2017. 05. 16.

Nyakunkon a kötelezettségszegési eljárás menekültügyben?

A kormány menekültügyi konfliktusa a Bizottsággal élesbe fordult. Az EB, és személyesen Avramopulosz biztos hónapok óta kitartóan kifogásolja a magyar menekültügyi szabályozást, illetve a magyar menekültügyi intézményekben uralkodó állapotokat, különös tekintettel a tranzitzónára. A Bizottság alapvetően megoldást akart, elmagyarázni a kormánynak, hogy miért nem fér össze az uniós joggal, és miért tarthatatlan az az állapot, amit a magyar hatóságok és a kormány a tranzitzónában fenntartanak. Az automatikus fogva tartás a tranzitzónában, ráadásul kiterjesztve a kiskorúakra is, teljesen nyilvánvalóan sérti az uniós jogot. Erre keresett megoldást a Bizottság tárgyalódelegációja. Szó nincs arról, hogy a Bizottság keménykedni akart volna, vagy kereste volna a konfliktust, pusztán politikai okokból, ahogy ezt a kormány képviselői interpretálják. A magyar kormány volt az, amelyik gyakorlatilag kivonult az egyetetésekből, hogy aztán a nyilvánosság előtt valótlanságokat állítson. A tárgyalások kudarcáról adtak ki nyilatkozatot a nyilvánosságnak, anélkül, hogy a tárgyalások (munkacsoport szintű) folytatásáról tudó Bizottságot erről tájékoztatták volna. Ráadásul a nyilvános kommunikációban konkrét hazugságokat is állítottak: olyan magyar ajánlatot említettek, amit szerintük a Bizottság nem fogadott el, miközben ezt a javaslatot a valóságban nem tették meg a Bizottság felé. A kormány rúgta fel a tárgyalásokat, kifejezetten akarva azok megszakítását.

tranzit.jpg

(Kép:index.hu)

A tárgyalások így, vagy úgy, de kudarcba fulladtak. Mindebből nem következhet más, mint a kötelezettségszegési eljárás megindítása menekültügyben a magyar kormánnyal szemben, és meggyőződésem, hogy ez rövidesen (napokon belül) be is fog következni.

A kormány, nyilatkozatai alapján kifejezetten készül is erre, azt gondolják, hogy kommunikációsan egy ilyen konfliktusból jól jönnek majd ki. A gond az, hogy ha Magyarország tartósan az EU-s jog be nem tartását választja, azzal kiírhatja magát a dublini rendszerből is, és gyakorlatilag olyan országgá válik, amelyet a méltányos elbánáshoz való jog hiánya miatt a többi európai tagállam nem tekint biztonságos országnak, nem küldik vissza az itt regisztrált menekülteket. Ennek persze a kormány kampányán szocializálódott szavazók örülhetnek, csakhogy ez azt is jelenti, hogy Magyarországot egyre kevésbé tekintik az európai együttműködési rendszerekben résztvevő, az integrációhoz tartozó országnak. Olyan országgá válunk, amelyiket konkrétan nem tartanak alkalmasnak arra, hogy menekültekkel bánjon. Miért tartanák arra alkalmasnak, hogy az Európai Unió tagja legyen?

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr2312509665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása