2014. 03. 31.

Visszacsinálható-e a paksi paktum?

Sokan kérdezik tőlem mostanában a címben föltett kérdést, nem kis aggodalommal a hangjukban. Még ha ellenzéki győzelem is lesz április 6-án, nem köteleződött-e el az Orbán-kormány visszavonhatatlanul a paksi bővítés ügyében? Milyen pénzügyi és jogi következményei lehetnek a szerződés felmondásának? Lehetséges-e egyáltalán felbontani ezt a szerződést?

Nos, azoknak, akik aggódnak emiatt, két jó hírrel is szolgálhatok.

http://nepszava.hu/picture/8016/normal/32/00032048.jpeg

"- Ott várja a pénzügyi kényszerzubbony, Viktor Viktorovics!" (fotó: nepszava.hu)

 

A két jó hír közül a nagyobb az, hogy ez a szerződés még egyáltalán nincs véglegesen lezárva. Az orosz-magyar nukleáris együttműködésről szóló megállapodás 9.§-a szerint:

"A jelen Egyezmény 1. cikkének 1. és 3. pontjában rögzített együttműködés megvalósítása érdekében az Orosz Fél a Felek külön megállapodásában meghatározott összegben és feltételekkel állami hitelt biztosít a Magyar Fél számára a Paksi Atomerőmű teljesítménye fenntartásának és fejlesztésének finanszírozásához. Amely állami kölcsönszerződés megkötése a jelen szerződés implementálásának feltétele."

Magyarán, amíg a hitelszerződés át nem ment a hatályba lépéshez szükséges procedúrákon, addig, a keretmegállapodás sem implementálható. Tekintve, hogy a hitelszerződést a parlament elé kívánják terjeszteni, annak parlamenti jóváhagyása nélkül az eredeti egyezmény jogkövetkezményekkel járó alkalmazása nem lehetséges. A kormány eredetileg a választás előtt szerette volna az Országgyűlés jóváhagyását kérni a hitelszerződéshez, a paksi paktummal kapcsolatos ellenérzéseket megtapasztalva azonban ezt elhalasztották. A hitelszerződésről csak az április végén-május elején összeülő új parlament fog dönteni. Ha pedig ott az ellenzék (mínusz Jobbik) többségben van, akkor a hitelszerződést nem szavazza meg a parlament, a szerződés pedig - minden külön felmondás nélkül - egyszerűen nem implementálható. A vasárnapi szavazás tehát arról is szól, hogy lesz-e olyan ellenzéki többség a parlamentben, amely elutasítja a hitelszerződést, és ezzel érvényteleníti-e a paksi paktumot.

A másik jó hír az, hogy amúgy az eredeti megállapodás - mint minden nemzetközi egyezmény - természetesen felbontható. Ezt egyértelműen megfogalmazza a szerződés 18.§ 3. bekezdése:

"Bármelyik Fél felmondhatja jelen Egyezményt oly módon, hogy erről írásos értesítést küld a másik Félnek. Ebben az esetben az Egyezmény az értesítés kézhezvételét követő egy év elteltével megszűnik."

Minél hamarabb kerül erre sor, természetesen annál kisebb a szerződés végrehajtása során az orosz fél által elköltött pénz, amely költség megtérítése érdekében az oroszok kárigénnyel léphetnek fel nemzetközi jogi fórumokon. Magyarán: minél hamarabb felbontjuk a megállapodást, annál kisebb kárral tudunk kiszállni belőle. De a legegyszerűbb, és legolcsóbb, ha egyáltalán nem is valósítjuk meg. Ennek a kulcsa vasárnap a választók kezében van.

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr175886927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.31. 12:39:48

Nem kell visszacsinálni, mivel ez egy kedvező üzlet.

sail44 2014.04.01. 14:54:23

Kedves Jávor et.!

OK, önök visszamondják a szerződést, ha hatalomra jutnak. Utána, ha kimennek Oroszországba olcsó gázt kérni, mit gondol, mit mond majd önöknek Putyin? Nem szól az semmit, csak mutat...

Széllel bélelt kolléganője szélkerekekkel akarja kiváltani Paksot. De nincs megújuló-iparunk, a külföldi befektető a hazai szélenergiával megtermelt jövedelem kétharmadát kiviszi... És amikor nem fúj a szél, majd beindítjuk a szénerőműveket, mint a németek és lőttek a nagy zöld álomnak...

Bogas 2014.04.01. 18:03:01

"Még ha ellenzéki győzelem is lesz április 6-án, nem köteleződött-e e az Orbán-kormány visszavonhatatlanul a paksi bővítés ügyében?"

Hülye kérdés. Amire ellenzéki győzelem lesz, addigra már rég visszafizetjük a kölcsönt.

Ja, és addigra híre-hamva nem lesz a PM-nek.
süti beállítások módosítása