2015. 06. 04.

Meddig bírja a Néppárt Orbánt?

Az elmúlt hetekben felerősödtek a Fidesz Európai Néppárt-beli tagságával kapcsolatos találgatások. Kedden, egy brüsszeli konferencián a Néppárt egy prominenes képviselője egyértelműen úgy fogalmazott, hogy az EPP elnökségének ma, Budapesten kezdődött tanácskozásán választás elé akarják állítani Orbán Viktort: vagy hátat fordít az egyre szélsőségesebb retorikának és demokráciakorlátozó intézkedéseknek, vagy búcsút mondhat az EPP-tagságnak. Egy kizárási folyamat természetesen hosszadalmas, és nem kerülhet rá sor ezúttal, de világos, hogy a puszta ígérgetés most kevésnek bizonyulhat, a Néppárt biztosítékokat vár arra, hogy nem kell újabb, a halálbüntetés felvetésével vagy a bevándorlási kérdőívvel kapcsolatos botrány ügyében tartania a hátát. Az ígéretekben nincs hiány, a kérdés, hogy mennyire győzi meg a Néppártot ez a fajta verbális szemfényvesztés, közvetlenül egy, az eddigieknél is sokkolóbb és durvább, uszító bevándorlásellenes óriásplakátkampányt megelőzően. Hogy ezúttal komolyan beszélnek, azt az is alátámaszthatja, hogy a jövő héten Strasbourgban az EP szavazni fog egy Magyarországgal kapcsolatos állásfoglalásról. Ehhez minden frakció benyújt saját tervezetet, és majd az egyeztetések során fog kiderülni, hogy lehetséges-e közös, többségi támogatást élvező állásfoglalás-szöveget előállítani. Az ügy szempontjából itt most sokkal érdekesebb az EPP által benyújtott tervezet tartalma. Ez a szöveg minden eddiginél kritikusabb, és jelezheti a Fidesszel szembeni kritika erősödését a Néppárton belül. Úgy tűnik, a halálbüntetéssel és a bevándorlóellenes retorikával Orbán tényleg olyan vizekre tévedt, amelyek túl vannak az európai konzervatívok tűrőképességének határán. A javaslat alapján a Parlament

 "a legkeményebb módon megerősíti, hogy a halálbüntetés eltörlése az alapvető jogok fejlődésének mérföldköve Európában, és a lehető legkategorikusabban kinyilvánítja, hogy a halálbüntetés ellentétes az EU alapvető értékeivel és jogával, ennélfogva lezárt ügynek tekintendő az EU-n belül."

 Nem sokkal szelídebb a szöveg a benvándorlásellenes konzultáció ügyében sem. Miközben a kormányok állampolgárokkal folytatott párbeszédét fontos dolognak tekinti,

Úgy gondolja, hogy a kérdéses, a bevándorlásról és terrorizmusról indított magyarországi konzultáció tartalma és nyelvezete rendkívül félrevezető, elfogult és kiegyensúlyozatlan; egyben sajnálatát fejezi ki, hogy az az EU intézményeit és szakpolitikáit kárhoztatja, miközben a felelősség a Tagállamoknál van, egyben felhívja a Tagállamokat hogy aktívan vegyenek részt az EU jogalkotási eljárásában.

A két ügyet ráadásul egy szélesebb, az alapvető jogokkal és értékekkel kapcsolatos kontextusba helyezi.

Hisz abban, hogy minden Tagállamnak teljes mértékben meg kell felelnie az uniós jognak jogalakotási és adminisztratív eljárásaik során, és minden jogalkotási lépésnek, így a Tagállamok vagy tagjelölt országok elsődleges jogának is, reflektálnia kell és összhangban kell lennie az alapvető európai értékekkel, mindeneklelőtt a demokrácia elvével, a jogállamisággal és az alapvető jogokkal.

A dolog pikantériájához hozzájárul, hogy nem olyan néppárti képviselők jegyzik, akik kritikus álláspontja régóta ismert, hanem többek közt az a Monika Hohlmeier, aki az Orbán-kormány egyik legaktívabb védelmezőjeként lépett fel az elmúlt hónapokban.

Kérdés, hogy amennyiben a kizárás valóban napirendre kerül, azt Orbán Viktor valóban megvárja-e. Tétlenül végignézi-e ezt egy politikus, aki hajlama szerint szeret először ütni. Létezhet egy olyan forgatókönyv is, hogy Orbán már rég az EPP előtt jár fejben. Húzza az időt velük, amíg a háttérben a többek közt a lengyel PiS-t (Kaczynski-párt) és a brit torykat magába foglaló ECR frakcióval tárgyal. Ez pont beleillene a győzelmi kommunikációba: a néhány hete győztes David Cameron és a lengyel elnökválasztást váratlanul megnyerő PiS-es Andrzej Duda olyan társaság, amelyben az örökké győztes Orbán Viktor szívesen mutatkozik. Ebbe az irányba mutat az ECR-frakció által benyújtott állásfoglalási javaslat is. A korábban a demokrácia sérelme ügyében rendkívül kritikus brit konzervatívok, és az orosz barátkozás miatt felháborodott lengyelek ezúttal néhány általános lózungon túl nem tartották fontosnak a kritika megfogalmazását. 

 Ez esetben még az is kiderülhet, hogy az EPP maga is a hanyatló nyugat része.  

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr107517302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása