2016. 02. 26.

Oszlik a paksi titokfelhő - meghátrálásra kényszerítettük a kormányt!

 

 

A kormány mindent megtesz a paksi bővítéssel kapcsolatos információk eltitkolása érdekében. Most meghátrálásra kényszerítettem őket. Panaszom nyomán az Európai Bizottság előírta a paksi titkosítási törvény módosítását, és kikényszerítette egy vonatkozó jogalkotási terv benyújtását. Eszerint még tavasszal hatályba kell lépnie a vonatkozó 2015. évi VII. törvény módosításának. Ez lényegében visszaállítja a korábbi rendszert, lehetetlenné téve az általános jellegű titkosítást, és csak célhoz kötötten, konkrét részinformációk kitakarását engedi meg, miközben általánosságban a közérdekű információk nyilvánosságát tekinti irányadónak. Szomorú, hogy a magyar polgárok jogát az elkövetkező évtizedeket alapvetően meghatározó beruházással kapcsolatos információk megismerésére az Európai Bizottságnak kell megvédenie. Mégis itt tartunk: ma a magyarok érdekét az EU védi saját kormányukkal szemben. Amint a módosítás hatályba lép, ki fogom kérni az összes olyan dokumentumot, amit az eddigiekben a paksi titkosítási törvényre hivatkozással nem adtak ki.

 A történet valamivel hosszabb persze. Tavaly nyár elején beadott panaszomat első körben visszadobta a Bizottság. Nem hagytuk annyiban, részletes jogi elemzést nyújtottunk be fellebbezés gyanánt, amelyben levezettük, hogy az elfogadott törvény, és az azon alapuló joggyakorlat hogyan sérti az európai jogot. Ennek nyomán novemberben vizsgálatot indított az Európai Bizottság. 

A most kézhez kapott válaszuk szerint a vizsgálat során egyeztettek a magyar kormánnyal, amely az unió nyomására ígéretet tett a törvény módosítására. A módosítás lényegében visszaállítja a korábbi állapotot, nem engedi meg a törvény hatályba lépése óta folytatott joggyakorlatot, amely alapján általánosságban tekintették titkosnak a paksi bővítéssel kapcsolatos információkat. A módosítás alapján csak konkrét, bizonyíthatóan üzleti titkot vagy biztonsági érdekeket sértő információk nyilváníthatók titkosnak, a dokumentumokat alapvetően nyilvánoságra kell hozni, a kérdéses adatok kitakarásával.

A Bizottság persze ismeri a magyar kormányt: egy szende ígérettel nem érte be, konkrét jogalkotási tervet kértek. A kormány által benyújtott jogalkotási terv szerint még februárban dönt a kormány, márciusban benyújtják a parlamentnek, és áprilisban ki is kell hirdetni.

Ha a kormány elszabotálja a törvénymódosítást, a jogsértés miatt újabb kötelezettségszegési eljárással szuámolhatnak, annak minden jogkövetkezményével.

A teljes levél a képre kattintva olvasható.

 

codescu-eu_pilot_8053-15-envi-valasz-page-001.jpg

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr488418132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bencze Imre 2016.02.28. 08:54:58

Pontosítsunk, kicsi, agyalágyult, ámde nagyonződ jámborbenedekecske! Te, te szerencsétlen megélhetési politikusi korcs hazaáruló senkit, semmire nem kényszerítettél!!! Érted??? A helyedben behúznám fülem, farkam, és vinnyogva mgbújnék a sarokban! Amig te csak és kizárólag gyűlölködni, ártani, mocskolódni vagy képes, addig neked nincs helyed ezen a sárgolyón! Majd, ha leteszel egyetlen egy előremutató javaslatot is, akkor ugass, addig a te neved KUSSS!

l ember 2016.02.29. 12:52:01

szerintem el fog gondolkodni

ahonfia 2016.03.23. 23:06:22

A hatásvadász cím után nem derül ki, hogy a szerzö támogatja-e a pokolgépet az ország közepén.
süti beállítások módosítása