2014. 08. 11.

Paks: ahol a hazudozás a normál ügymenet

Megkaptam a választ Günther Oettinger energiaügyi biztosnak július 2-án, a 2003-as paksi üzemzavar hulladékainak elszállításával kapcsolatban beadott kérdésemre. Ebből világosan kiderül, hogy Paks ügyében a hazudozás immár alapállapottá vált, a felelőtlenség pedig olyan mértéket öltött, hogy bármely, kicsit is normális országban az egész paksi vezetésnek és a Paksot felügyelő miniszternek azonnali hatállyal le kéne mondania.

Június 12-én sajtótájékoztatón hívtam fel a figyelmet arra, hogy a 2003-as paksi súlyos üzemzavar hulladékai - jóllehet az időközben bővitési kormánybiztossá avanzsált Aszódi Attila akkor azt nyilatkozta, hogy másfél éven belül elszállításra kerülnek - 11 év után még mindig ott dekkolnak a 2-es blokkban. Ez azért is problémás, mert ősszel lejár a blokk eredeti élettartama, a meghosszabbítás engedélyezését pedig biztosan nem segíti, hogy az összetört fűtőelem-kazetták még mindig ott hevernek. Az elszállításuk viszont, amelyre orosz cégekkel szerződött Paks, a tervezett vasúti útvonalon az ukrán helyzet miatt súlyosan kockázatos. (Zárójel: az orosz illetékesek akkor a szállítás veszélytelenségét hangoztatták, majd alig több mint egy hónapra rá történt a maláj légitársaság MH17-es járatának tragédiája.) Ráadásul az is kérdéses volt, hogy a szállításról és az újrafeldolgozásról valamint elhelyezésről kötött szerződéseket vajon jóváhagyatták-e az Európai Bizottsággal, az Euratom szerződésnek megfelelően?

Ukraine_unrest2.jpg

     Az atomvonat feltételezett útvonala.

Nyílt levéllel fordultam ezért Seszták Miklós fejlesztési miniszterhez, hogy tájékoztasson a tárca álláspontjáról és terveiről. Seszták június 20-án egy párját ritkítóan arcpirító és cinikus választ küldött, amely szerint ő nem tud semmiről, ő nem adatkezelő, neki semmiről semmi fogalma nincs (ismétlem: arról van szó, hogy áttoljunk-e egy vonatrakomány sugárzó hulladékot a polgárháborús Ukrajnán, és hogy ehhez van-e EU-s jóváhagyásunk!) Július 8-án a Paksi Atomerőmű Zrt. adott választ a minisztérium által hozzájuk továbbított kérdésre, mely szerint:

Továbbá kiderül az is, hogy szerződésmódosítást nem kértek az oroszoktól az ukrán helyzetre tekintettel, az alternatívák kiválasztására meg majd akkor kerülhet sor, ha meghiúsulna az Ukrajnán keresztül való szállítás.

Az időközben ugyancsak megkeresett Országos Atomenergia Hivatal (OAH) július 18-i válaszában azt írja, hogy

Ehhez képest Günther Oettinger válaszából a következők derülnek ki:

  • A sérült fűtőelemek elszállításának tényéről a kormány - amelynek képviseletében Seszták Miklós 20-án azt írja nekem, hogy ő semmiről semmit nem tud - csak június 13-án, néhány nappal(!) a tervezett szállítás előtt tájékoztatta az EB-t, valószínűleg csupán annak hatására, hogy előző nap erre a nyilvánosság előtt rákérdeztem!
  • Ekkor még a kormány feltett szándéka, hogy titokban a forrongó és veszélyes  Ukrajnán tolja át az atomhulladékot, és ha nem kérdezek rá, ezt az Európai Bizottság előtt is elhallgatta volna.
  • Oettinger ráadásul azt írja, hogy nem tud állást foglalni arról, hogy a szállítási illetve az újrafeldolgozásról és az elhelyezésről kötött szerződések megfelelnek-e az Euratom egyezménynek, mert a válaszadás pillanatában - augusztus 7-én, egy hónappal azt követően, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. levelében azt olvashattuk, hogy benyújtották őket notifikációra - nincsenek a birtokában!

Röviden összefoglalva: a paksi atomerőmű felügyeletével megbízott illetékesek minden lényeges kérdésben hazudoznak a nyilvánosság előtt. A szerződések nincsenek benyújtva notifikációra, a szállítás tényét megpróbálták elsunnyogni az EU illetékesei előtt. A nukleáris biztonságunkért olyan emberek felelnek, akik a felelősségérzetnek és egyenességnek azt a szintjét sem ütik meg, amit egy 8 éves iskolás kölyöktől elvárnánk. Erre a társaságra a magam részéről egy kemping gázfőzőt se bíznék rá, miközben nem csak Magyarország, hanem az egész régió nukleáris biztonsága van a kezükben, hulladékszállításostul, paksi bővítésestül, élettartam-hosszabbításostul! Nekik kéne elhinnünk, hogy minden rendben lesz az évtizedekkel ezelőtti szovjet atomtechnológia további 20 éves üzemeltetésével, hogy Majakban megfelelő körülmények között fogják kezelni az üzemzavari hulladékokat (mert az ő szavukon túl semmilyen garanciát nem tudnak erre felmutatni), hogy a bővítés biztonságos, és jó üzlet lesz.

Ez a hazudozás egy ilyen fajsúlyú ügyben bármely, kicsit is normális országban az egész paksi vezérkar és a miniszter azonnali lemondását jelentené. De Magyarországon élünk.

Ezeket ki fogják tüntetni!

 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr46593523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antikommm 2014.08.12. 23:27:22

Az lenne a jó, ha tudatlan, hozzá nem értő emberek nem foglalkoznának a paksi kérdéssel. Meg semmi mással, amihez nem értenek. (Jávor és Karácsony(i), vagy hogy is hívják. Meg mások sem.
süti beállítások módosítása