2016. 04. 27.

A bejelentők védelme - egy sötét ügy Európa számára

 

2013 őszén robbant Horváth András "áfa-bombája". A volt adóellenőr szerint az adóhatóság tudtával ezermilliárdos nagyságrendű áfa-csalás folyik Magyarországon, amely fölött a kormány és a hatóságok szemet hunynak. Az ügy a magyar-amerikai kapcsolatok mélyrepülését is magával hozta, és az amerikai kitiltási botrány is ezzel állt összefüggésben. Az elmúlt közel 3 évben a konkrét vádak ügyében hatékony, eredményes eljárásra nem került sor, Horváth Andrást ellenben a lakásából hurcolták el a rendőrök, és egy sor gyanúsításra került sor vele szemben.

 

2014 őszén robbant a "LuxLeaks-botrány". A PriceWaterhouseCooper pénzügyi tanácsadó cég volt alkalmazottja, Antoine Deltour szerint Luxembourg (az EB jelenlegi elnöke, Jean-Claude Juncker irányítása alatt) egy sor szabállyal, kivétellel és trükkel tette lehetővé globális nagyvállaltok számára, hogy a nagyhercegségben számolják el profitjukat, minimális adóterhelés mellett, elkerülve az adófizetést a tényleges működésük szerinti országokban. Az elmúlt közel 2 évben senkit nem voltak felelősségre az adóelkerülések miatt, ellenben Luxemburgban vádat emeltek Antoine Deltour ellen, üzleti titok megsértésének vádjával. A Deltour-per első tárgyalása tegnap kezdődött a Luxembourg-i Város Bíróságon.

 

Hétfőn az átláthatóságért, elszámoltathatóságért és az adócsalás, adóelkerülés ellen fellépő szervezetek szolidaritási gyűlést tartottak Luxembourg-ban, ahol az ügyet folyamatosan végigkísérő, és Deltourt támogató Zöldek képviseletében én is részt vettem, és felszólaltam.

dsc_0153.JPG

Az EUObserver tudósítása szerint:

"Az adóelkerülés hatalmas probléma az EU számára" - mondta Jávor az EUObservernek.

"A kormányzati bevételek közel 80 százaléka - a tagállamok között némi különbséggel - a személyi jövedelemadó és áfa-bevételekből származik, amit döntően az átlagember fizet, aki nem tudja elkerülni őket."

Jávor a támogatásáról biztosította Deltourt, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a közérdekű bejelentő bíróság előtt áll,  míg azok, akik érintettek az adóelkerülésben, nem. A képviselő szerint a bejelentőket jobban kell védenünk.

"Dacára annak a központi szerepnek, amelyet a közérdek védelmében játszanak, a bejelentőket nagyon gyakran vádolják meg üzleti érdekek megsértésével, és különböző szankciókat szenvednek el a munkaadójuk részéről" - mondta.

Épp ezért kellenének a jelenleginél sokkal hatékonyabb szabályok a bejelentők védelmére, és mivel az EU-tagállamok között óriási különbség van a hatályos szabályok hatékonyságát illetően, olyan európai irányelvre van szükség, amely biztosítja minden tagállamban a bejelentők védelmnek minimális szintjét és keretét. Magyarországon a Korrupcióellenes ügyészségre vonatkozó javaslatunk keretében már benyújtottuk a bejelentők hatékony védelmét megteremtő jogszabályt. De hónapok óta dolgozunk egy európai irányelv-tervezeten is, amit rövidesen a nyilvánosságnak is bemutatunk, és ki akarjuk kényszeríteni a Bizottságból, hogy nyújtsa be azt, vagy egy hasonló tervezetet a Parlamentnek.

dsc_0172.JPG

De nem csak a bejelentők védelméről van szó, hanem azokról is, akik különböző trükökkel büntetlenül kerülik el a közteherviselést. Olyan technikák révén, amelyek sokszor egyébként törvénytelenek is, igen gyakran mégsem kell szembesülniük jogkövetkezményekkel. Az EUObserver idéz:

Felhívta a figyelmet arra, hogy a német Észak-Rajna-Vesztfália tartomány 5 milliárd eurót tudott beszedni cégektől, amelyek hasonló adómegoldásokat alkalmaztak Svájcban.

"Kicsit szomorú vagyok, hogy az EU intézményei nem aktívabbak ebben az ügyben" - tette hozzá.

A javaslatunkat Antoine Deltour tárgyalásának utolsó napján, május 4-én mutatjuk be az Európai Parlamentben.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr558666886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása