2014. 03. 27.

Az Orbán Viktor Baráti Kör tovább nyomul az energia-szektorban

Év elején robbant ki a gázvásárlási botrány, amelynek középpontjában a többek között Orbán focihaverja, a Vidi-tulajdonos Garancsi István által, offshore szálakon keresztül tulajdonolt MET áll. 50 milliárdos profitra tettek szert egy olyan ügylettel, amivel a hatályos jogszabályok szerint egyáltalán meg sem lehetett volna bízni őket (lévén offshore cég), és amit az állami MVM is elláthatott volna, a költségvetésen belül tartva vagy a fogyasztók felé tovább adva ezt a profitot.

Nemrégiben írtam meg, hogy a MET a gázvásárlási szerződést követően sem ült a babérjain, a Dunamenti Erőműben való tulajdonszerzése, és az egész magyar villamosenergia-rendszer szabályozásának alakulása bámulatos - természetesen teljesen véletlen - egybeeséseket mutat, a végén pedig újabb, igen vaskos bevétel valószínűsíthető a rejtélyes MET számára.

A MET csoport (forrás: www.hugas.met.com)

Úgy tűnik azonban, hogy ha egyszer egy üzlet beindul, azt nem lehet megállítani. A MET térnyerése a magyar energetikában tempósan folytatódik. Az RWE Főgázban lévő részesedésének közelmúltbeli - MVM általi - megvásárlása nyit új terepet a MET-nek. Információim szerint a Főgáz Zrt. 2014. március 31-én rendkívüli közgyűlést tart, aminek napirendjén szerepel a tulajdonosi körből távozó RWE által delegált, és a tulajdonosváltás nyomán lemondó igazgatósági illetve felügyelőbizottsági tagok pótlása.

Az MVM által a megüresedő helyekre (3 igazgatósági és 2 FB-hely) delegáltak között szerepel az igazgatósági helyek egyikére Králik Gábor, az FB-helyek egyikére pedig Kóbor György.

Králik Gábor 2010 és 2012 között a MET (akkor még MOL Energy Trade) International AG stratégiai és üzletfejlesztési vezetője, valamint vezérigazgatói tanácsadója továbbá pénzügyi vezetője és igazgató tanácsi tag volt. 2010 folyamán emellett a MET gazdasági vezetője.

Kóbor György 2013 folyamán az akkor frissen alakult MET Power Magyarország vezérigazgatója és igazgatósági tagja.

A MET-es háló lassan szövi be a magyar energetikát, a friss szerzeményben, a Főgázban is azonnal megjelenik. A kormányzati szándék deklaráltan a további állami tulajdonszerzés az energia-szektorban. Ezzel párhuzamosan minden jel szerint a MET-es kör pozíciószerzése is folytatódni fog.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr625881057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása