtott értékesítési célú napelem-beruházások."

Azaz egy mozdulattal, visszamenőlegesen megsemmisíti az egész pályázati kiírást. Ezzel két gond van.

1. Akkor kié lesz a pénz? Ha nem használják fel (nem kötnek támogatási szerződést rá) december 31-ig, akkor vissza kell fizetni az Uniónak. Na de eb ura fakó, Barroso bizottsági elnök nem királyunk, abból nem eszik a rút brüsszelita váz! Nem nagyon látszik más megoldás, mint hogy ez a keret is megy az önkormányzatokhoz, azokhoz, akik a nyári felfüggesztést és módosítást követően pályáztak, de nem nyertek. Ezzel visszajutunk az előző körhöz: a pénz útját majd az önkormányzati közbeszerzések során kell figyelni.

2. Egy pályázatnak megvan az a rossz szokása, hogy pályázók is vannak benne. Ezúttal cégek sokasága, akik vagy nyertek, vagy nem nyertek. Mindenesetre darabonként milliókat öltek bele a pályázatok elkészítésébe. Az egész pályázat visszamenőleges hatályú semmissé nyilvánítása pedig valamennyiük munkáját értelmetlenné, pénzük pályázatok elkészítésére költését pedig feleslegessé tette. Ezeknek a cégeknek minden okuk megvan arra, hogy a pályázat kiírását az NFÜ részéről ráutaló magatartásnak tekintsék, a pályázatok elkészítésére feleslegesen elköltött pénzt pedig a biztatási kár címén követelje az NFÜ-től. Egy független bíróság pedig nagy valószínűséggel ezt meg is ítéli nekik. Ez összességében sok száz millió forintot jelenthet. Amit az adóforintokból fognak kifizetni, pusztán azért, mert még magyar mércével mérve is olyan otrombán próbáltak lopni, hogy már csak a teljes takarítás segíthetett.

Így állunk most. A napelemes pályázat viszontagságai folytatódnak, hogy végül hol fog kikötni a pénz, azt egyelőre csak sejtjük, azt pedig, hogy Tiborcz István gátlástalan nyomulása miatt mennyi kártérítést kell majd kifizetni, egyelőre becsülni is nehéz.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr545677669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Bálint 2013.12.08. 08:11:18

A blogposzt látszólagos szakmaiságáról néhány szót.

Olyan "hozam" mértékegység, hogy kwh/kw nem létezik.

Másrészről, ha ennyire ért valaki az energetikához, akkor talán az SI rendszer mértékegységeinek és prefixumainak írásmódjával nem ártana tisztában lenni. az a bizonyos kwh, ugyanis kWh.

További rejtély, hogy mit jelenthet ez a mondat, mert sajnos önállóan nem tudtam értelmezni. Biztos bennem van a hiba:
"Előírták azt is, hogy a pályázónak rendelkeznie kell a termelt energiát befogadó dokumentummal"
Tehát a megtermelt energiát bele kell vezetni egy dokumentumba?

Az előző postban (is), az volt az egyik legnagyobb érv a csalás mellett (szépen sárgával és kékkel kiemelve a a táblázatban), hogy a napelem telepek, ugyanannyiba kerülnek. Talán egy csöppet árnyalja a képet, hogy UGYANOLYAN beépített teljesítménnyel rendelkező egységekről beszélünk, és ezek bizony, hacsak valamelyiknek nem extrém nehezek a létesítési körülményei, kb. ugyanannyiba fognak kerülni, viszonylag kis eltéréssel. Tehát pont az az érv, ami a bloggernek "szemet szúrt" nem érv.

Ettől függetlenül a magyar megújuló energia terület tele van csalásokkal és óriási pénzeket szakítanak vele egyes érdekcsoportok. Nem véletlen a zöld lobbi térnyerése. Ők sem csak a világ megmentésén fáradoznak, hanem a saját pénztárcájuk megtömése is előkelő helyen áll az elérendő célok között.

jávor benedek 2013.12.08. 18:04:36

Kedves Takács Bálint!

Nos, létezik ilyen hozam, azt mutatja, hogy 1kW névleges napelem-teljesítmény az adott földrajzi helyen (napsütéses órák száma, etc.), hány kWh tényleges éves termelést fog eredményezni. Erre hivatalos számítások vannak, hogy mennyit lehet betervezni egy adott helyszínű projektben - ezt szegték meg a pályázatok során. Ennyit a szakmaiságról. Az enyémről, és az Önéről. A kWh valóban nagy W-vel van, ezt félregépeltem, javítom, köszönöm az észrevételt.
Üdvözlettel:
Jávor Benedek

Takács Bálint 2013.12.09. 11:29:44

@jávor benedek: Természetesen nem kötelező reagálni, de azért megválaszolná, hogy több tökéletesen azonos teljesítményű és felépítésű napelem komplexumnál miért is volt Ön számára furcsa, hogy ugyanannyiba kerülnek és miért tekinti ezt bizonyítéknak?
Pontosabban Ön szerint miért kellene eltérnie ezeknek az összegeknek?
süti beállítások módosítása