2014. 06. 02.

Új dokumentumok a paksi bővítésről

Május elején zajlott le a paksi bővítés egyik lépéseként a telephelyengedélyezéssel kapcsolatos közmeghallgatás. Ahogy akkor is elmondtam, egy szokásosan semmitmondó eseményre került sor, ahol szinte minden kérdésre az volt a válasz, hogy "ezt most még nem tudjuk", "nem aktuális", "jelenleg nem vizsgáljuk". A paksi projektcég tájékoztató előadása ugyanakkor hivatkozott egy 11 dokumentumból álló előzetes vizsgálati csomagra, amiből viszont egyetlen betű sem volt nyilvánosan elérhető. Akkor azonnal jeleztem, hogy mindent el fogok követni azért, hogy nyilvánosságra kerüljenek ezek a tanulmányok. Adatigénylésemre válaszként pénbteken kézhez kaptam az anyagokat. Első ránézésre megállapítható, hogy az alapvetően a paksi telephely alkalmasságát vizsgáló eljárás lebonyolítását, célkitűzéseit, fókuszát elemző tanulmányok is felvetnek izgalmas kérdéseket. Egyfelől a már a közmeghallgatáson is általam feszegetett hűtővíz-ellátás problémáiról - bár helyben Tóth Csilla, a Paks II. Zrt. műszaki igazgatója  azt válaszolta, hogy ezt a kérdést nem vizsgálják - kiderült, hogy igenis része a telephelyengedélyezési vizsgálatoknak, azaz az a kevés, amit állítottak, az sem bizonyult igaznak. Az is kiderül a dokumentumokból, hogy a telephely kutatása során időnként némi koncepciózusság felsejlik: a talajvizsgálkat fúrási pontjait például előre meghatározták, nem pedig a vizsgálat során, a menet közben kapott adatoknak megfelelően végzik a megfelelő vizsgálati pontok kiválasztását. Ugyancsak fény derült egy eddig a nyulvánosság előtt nem tárgyalt kockázatra: a Paks környéki löszös talaj mechanikai tulajdonságai problémásak lehetnek földrengés esetén.

Az Együtt-PM eddig is mindent megtett, hogy fellebenjen a fátyol a paksi titkokról, és a bővítéssel kapcsolatos információk minél szélesebb köre kerüljön nyilvánosságra. Ennek érdekében az alábbi képre kattintva a 11 dokumentumból álló teljes tanulmánycsomagot elérhetővé teszem.

 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr506258975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oktogon8 2014.06.03. 09:42:23

Gratulálok! Köszönjük és további sikeres munkát!
süti beállítások módosítása