2018. 04. 09.

Kétharmad után

patk_226.jpg

Ne áltassuk magunkat, ez itt a Ground Zero. A Fidesz újabb kétharmada minden eddigi ellenzéki stratégiát, elképzelést, munkát érvénytelenített. Mint ellenzék, másodszor futunk neki a Fidesz leváltásának, és másodszor vallunk nagyjából ugyanúgy kudarcot.  A legegyszerűbb lépés most a bűnbakkeresés. Az LMP csinált kétharmadot; Gyurcsány miatt győzhet újra és újra a Fidesz; a szétmorzsolódó MSZP tehetetlensége tartja hatalomban Orbánt; a Jobbik önbecsapása, hogy ők az egyedüli kormányváltó erő az oka mindennek; a nagyképű Momentumosoknak kell szembenézni azzal, hogy ők sem csinálják jobban. De jobb, ha nem próbáljuk ezzel felmenteni magunkat, hátha a szégyen kicsit kisebb szelete esik ránk, ha másokra mutogatunk. Ez, ami most van, mindannyiunk közös terméke, ellenzéki pártoké, politikusoké, megmondóké és háttérembereké. Mielőtt elkezdünk mindent megmagyarázni mások hibáival, nézzünk szembe a sajátjainkkal. LMP-sként, DK-sként, MSZP-sként, Párbeszédesként, Momentumosként – vagy akár Jobbikosként. Lássuk be, hogy ezen az úton, amin eddig jártunk, nincs tovább. Semelyikünknek. Nem egyik, vagy másik párt stratégiája mondott csődöt, hanem az összes együtt. Nem egyik, vagy másik politikus elképzelései nem hoztak eredményt, hanem egyikünkké sem. Mindenki a maga kudarcának szorgos kis kovácsa. Az sem ment a helyzeten, hogy az ellenzéki pártok egy majdnem lehetetlen feladványt próbáltak meg megoldani. Tudjuk, médiaviszonyok, választási törvény, erőforrások aránytalansága, pártszolgálatos demokratikus intézmények, és a többi, és a többi. A lehetetlen feladványt azonban még az elvárható szinten sem oldottuk meg. És még a társadalomra sem lehet egyszerűen fogni a dolgot, hogy Magyarországnak ez így jó. Százezerrel többen szavaztak a Fidesz ellen, mint rá. Emberek utaztak 2-3-4 ezer kilométereket, álltak sorba 5-6 órákat, hogy szavazhassanak.

Nem tudtunk ennek keretet adni. Ez a felelősségünk.

Ez nem jelenti azt, hogy ne lettek volna tiszteletre méltó teljesítmények az ellenzéki oldalon. Karácsony Gergely új hangot, egyenes, őszinte beszédet hozott a kampányba. Hadházy Ákos korrupcióellenes tevékenysége előtt földig a kalappal. Juhász Péter eltökéltsége, elszántsága örök példa marad. A Momentum megmozdított egy generációt, amelyiket sokan apatikusnak gondoltak. Párttagok, aktivisták ezrei küzdöttek nap, mint nap, időjárással, gyűlölettel, reményvesztettséggel. Mindezt példátlan külső nyomás, fenyegetések, egzisztenciális félelmek közepette, ellenszolgáltatás nélkül. És lesznek, akik igazán nagy árat fizethetnek majd: Együttes barátaink sorsa különösen aggasztó, akiket személyesen tehet teljesen tönkre pénzügyileg a közös kudarcunk. Én köszönöm mindenkinek a helytállást, az erőfeszítéseket.

De ez nem változtat azon, hogy kudarcot vallottunk. És ahogy a Mércén Jámbor András kristálytisztán megfogalmazta: itt most nem az a kérdés, hogy mi lesz a folytatás, hanem hogy mi lehet egyáltalán? Nem kétséges, nagyon durva idők jönnek. A kormány keretlegényei már tegnap bejelentették, hogy leszámolnak a civilekkel. Az eddigiekhez képest is példátlan nyomás alá kerül a független média. A kétharmad ismételt birtokában nekilátnak régi tervüknek, a bíróságok bedarálásának. Felszámolják majd az önkormányzatiság maradékait is. Sok minden itt egyszerű kármentés lesz: ellenállni, megvédeni azokat a menedékeket, ahol még áll valami – a társadalomban, és nem az ellenzéki pozíciókban. Meg kell védenünk, életben kell tartanunk újságírókat, független médiaműhelyeket. Pénzügyileg is. Meg kell óvnunk a társadalomért dolgozó civil szervezeteket, a részvételünkkel, támogatásunkkal, a nemzetközi fórumok igénybe vételével, ha kell. Nem véletlen, hogy ők állnak elsődlegesen a kormány célkeresztjében: pontosan tudják, hogy a társadalmi önszerveződés az, ami a legerőteljesebb ellenfele a rendszernek.  Én az Európai Parlamentben különösen érzem ennek felelősségét. Ha maradt még bizalom ellenzéki politikusok iránt, azt erre szeretném használni.

Mindez nagyon fontos feladat, de csak az első lépés. Nem adhatjuk fel. Winston Churchill 1940 nyarán, a francia összeomlás, és Dunkerque után azt mondta, „ha a poklon mész keresztül, ne állj meg.” Nem állhatunk meg, de az ide vezető út helyett most már a kifelé tartón kell elindulni. Meg kell szerveznie magát annak a több, mint 2,5 millió embernek, aki nem a Fideszre szavazott. Közösségeket kell építenünk, amelyek nem csak az x-eket húzzák be négyévente, sokszor orrbefogva, hanem  maguk cselekszenek. És ez nem lehet csupán az amúgy is most zsákutcába jutott pártok feladata. Minden kritika megillet minket. De nem tudjuk, nem lehet ezt helyettetek megtenni. Irtózatos nehéz lesz. Minden ellenünk fog dolgozni. De a másik választás az, hogy 4 év múlva ugyanitt fogunk állni, és egymásra fogunk mutogatni. Ha még leszünk egyáltalán.

 A Fidesz nyolc év alatt nem csupán a demokratikus fékeket és ellensúlyokat rombolta le, nem csupán az intézményeket, a médiát szállta meg, de – jórészt az uniós források felhasználásával – olyan feudalisztikus rendszert épített ki elsősorban vidéken, ahol az emberek szimpla megélhetése a helyi kiskirályoktól függ, a közmunkához jutástól a trafikengedélyen át a vállalkozások működtethetőségéig. Ezért tudnak Simonka-féle bűnözők, Kósa-féle bohócok, Pócs János-féle senkik minden  racionális valószínűség dacára fölényesen nyerni. Az ő helyzetük pedig éppúgy a felsőbb hatalomtól függ maradéktalanul, ahogy a közmunkásoké és trafikengedélyeseké tőlük. Ebben a hűbéri láncban nem parlamenti választások zajlanak, hanem hűségeskük megerősítése, amitől a napi betevő függ. Egyszerű parlamenti választással, visszalépésekkel, taktikázással vagy akár alternatív programok és országvíziók felkínálásával önmagában ezt nem lehet megtörni. Közösségekre van szükség, országos ügyek mentén éppúgy, mint helyi szinten. Közösségekre, amelyek összetartanak és cselekszenek, amelyek segítik egymást és közösen kifejezik azt, amit a világról gondolnak. Közösségekre van szükség, amelyek szolidárisak, amelyek nem csak a saját sérelmeik miatt állnak ki, hanem egymásért is. Sok ilyen közösség már elkezdett épülni az országban, szakmák, ágazatok, érdeksérelmek, ügyek mentén. Nekik kell segítenünk, hogy megerősödjenek, egymásra találjanak. És azután megtalálni a politikai érdekképviseletnek azt a formáját, amely sikerre vezetheti őket. Ez nem fog felülről menni. És nem fog egymás ellen sem. 

A következő választás kampánya ma kezdődött. Azon az úton, amin eddig haladtunk, ugyanoda jutunk, ahol most vagyunk. Próbáljuk meg másképp. 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr3313820726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2018.04.10. 10:30:15

Csak arra volt jó a hódmezővásári ügy, hogy a választásokra mozgósításra bírja a Fidesz esetleg tunya szimpatizánsait - az ellenzék ezzel ellentétben nem tudta levonni a tanulságot és nem fogott össze: na, most akkor ki a hülye?

Brix 2018.04.10. 10:30:57

A legfőbb probléma - a fentebb említetteken túl- hogy az ellenzék nem tudott vidéken szavazóbázist kiépíteni. Amíg a rendszer alsó tartópillérei- a könnyen manipulálható, kevésbé tájékozott vidéki szavazók- ennyire szilárdan hiszen a NER-ben, addig itt esély sincs változásra. Hogy változás legyen, ahhoz új mozgalmakat kell kialakítani és elvinni a vidéki emberekhez. Trendeket kell kialakítani, mert most Orbánék adják a trendeket...

Miklós Széles 2018.04.10. 10:35:29

Nem Fidesz és ellenzék az alaphelyzet, hanem jobboldal (Fidesz, Jobbik 70%) vs. libsik . Semmi esélyetek.

Kivlov 2018.04.10. 10:35:56

nyalóka van, Benő.
"nem kicsit...nagyon..." :D

icipici lencsilány 2018.04.10. 10:39:34

Ezt négy éve is, szinte szóról-szóra, elmondhattad volna.
Ehelyett ugyanaz a fotelpolitizálás folytatódott, mint annak előtte.
Lehet kritizálni a jelenlegi kurzust, de ők minden embert megtaláltak a legkisebb faluban is.
Ti meg se próbáltátok.

nnnnnnnn 2018.04.10. 10:41:00

Téged hazaárulásért alapban le kéne ültetni Benedek, de minimum a politizálástól és minden közéleti tevékenységtől eltiltani.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.10. 10:41:00

"A Fidesz újabb kétharmada minden eddigi ellenzéki stratégiát, munkát érvénytelenített."

Kedves Bence,

ti érvénytelenítettétek saját magatokat. :) A 2/3-ot is magatoknak köszönhetitek. 8 év alatt nem tudtatok annyira összefogni, hogy legalább a 2/3-ot megakadályozzátok? Miféle impotens ellenzék vagytok ti?

Azt kaptátok, amit megérdemeltetek.

2018.04.10. 10:43:44

Lótúrót, kedves Benedek. Ide nem közösségek kellenek. Az nem segít már semmit. Orbán Viktor hatalma totális, csillaga a zeniten, és egyre feljebb emelkedik. Innen már nincs vissza: akik eddig ingadoztak, hogy a NER-be azért mégse, azok elvesztették utolsó tartásukat is, is sorra kapitulálnak a túlhatalom előtt, teszik le a hűségesküket, tartanak bűnbocsánatot, hajtanak térdet-fejet, mondván: nekünk is csak 1 életünk van, hát jöjjön akkor a NER. Orbán Viktor immár haláláig Magyarország teljhatalmú, Istentől rendelt főkormányzója/miniszterelnöke/államfője (megfelelő aláhúzandó). A NER hosszú évekre, évtizedekre meg fogja határozni az ország pályafutását. Az EU leszarja, az ENSZ és Trump is, Putyinnak úgy jó, ahogy van.
Talán majd egyszer, sokára, valamikor a 21. sz. közepe felé, amikor Orbán Viktor már a 80-as éveit tapossa, felemelkedik egy kihívó, aki ma még a homokozóban építi a homokvárakat, és leváltja a NER-t. Addig viszont ezzel kell léteznünk immár.
Game over, győzött a NER, az Orbán-család, és akik rá fogadtak. Éljenek hát boldogan.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.10. 10:44:40

A jávorszarvasok összefogtak a ballibákkal, s együtt buktak...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.10. 10:45:33

@Brix:

"Amíg a rendszer alsó tartópillérei- a könnyen manipulálható, kevésbé tájékozott vidéki szavazók"

Óriási hírem van a számodra:

Vidéken is van INTERNET! MÉg a Zindex is zavartalanul olvasható, beleértve a számtalan balos és liberrált blogot.

A 65 éves szomszédasszonyom is tableten nézi meg az időjárás-előrejelzést, és azon olvassa történetesen a Zindex híreit. Oszt a Fideszre szavazott.

Lehet, ha nem olvassa a számtalan liberrált fikablogot, nagyobb esélyyel szavaz rátok, de túlságosan jól bemutatkoztatok, így csak undorral tud rátok gondolni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.10. 10:47:35

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Elbukták a jávorszarvas-tesztet. :D Orbán túl nagy akadálynak bizonyult, nem tudták kikerülni.

en.wikipedia.org/wiki/Moose_test

nnnnnnnn 2018.04.10. 10:49:11

@Kispangit: egyébként simán lehetne kormányt váltani már 2022-ben is, csak ahhoz tisztában kéne lenni a valósággal. na ez az ami a balliberális ellenzékből totálisan hiányzik. teljesen fogalmatlanok az emberekkel kapcsolatban. belpesti romkocsmákban filozofálgatnak és csodálkoznak hogy semmire nem mennek vele. ez a 2018-as választás megmutatta, a balliberálisoktól félni már soha többet nem kell. akár a fejük tetejére is állhatnak, akkor sem tudják leverni orbánt, mivel tisztán látható, hogy még csak nem is kapisgálják a valódi okokat, hogy az emberek miért nem szavaztak rájuk, és miért orbánra. 2022-ben is sima győzelem lesz a fidesznek.

Kivlov 2018.04.10. 10:50:07

Benő, oszt zoknira futja-e már legalább? :D

Noti 100% 2018.04.10. 11:05:11

@Kispangit: Nem igaz, nem győzött, pesszimista hülye vagy. 2.5 millió szavazó van ellene, ez nem győzelem.
Terjeszd a negatív szar dumád máshol... idióta.

zokogjatok 2018.04.10. 11:05:18

"Százezerrel többen szavaztak a Fidesz ellen, mint rá. "

Valamint négymillióval többen szavaztak a Jobbik ellen, mint rá.
Négy és fél millióan szavaztak az MSZP ellen, 4,8 millióan az LMP ellen, és így tovább.

Annyira kibaszottul szánalmas ez a "de többen szavaztak ellene" logika, minden egyes többi párt ellen nagyságrendekkel többen szavaztak ilyen logika mellett.

zokogjatok 2018.04.10. 11:08:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Lehet, ha nem olvassa a számtalan liberrált fikablogot, nagyobb esélyyel szavaz rátok"

Egyébként valóban, mert ha egy átlagvidéki elolvassa ezt az összehányt gumicsizmás parasztozást ami itt megy, akkor rohan is a fideszre szavazni.

Amiből az itt kesergő ballibek levonják a következtetést, hogy ja, mert ott a templomból tájékozódik mindenki két disznószarlapátolás közt, buta vidékiek.

Mindegy, nekem jó így, köszönjük meg a sok fikablognak az újabb kétharmadot :D

exterminador 2018.04.10. 11:11:14

@icipici lencsilány: ha most végre felébrednek, az már jó. Az már fejlődés. 2022-ig nem fog kitartani a gazdasági prosperitás. Van esély.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.10. 11:15:52

@zokogjatok:

Bizony-bizony. Le lehet nézni a vidéki embereket, de akkor sem olyan hülyék, hogy arra szavazzanak, aki folyton-folyvást lebunkóparasztozza őket.

szekertabor · provo.blog.hu 2018.04.10. 11:19:16

"Százezerrel többen szavaztak a Fidesz ellen, mint rá. " Még mindig ugyanaz a csúsztatás, még mindig az összes ellenzéki pártra leadott szavazatot protest szavazatnak szeretné láttatni. Valójában az összes többi pártra leadott szavazat csak százezerrel haladta meg a Fideszre leadott szavazatok számát. Ennek egy része (megengedem, jókora része) a Fidesz ellen leadott szavazat volt, de rengetegen szavaztak arra a pártra, amelyik a legrokonszenvesebb (vagy legkevésbé ellenszenves) volt, ez utóbbiak akkor sem szavaztak volna másik pártra, ha az övék nem indul, vagy sokan pont a Fideszre szavaztak (volna) át.
Ha egy párt annyival sem tartja különbnek magát, a programját és a választóit a többinél, hogy nem küzd az utolsó pillanatig a Parlamentbe jutásért, akkor az a párt szűnjön meg, vagy olvadjon össze egy öntudatosabb párttal. Nézd meg, hogy a KDNP 12 éve lóg bojtorjánhalként a Fidesz oldalán, és mindenki boldog, és egy irányba húznak.
Elhibázott volt a célkitűzés, ezért megszívtátok. Nem kormányváltást kellett volna forszírozni, mert a Fidesszel való riogatás semmivel sem kisebb gyűlöletkampány és demagógia, mint a Sorossal és Brüsszellel való riogatás. Hanem a pártodnak a Parlamentbe való minél nagyobb arányú bekerülését, amihez értelmes és racionális program, valamint népszerű, értelmes és racionális szakember kell.
Mert miből választhattunk mi, most mondd. Egy sorosozó, migránsozó demagóg bandából, amelyik 8 éve a csőd széléről rántotta vissza az országot, és azóta megvett minket családi adókedvezménnyel, devizahitel-kiváltással, az infláció (és a kamatok) leszorításával, erzsébet-programmal, rezsicsökkentéssel, meg egy összekutyult, kontúr nélküli, fideszező, orbánozó, mészárosozó, bér-rettegő bandából, amelyik vagy azt csinálná, amit a Fidesz, csak még jobban, vagy éppen mindennek az ellenkezőjét, de arra bíztat, hogy nyugodtan szavazzunk a másik pártra, mert ők az esélyesebbek, vagy különben jön Mészáros Lőrinc, és bekap minket.

Wrex 2018.04.10. 11:19:18

"minden eddigi ellenzéki stratégiát"
Miért, volt egyáltalán ilyen? Én nem láttam...

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.10. 11:22:22

A libbantak pont ugy allnak mint 2010ben.

De a legjobb h semmit sem fognak belole tanulni.

Never 2018.04.10. 11:24:32

Gyakori és visszatérő motívum a hozzászólásokban a "korlátolt", "tájékozatlan", "egybites" vidéki képe. Szeretném megkérdezni, hogy vajon Bp. II. kerületében ki az egybites? Vagy Budaörsön, Budafokon, Piliscsabán, Gödöllőn, Székesfehérvárott vagy Zalaegerszegen? Mindenhol toronymagasan nyert a kormánykoalíció. Érdemes leszámolni ezzel a tévképzettel, mert csak a következő (negyedik) óriási pofonba viszi bele az ellenzéket. Vagy úgy látszik, hogy a baloldali értelmiségnek és politikusoknak három Mohács sem elegendő?

Nancsibacsi 2018.04.10. 11:25:05

"És még a társadalomra sem lehet egyszerűen fogni a dolgot, hogy Magyarországnak ez így jó. Százezerrel többen szavaztak a Fidesz ellen, mint rá."
Ez több sebből is vérzik.
1. Ez nem ok-okozati összefüggés, mivel akik nem mentek el, azokról csak annyit tudunk, hogy nem akartak kormányváltást. Mást se lehetett hallani, hogy minél nagyobb részvétel, annál rosszabb a fidesznek, és mindenki menjen el, ha le akarják váltani. 30% otthon maradt - mert nem akart kormányváltást. Lehet hogy a fideszt se támogatta volna, de hogy az ellenzéket nem, az biztos.
2. A fidesz ELLEN szavazott a legkevesebb ember. 51% nem akarta a fideszt, 80% a jobbikot, mszpt, 90+% az LMP-t, a momentumot meg kvázi SENKI. Azon kellene elgondolkodni, hogy miért ilyen magas az ellenzék ELUTASÍTOTTSÁGA. Jelenleg az a helyzet, hogy Magyarországon jobban utálják az emberek az ellenzéket, mint a kormányt.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.10. 11:25:31

@szekertabor: "Százezerrel többen szavaztak a Fidesz ellen, mint rá. "

Mar ha az egyeni kepviselokre leadott szavazatokat nem szamolod .... LOOL

Fiestaaaaa.....buta geci lipsik rohaggyanak meg a pokolban!

Edit exnolbloggerina 2018.04.10. 11:28:40

Kedves Jávor Benedek, nem csak egyet értek Önnel, hanem meg is köszönöm azt az alázattal elvégzett munkát, amellyel megpróbálták orvosolni az itthoni állapotokat.
Nem Önön, nem Karácsony Gergelyen, nem Juhász Péteren és nem Hadházy Ákoson múlt, hogy ez most nem sikerült.
Rajtunk, a társadalom minden egyes tagján ugyanakkora a felelősség.

Megragadom a lehetőséget, hogy itt is javasoljam az Együtt vezetősége számára nyújtható anyagi segítséget. Ugyan írtam Szabó Szabolcsnak egy gratulációval egybe kötött levelet, de nem tudom, hogy megkapta-e, ugyanis a levél elküldése után kaptam egy valószínűsíthetően vírusos emailt, amelyet megnyitás nélkül azonnal spam-ként jelöltem meg.
Azzal a javaslattal éltem, hogy az Együtt nyisson egy számlát, amelyre a szavazóik, a szimpatizánsaik a lehetőségeikhez mérten adakozhatnak, feltéve, hogy valóban 1 % alatt maradt a párt teljesítménye. Korántsem biztos, hogy ez így van. A DK és Tóth Zoltán választási szakértő által , a szavazólapok és a választás teljes körű ellenőrzésére vonatkozó indítványához tömegesen csatlakozva kideríthetjük, hogy történt-e olyan választási csalás , amely példa nélkül való a magyar történelemben.
Nem vagyok fent a Facebookon, így nem tudom, történtek-e már ilyen jellegű kezdeményezések.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.10. 11:30:46

@Edit exnolbloggerina: kemeny, de csak 0.6% lett a devians szelsolipsi teroristak eredmenye

Aszi 2018.04.10. 11:39:15

Jó cikk, a kommentek viszont gyomorforgatóak a sok libsizéssel, libbantozással. Az aránytalan választási rendszernek köszönhetően ha a jobboldalon egy nagy tömb van, azt csak egy nagy baloldali tömb győzheti le. Kétpólusúvá kell válnia a pártrendszernek is, ezt kényszeríti ki a választási rendszer. Tehát egy nagy, integratív, baloldali néppártra, gyűjtőpártra (esetleg pártszövetségre) van szükség, amellyel széles tömegek tudnak érzelmileg is azonosulni. Tehát nem kis, dölyfös pártok kellenek, amelyek mindenki mást elutasítanak és azt hiszik, majd ők egyedül legyőzik a Fideszt. Széttöredezés helyett nagy egyesülés kell. Az amerikai demokrata párt, az angol munkáspárt analógiáját kell létrehozni, ami egy parlamenti váltógazdaság másik pólusa lehet. És ehhez jó, ha vannak hiteles vezéralakok, Karácsony Gergely pl. ilyen lehet.

Brix 2018.04.10. 11:40:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Internet ugyan van, de az idős emberek többsége a Közmédiàból tàkjékozódik, ott meg 8 éve folyik a részrehajló tàjékoztatàs , egyideje meg migràns-hisztéria ..Sok embert ismerek, akik kizàlólag a migrànsok miatt szavaztak a Fideszre, pegig koràbban balodaliak voltak...Egy biztos: a félelemkeltő propaganda működik...

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.10. 11:40:49

@Aszi: larifari

A lipsik minden valasztasi rendszerben, minden korcsoportban, minden telepulesen leszoptak, kegyetlenul.

DEAL WITH IT

jewel79bp 2018.04.10. 11:46:11

Szerintem a programokbanbés alternatívákban gondolkodó ellenzék legnagyobb hibája, hogy nem meri beismerni, hogy az átlagszavazó buta és tudatlan. Itt nem arról volt szó, hogy egy szavazó azért szavazott a Fideszre, mert a Fidesz programpontjai jobban meggyőzték őt, hanem mert a szellemi tunyaságuk miatt egyszerűen képtelenek alternatívákban gondolkodni. Meg kellene tanítani az embereket gondolkodni, vitázni, érveket ütköztetni, kritikusan híreket olvasni. Ez a fajta tudatlanság szerintem mindenütt ott van. Trump Amerikájában, Putyin Oroszországában... Amíg az RTL trash realityje meg a Szulejmán a napi szellemi betevő, addig nem lehet elvárni, hogy az emberek használják az agyukat. Gulyás meg Erzsébet utalvány - ezt értik, ez hat a primitív ösztönökre. A politikai korrektséget félretéve fel kellene ezt ismernie a gondolkodni akaró politikusoknak. Olvasóköröket szervezni, színdarabokat vinni a falvakba, mozgó könyvtárral házalni a legsötétebb helyeken, és az emberek kezét fogva kivezetni őket az analfabétizmusból.

Edit exnolbloggerina 2018.04.10. 11:47:48

A HVG-én már olvasható, hogy Juhász Péter gyűjtést indított, a Facebookon a számlaszámok is szerepelnek. Hát, én majd személyesen elsétálok a néhány ezer forintommal az irodájukba.

Egyébként tüntetés lesz vasárnap. Így a jó.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.10. 11:56:50

@Edit exnolbloggerina: Juhasz megy a bortonbe, o az egyik kiemelt Soros ugynok aki meg lesz fingatva, ugyhogy vigyel neki ugyvedre is penzt.

CyberPunK 2018.04.10. 11:59:50

@Edit exnolbloggerina: Mi ellen? A törvényes eredménnyel szemben? Komolyan polgárháborút akarsz? Rühellem a fidesz-t, undorító ami itt történik, de hogy nem a jelenlegi ellenzék a megoldás, az biztos. A mostani rendszer nem választáson fog megdőlni, de ahhoz kell egy erős többségi támogatás, hogy az emberek rendszert döntsenek. Ez jelenleg nincs meg országos szinten.

DFK 2018.04.10. 12:00:51

Mondjuk ki: a baloldal tehtségtelen és lusta politikusokból áll.
Ki merte volna azt mondani 1994-ben, amikor a Fidesz éppencsak bejutott a parlamentbe, hogy eljön az idő, amikor háromszor egymásután kétharmadot szerez?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.10. 12:04:34

@Borondot jol pakoljatok be lippsik:

"Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results."

Attributed to Einstein

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2018.04.10. 12:09:07

Semmit sem tanultatok!
Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.10. 12:09:21

@jewel79bp: Helyes a hozzaallas.

Kedves segghulye valaszto, lecci szavazz a lippsikre, mert mi igazan okos fuggetlen szakertok vagyunk.

Ez eddig is jol mukodott, egeszsegetekre!

gigabursch 2018.04.10. 12:09:48

Örömmel tölt el, hogy végre a "demokratikus" "pártok" végre kezdik felismerni, hogy a kutyának se kellenek. Hállelúja
Lassan halad mindig az evolúció, de biztosan.
TI végre lassan, de biztosan kihaltok.
Egy darabig még köptök-okádtok egymás csontjain, de végül véglegesen eltakarodtok.

Sajnálom, hogy a DK nevű szörnyedvény, logójában román színekkel (még magyar színekre se futja) bejutott a magyar országgyűlésbe.
Bár számomra akkor meg nem világos, hogy a szerintük románokkal (akik egyébként tős-gyökeres magyarok) miért kampányolt?

Annak viszont örülök, hogy az LMP véglegesen szakít veletek, mert veletek nem lett volna más a politika, úgy talán.
Végre elválik a szar a májtól.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.10. 12:10:37

@DFK:

Na meg hogy a két nagy "rendszerváltó" párt, az MDF és a szadesz eltűnik a süllyesztőben?

De én legkevésbé azt vártam, hogy az MSZMP utódpártja és annak hasadványai 28 évvel a rendszerváltás után még politikai tényezők lesznek.

fda 2018.04.10. 12:12:59

"Százezerrel többen szavaztak a Fidesz ellen, mint rá."

Cikkíró félreértette a választás lényegét: nem valaki ellen kell szavazni, hanem valakire. Aki éveken át irányítani fogja a közös dolgainkat. Nincs a szavazólapon hely, hogy ki ellen szavazol, azt kell beixelni, akiben megbízol, gondolom a cikkíró ennyi ésszel a kétfarkú kutyákra szavazott, esetleg valamelyik halványszürke ötlettelen pártocskára.

Ilyen alaptévedésből persze az egész síránkozás egy nagy félreértés és semmi értelme - nem is olvastam tovább.

contractor 2018.04.10. 12:17:18

Sok mindenben már nem érdemes reménykedni. Akik 3-szor adtak 2/3-ot a Fidesznek azok még 2022-ben is bőven itt lesznek. Ès nem úgy tünik, hogy fogynának, mint az Mszp, amikor elkezdett kihalni a választótábora. Ha fogy valami akkor az az ország lakossága.

Edit exnolbloggerina 2018.04.10. 12:19:35

@CyberPunK:

Nem valami ellen, hanem valamiért lesz tüntetés, polgári kezdeményezésként.
A törvényesnek tűnő eredmény még átvizsgálásra kerül, addig nincs hivatalos végeredmény.
Karácsony Gergely vasárnap éjjel tömören megfogalmazta a lényeget:
a baloldalt az alapoktól kell újra felépíteni. Nincs kétségem afelől, hogy bele is vág a munkába. Voltaképpen már el is kezdte. Olvastad a Momentum legújabb hírét? Annyian akarnak hozzájuk csatlakozni, hogy egyelőre csak a fejüket kapkodják.
Van mozgás a társadalomban, és ebben főleg a fiatalabb generációk aktívak.

fda 2018.04.10. 12:19:35

@Brix: "a könnyen manipulálható, kevésbé tájékozott vidéki szavazók"
Na, igazi bunkó buTapesti hozzáállás: aki "vidéki", az butább is...
Na, képzeld, a főváros határán kívül is homo sapiens fajba tartozó egyedek élnek, attól hogy nem idegeskednek napi másfél órát dugóban, attól még "vidéken" is van iskola, van áram, sőt van rádió is. A mobiltelefon is működik. Képzeld, élnek nálad okosabb emberek az egyébként élhetőbb kisebb városokban, sőt, falvakban is. Egyszer látogass csak el Budapesten kívülre, meg fogsz lepődni.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2018.04.10. 12:23:50

Ha egy szavazó érveket keres a Fidesz mellet, akkor elegendő megnéznie a liberális megmondóemberek blogjait és videóit.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.10. 12:26:08

@fda:

"Egyszer látogass csak el Budapesten kívülre, meg fogsz lepődni."

Nem csak Budapesten, de a törzs-romkocsmáján kívül sem járt még soha.

@Edit exnolbloggerina:

"Olvastad a Momentum legújabb hírét? Annyian akarnak hozzájuk csatlakozni, hogy egyelőre csak a fejüket kapkodják. "

Nem túl életszerű, hogy egy vesztes párthoz csatlakoznak az emberek tömegesen. Persze az adatcsomagok még a nyomdafestéknél is többet elbírnak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.10. 12:28:22

"Persze az adatcsomagok még a nyomdafestéknél is többet elbírnak."

Hoppá, hiszen most már én is buta vidéki vagyok. Mi is az az adatcsomag? Hejszen nálunk a falusi hírmondó, a Mariska néni a legfőbb hírforrás.

$pi$ 2018.04.10. 12:29:56

@Aszi: "Kétpólusúvá kell válnia a pártrendszernek is, ezt kényszeríti ki a választási rendszer. "

Fenéket kell. Egyszerűen azon álmodoztok, hogy ha csak két párt lenne és a tietek lenne az egyik, akkor lehet, hogy győznétek. Mert ekkora demokraták vagytok, hogy nosztalgiával emlékeztek azokra az időkre, amikor egypártrendszer volt. Ha egypártrendszer nem is lehet többet, legyen kétpártrendszer.

Annyi eszetek nincs, hogy azt is elbuknátok, mert ha szétzavarnátok az ellenzéki pártokat és csak egyet engednétek, akkor a szétzavart választók jó része a fidesznél kötne ki.

zommmmmbi 2018.04.10. 12:30:33

A baloldal folyamatosan a 10 ezer megmondóembernek politizál. Minden megnyilvánulása, cselekedete arról szól, hgy azoknak megfeleljen. A többiek meg le vannak szarva. Valaki itt nagylétszámú tüntetésről álmodozik. Lehet. De ez nem Csehország. Itt elindulnak majd vidékről kapával, kaszával és nem lesz nehéz néhány izgágát előrángatni a romkocsmák mélyéről. Itt masszív többség áll a kormány mögött.

gigabursch 2018.04.10. 12:34:27

@Brix:
A vidéki szavazók (akik a kenyeredet biztosítják) ezerszer tájékozottabbak, mint azok az agyhalottak, akik egész na az okostelefonon lógnak.

$pi$ 2018.04.10. 12:37:39

Tisztelt szerző! Azt hiszem elkerülte a figyelmét, hogy az olvasói, akiknek a kedvébe kívánt járni nagyobbrészt vidékiekből áll. :D

Edit exnolbloggerina 2018.04.10. 12:37:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A Momentum az eddigi állás szerint 3 % alatt végzett. Az újraszámlálás és az összesítések után tudjuk meg, mi az igazság.
Vajon életszerű volt-e a Pilvaxban folytatott világmegváltás forradalomba torkolló kimenetele?

konrada 2018.04.10. 12:37:51

@Aszi:
...tudod mi a vicc?
...hogy ezt az aránytalan választási rendszert nem a fidesz találta ki: ez alapján ért el 33%-os eredménnyel abszolút többséget a maszop, ésa szadesz 20%-ával meg 71%-os parlamenti arányt -
legfeljebb pontosított rajta, beletette az az 1994-es mszp-s önkormányzati választási változtatást: az egyfordulóst.
A többi olyan minimális változtatás volt, amellyel legfeljebb a 2/3 nem állna meg, az abszolút többségbe nem nyúlt bele.

...szóval a vicc az, hogy azt, amit írsz, tudható volt már 1994-ben is. zorbán ez alapján kezdett bele a néppártosodásba (olvasztotta be a madöf, kisgazda, kereszténydemokrata erőket.)
A másik oldal tragédiája az, hogy az akkor néppárt mszp úgy esett szét, hogy nem hagyott terepet egy új baloldali néppárt megszületésére.

...s ez a mai ellenzék - de lehet hogy az ország - egyik nagy tragédiájának oka: megint 1 nagy néppárt van szemben a sok kicsivel mint 1994-ben, csak most nincs olyaqn erő, amely ezt 4 év alatt integrálni tudná, mert a régi nagy néppárt maradéka(i) erőből megakadályozza...

Aszi 2018.04.10. 12:45:16

@konrada: bizonyos mértékű aránytalanságra szükség van ahhoz, hogy kormányképes parlamenti erő jöjjön létre. A rendszert a Fidesz tette még aránytalanabbá 2012-től az új választási törvénnyel, a listás mandátumok aránya csökkent az egyéniek rovására, bevezette a győzteskompenzációt, stb.

konrada 2018.04.10. 12:47:30

@fda:
"gondolom a cikkíró ennyi ésszel a kétfarkú kutyákra szavazott, esetleg valamelyik halványszürke ötlettelen pártocskára."

...és nyert!!! Elég megnézni a fejlécet, hogy elég biztosra lehessen mondani:
A cikkíró tényleg olyan pártra szavazott, melyre illik ez a leírás.;))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.10. 12:47:34

@Edit exnolbloggerina:

"Az újraszámlálás és az összesítések után tudjuk meg, mi az igazság. "

Újraszámlálás? Számold újra ezerszer, akkor sem lesz a Momentumnak több, mint ma.

"Vajon életszerű volt-e a Pilvaxban folytatott világmegváltás forradalomba torkolló kimenetele?"

A Momentumot 8-án már megmérte a nép és könnyűnek találta. De legyen igazad, várjuk meg, amíg FeGyőr a Nemzeti előtt elszavalja a Nemzetietlen dalt!

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.10. 12:47:50

Ti is kizúgtatok volna a faszba, ha az MSZP nem karol belétek.

Élősködi kis férgek vagytok a nemzet testén, akik 1%-ot se képesek összszedni maguktól, de azt hiszik ők a kormányképes alternatíva !

Egy pattanás vagy az MSZP pöcsén, és úgy is viselkedsz !

Aszi 2018.04.10. 12:48:00

@konrada: mármint az egyéniek javára. Az előző szisztémában a képviselői helyek 45%-a volt egyéni, a mostaniban 53%, valamint a győzteskompenzáció is a győztes pártot erősíti.

bbrrr 2018.04.10. 12:50:07

Igen, igaz, hogy valamivel többen szavaztak a kormány ellen, mint rá.
De kérdem én, az a valamivel több miben ért egyet? milyen új irányba szeretné vinni az országot? Ja, ők csak abban értenek egyet, hogy más irányba. De a konkrétumokban nem tudnak megegyezni.

Akkor mi is legyen? töketlenkedjünk addig, amíg a jelenlegi ellenzék nem tud megegyezni, vagy addig is menjünk valamilyen irányba. Amit az ellenzék az elmúlt 8 évben bemutatott, abból az a valószínűbb, hogy mire ezek megegyeznek, addigra mi már nem leszünk az élők sorában (34 vagyok). A jobbik a 20%-ával még csak-csak, de a többi párt kispárt. Nem abban a ligában focizik, mint a fidesz. Sok lúd disznót győz.. csakhogy itt kevés lúd van (mondjuk 3), és egy medve ellen kéne kiállniuk.

Aki ennek ellenére azt mondja, hogy kormányváltás kéne, az nyílt liberális diktatúrát szeretne: olyan rendszert, ahol a kisebbség irányítja a többséget. Ahol egy 10%-os támogatottságú párt mondja meg, hogy mi legyen. Lehet itt magyarázni pro-kontra, de az emberek nem voltak vevők az ellenzéki picsogásra. Ha elégedetlen tömegek lennének, akkor ez megmutatkozott volna.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.10. 12:50:19

@Aszi:

"bevezette a győzteskompenzációt"

Ami abszolút igazságos. Miért csak a vesztes "elveszett" szavazatait kell figyelembe venni?

Nem mindegy ugyanis, hogy egy választókerületben 40 vagy 99%-kal győz egy jelölt. Természetes, hogy a nagyobb arányú győzelmet is kell valahogyan honorálni. Ennek figyelmen kívül hagyása igazságtalan lenne.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.10. 12:55:25

@bbrrr: "Igen, igaz, hogy valamivel többen szavaztak a kormány ellen, mint rá. "

Hat meg ez is csak ugy igaz, ha csak a listat szamoljuk.

A Fidesz AGYON VERT mindenkit, uj szavazokat csak a FIDEX tudott szerezni 2010 ota, pedig 8 eve kormanyon van!!!!!

Egesz vilag ide jar Orbannak konyorogni, mondja mar meg hogy lehet ekkora baszott durvat nyerni 3x egymas utal!

LOL

konrada 2018.04.10. 12:56:31

@Aszi:
...mint írtam, nem volt olyan konstelláció se 2014-ben, se 2018-ban, amiben ne lett volna abszolút többsége a fidesz-kdnp-nek, nem ezen múlott.
(Bár az igaz: 1998-ban, 2002-ben, de tán 2006-ban is más lett volna az eredmény, de akkor még 2 néppárt volt.)

Edit exnolbloggerina 2018.04.10. 12:58:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Van, hogy az ember is könnyűnek találtatik.

Aszi 2018.04.10. 13:03:15

@konrada: a kétharmad ezen múlott, és kicsit más eredmény esetén az abszolút többség is múlhat ezen. De én nem arról beszéltem, hogy mi min múlott, hanem hogy minél aránytalanabb a választási rendszer, annál inkább kikényszeríti a kétpólusú pártszisztémát, és mivel 2012 óta még aránytalanabbá vált a rendszer, most még inkább így van ez, mint előtte.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.10. 13:03:18

@bbrrr:

Pontosan erről van szó. A Jobbik egyébként szinte minden gazdasági és migráns ellenes programban ugyanazt csinálná amit a Fidesz tesz.

Röhejes hogy a ballib elkúrópárti férgek hivatkoznak rájuk !

bbrrr 2018.04.10. 13:04:47

@CyberPunK: Ha lenne egy másik párt, vagy pártszövetség, mondjuk 60%-os támogatással, az 80%-ot szerezne a parlamentben. NEM a fideszre van írva a választási törvény, hanem a leginkább támogatott pártra..

Azzal ugyanis kurvára nem lehet elvezetni egy országot, hogy van 3 30 és 40% közötti párt, akik fújnak egymásra. Ha ebből a háromból a legerősebb kap 5-5%-ot ajándékba, amit a két gyengébbtől vesznek el, akkor lesz egy kormányképes erő. Lehet, hogy nem lesz optimális, de működni fog.

3 db egyforma méretű párt esetén a költségvetést nem lehetne megszavazni!

(de egy 45-45-10 felállás esetén is ugyanez a helyzet.. a 10%-os párt nélkül a költségvetést sem szavazhatja meg a parlament -> a közalkalmazottak nem kapnak fizetést -> nem is dolgoznak -> nincs oktatás, nincs TB, nincs rendőr, nincs tűzoltó...)

Nem a választási rendszer a szar, hanem az ellenzék széthúz, nincs közös cél amiÉRT dolgozni lehetne, csak olyan, ami ELLEN. Orbánt elzavarni 11 óra lett volna. De MI JÖN UTÁNA? és ez az a kérdés, amire egyetlen ellenzéki politikus sem mondott semmi konstruktívat. Így nem kell csodálkozni, hogy aki tovább lát az orránál, az nem szavaz rájuk.

Érdekelne amúgy, hogy aki ellenzéki pártra szavazott, az miért tette? Azt hitte, hogy majd az a párt nyer? Vagy mi volt a koncepciója azon túl, hogy "Orbángecitelzavarniafaszra". és még a fideszesek az egybites együgyű választók...

Medgar 2018.04.10. 13:12:11

@Brix: A budapesti eredmények alapján a Dk-MSZP-Együtt szentháromságra meg a buta panelprolik szavaztak...

Aszi 2018.04.10. 13:12:17

@bbrrr: mindegyik ellenzéki pártnak volt programja, a Fidesz volt az egyetlen párt, amelyik nem mutatott fel programot, az egyetlen mondanivalója az volt, hogy migránssoros.

Mistral1011 2018.04.10. 13:14:41

Érdekesek a kommentek.
Hogy mennyire más dolgokról beszéltek - és utána meg következnek majd az "anyázások" - sajnos itt is el fog jutni oda a társadalmi élet :-( Még azon is veszekedés lesz, amiben pedig egyetértés van :-(

Semmilyen demokrácia nem tartott még a végtelenségig.
És semmilyen totalitárius rendszer nem tartott még a végtelenségig.
És egy "Toto-Coello" idézet: innen lesz szép pofára esni...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.10. 13:14:53

@Edit exnolbloggerina:

"Van, hogy az ember is könnyűnek találtatik."

Így igaz.

Vona, az egész maszop-vezérkar, na meg a többbi ellenzéki pártember, aki inkább a visszavonulás mellett döntött.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.10. 13:16:19

@Mistral1011:

Igazad van: még a végtelenség sem fog a végtelenségig tartani: big crunch. :)

bbrrr 2018.04.10. 13:23:25

@Aszi: Igen. Egy erős/egységes pártot csak egy még erősebb/egységesebb párt tud legyőzni. Egy belső feszültségektől hemzsegő, 1-2 éve egymással összeveszett párt-"szövetség" nem. De most komolyan: EZ BAJ? Igen, amelyik pártnak több a támogatója, akinek van világképe, víziója, ahol egyetértés van abban, hogy mit is kéne csinálni, az vonzóbb, mint ahol nincs vízió, nincs egyetértés, sőt. Nem együttműködés nincs, az 51%-on belül olyanok is vannak, akik nem hajlandóak leülni egy asztalhoz!
Azt az érvet elfogadom, hogy több joga lenne (tisztán pártlistás rendszer esetén) egy olyan koalíciónak kormányozni, amiben az ÖSSZES többi jelölt benne van. Mert ha csak 1-2 kisebbet kihagyunk, akkor ez már NEM igaz.

Viszont, azt sokan elfelejtik, hogy a listán van egy bejutási küszöb. A momentumra leadott szavazatok elvesztek. A parlamentbe bejutott pártoknál a fidesz 51,7%-ot szerzett. Tehát abszolút többségben van, többen támogatták, mint az összes többi BEJUTOTT pártot együttvéve.
Az MSZP-DK-LMP párkoncepció (szövetségről ugye nincs szó), akkor sem kormányozhatna, ha tisztán pártlistás rendszer lenne, tökéletesen arányos rendszerben is a fidesz nyert volna. Nem kétharmaddal. De kormányváltás akkor sem lett volna, ha még a régi választási rendszernél is arányosabb képviselet van. (ami egyébként nem sok helyen van a világban. A nonpluszultra demokráciafellegvára USA-ban sem, vagy Nyugat-Európában sem)

icipici lencsilány 2018.04.10. 13:26:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez interpretáció kérdése. Én a magam részéről sokkal jobban örülnék, ha az egész MSzP nevű alibipárt úgy, ahogy van eltűnne már a vérbe, ahelyett, hogy megint valami idiótát megválasztanának vezérnek maguk közül, és folytatnák ugyanott. Itt emlékeztetnék arra, hogy Botkát, aki valami mást akart, és felkavarta az állóvizet, pillanatok alatt nyírták ki az "elvtársai".
Vona meg, szerintem hitt valamiben, elment a falig, ennyire volt képes. Levonta a konzekvenciát. Nem akart ugyanoda jutni, ahova a szocik. Ez becsülendő. Szerintem.

ben2 2018.04.10. 13:26:40

A "többen szavaztak a Fidesz ellen" szöveg kb. akkora nonszensz, mintha egy maraton győztesével szemben összeadnánk az összes többi versenyző által megtett utat és úgy kiáltanánk ki mindenki mást győztesnek, majd csalásról kajabálnánk, amikor mégis a célba elsőként beérő nyakába kerül a medál.

Ugyanez a helyzet az ellenzéki szavazatokkal is. Ha az ellenzék egy nagy közös tábort alkotna, akkor nem lenne gond leváltani a kormányt. Ha több nagy tábor lenne és köztük lenne legalább egy, ami megközelíti a Fideszt támogatottságban, akkor sem.
Fel kellene fogni, hogy csak mert a vidéki Jobbikost ugyanazokkal a demagóg matrákkal lehet felhergelni, mint a belvárosi DK-st, még nem részei ugyanannak a politikai közösségnek. Ha pedig mégis egy akólba kényszerítik őket, akkor előbb a motívációjuk csökken, majd passzivitásba vonulnak, végül kikötnek az ellenfélnél.
Ezen a választáson meg a hitgyüliseket akarták összeterelni a sátánistákkal, hogy együtt győzzék le a katolikusokat és egyeseket mégis sokként érte, hogy nem sikerült. (Most tekintsünk el attól a mulatságos ténytől, hogy a gyülisek konrétan a fideszt támogatták, mert a muszlimokat még a többi kereszténynél is jobban utálják.)

Abban egyetértek Jávor Benedekkel, hogy ha az ellenzéki értelmiségi-, gazdasági- és médiaelit nem gondolja újra az alapoktól a stratégiáját, akkor 2022-re sem fog semmi sem változtni.

Ehhez többek között az kellene, hogy ne hagyják, hogy az MSZP-DK közeli megmondóemberek kinyírják az újonnan felnövő politikai formációkat.

A másik, hogy a hátország támogató legyen és ne direktben politika csináló.
Farkasházy Tediék közös biciklire ültették Mesterházy és Bajnait, Fidesz kétharmad lett belőle.
Most Gulyás Marciék nyomták bele az ellenzéket az összefogósdiba és megint kétharmad lett a vége.
Na erről kellene leszokni végre.
Nem az összefogósdi az érdekes ebben a történetben, hanem hogy a partvonalról bekiabáló vezérszurkolók irányítják a meccset és nem az edző.

Civil kezdeményezések: valóban, szakpolitikai szinten lehet (és kell is) érdemben megszorongatni a kormányt.
Ehhez azonban az is szükséges, hogy a civil kezdeményezés megmaradjon szakpolitikai szinten. Az úgy nem működik, hogy a bátor civil kiáll a pedagógus tüntetés élére, majd másnap párott alapít. Vagy egészségügyi dolgozók akcióját szervezi, majd DK fórumokon hakniznik.
Ahogy a politikustól elvárjuk, hogy tartsa távol magát a gazdasági szereplőktől, bármennyire is csábító ajánlatokkal bombázzák, ugyanezt kell elvárnunk a civilektől is a politikusokkal szemben. Az értelmiség pedig támogassa a civilt a távolságtartásban és ugyanúgy moderálja a politikust, ha rámászik a civilre, mint a vállalkozót, ha politikusokat környékez meg.
Ha pedig a kormány beadja a derekát és megadja azt, amit a civil szakmai mozgalmak kérnek, akkor ismerjék el, hogy eredményes volt az egyeztetés és ne kezdjenek hamvábaholt kormánybuktató botrányokat kavarni belőle.
Ez nem jelenti azt, hogy a civil mozgalmakat hermetikusan el kell zárni a politikától, vagy hogy civil szereplőkból ne lehetnének idővel profi politikusok. Csak ahhoz előbb szívós munkával elért _eredmények_ kellenek, amivel az illető civil meg tudja alapozni a hitelességét. Ha ehelyett minden félsikert azonnal pártpolitikai aprópénzre váltanak, akkor az egészből csak a csalódás marad.

Ezen kívül jó lenne leállni a demagóg bullshiteléssel.
2002-ben bejött, az utóbbi 8 évben meg nem, tudomásul kellene venni.
Nincs az az ostoba hazugság, amire a Fidesz ne tudna a saját ostoba hazugságával reagálni.
Csak míg a Fidesznek ott a népes szurkolótábora, ami bekajálja, az ellenzéknek el kellene adnia a hülyeségeit a gyanakvó többségnek, ami szemmel láthatóan nem megy. Vége annak a korszaknak, amikor a ballib megmondóember belemondja a kamerába, hogy "náci" és rögtön nő az MSZP támogatottsága 10%-ot.

Leejt a pálya a Fidesznek?
De még mennyire.
Ahogy leejtett a baloldalnak is legalább 20 éven át 1990-2010 között, akár hajlandóak elismerni, akár nem. Pont azért tudja a Fidesz különösebb társadalmi ellenállás nélkül elfoglalni a médiát és a függetlennek szánt közpozíciókat, mert csak pártkatonákat cserélnek pártkatonákra.
Ha elfogadjuk nemzeti minimumnak, hogy 2002-2010 között demokrácia volt az országban, akkor le kellene állni a mantrával, hogy most nincs.
Ha a 90%-os ballib médiatúlsúly belefért a demokrata értékrendbe, akkor férjen bele a 75%-os fideszes is. Persze tegyenek meg mindent, hogy kiegyenlítódjön, de ne jelentsék már fel minden létező nemzetközi fórumon az államot, hogy itt nincs szólásszabadság, mert van.

Összefoglalásul: ez valóban a ground zero, de ha a ballib értelmiség nem szedi össze magát, könnyen átmehet negatívba.

bbrrr 2018.04.10. 13:35:21

@Aszi: nem igaz. A fidesz programja az, hogy folytatjuk azt, amit elkezdtünk. Az oké, hogy az ellenzéki pártoknak KÜLÖN-KÜLÖN volt programja. De az együttműködésre nem! A választási rendszer hekkelésével próbálták elérni, hogy ne legyen a fidesz kormányképes. De akkor SENKI NEM LETT VOLNA kormányképes. Se a Jobbik önmagában, se az MSZP-DK-LMP-P-.... Akkor most NEM lenne győztes, csak marakodó vesztesek. Meg előrehozott választás 2 hónap múlva. Új kampány, újabb százmillák. gyűlölködés 2.0 (3-4-5.0)

Lehetett látni előre, hogy Jobbik 20-25, teljes baloldal 25-30, fidesz 40-50. Ebből akárhogy matekozol nem jön ki másik kormányképes erő. Pláne, ha a személyes ellentéteket félrerakni képtelenséget is beleszámolod (a DK fúj mindenkire, a jobbikra fúj mindenki, az LMP meg végső elkeseredésében összefeküdne bárkivel, csak csurranjon-cseppenjen neki is valami)

A gazdaság a stabilitást szereti. Az emberek is. Egy toldozott foltozott koalíció minden, csak nem stabil. Minden, csak nem hosszútávú célokat kitűzni és megvalósítani képes erő. Németországban pálfordulás van. A koalíció összeomlott, a vezetés az 1 évvel ezelőttiekkel homlokegyenest ellentétes állításokat nyilatkozik (De persze Orbán továbbra is rasszista náci, meg a magyarok alle zusammen. lásd Die Welt). Stabilitás?? hol? Lehet 4 évente forradalmat csinálni, csak abból nem lesz gazdasági növekedés. Ha nincs növekedés, akkor nem lesz elégedett társadalmi bázis, akkor 4 évente (vagy gyakrabban) leváltják az aktuális kormányt, és amit az csinált az megy a levesbe, az új meg megpróbál valami mást. De hogy lenne így esélye egy 6-8 év alatt beérő tervnek beérni?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.04.10. 13:36:23

"Százezerrel többen szavaztak a Fidesz ellen, mint rá."

Ebből kb. 90 ezeren szavaztak a kétfarkúakra. Na velük is el lehetne beszélgetni a világ értelméről.

"Tudjuk, médiaviszonyok, választási törvény..."

Az ország két legnépszerűbb sajtójellegű terméke az RTL Klub és az index, ezt sokszor elmondták nekünk. Akkor a médiaviszony témája ezzel ki is pipálható szerintem, több szót nem kell vesztegetni rá.

A választási törvényről pedig sajnos csak ma jutott eszembe, hogy az ellenzéknek egy hónappal ezelőtt elő kellett volna állnia egy tervvel, hogy ők hogyan változtatnák meg a törvényt, a számítást "demokratikusra". Érdekes játék lett volna most megnézni, hogy úgy mi jött volna ki. Természetesen a Fidesz győzött volna úgy is, szinte biztosak lehetünk benne, mert az ellenzék nem mert volna előállni egy olyan rendszerrel, amely majd eséllyel őket hozná ki győztesként, mert egy olyan módszert körülröhögött volna a fejlett világ. Mindig megéri utólag magyarázni.

"Az eddigiekhez képest is példátlan nyomás alá kerül a független média."

Lásd fent. Hetente háromszor fogok olvasni az elnyomott – és jóléti reklámokkal teletűzdelt – sajtóban arról, hogy a gazember Orbán eltaposta a sajtószabadságot.

"Próbáljuk meg másképp."

Hát lássuk! Eddig is jól jött volna valami próbálkozás az ellenzéktől. Például valami konkrét elképzelés, azon kívül, hogy Orbánt meg kell buktatni, arról, hogy mi lenne a helyes teendő. Nem az, hogy mennyivel emeljék a fizetéseket, hanem hogy pontosan miből is. Néha hetvenkedve, hősieskedve emlegetni szokás az "árnyékkormány" intézményét. Az, a szabotőri tevékenységet kivéve belőle, azt jelenti, hogy a szakértőik szintén számolnak, terveznek, és megmondják, ők mit tennének. Két éve könyörgünk ezért, de senkinek nem volt kedve ötletet kockáztatni. Késő. De talán majd most, miután világosan kiderült, hogy az eddigi ötlettelen kötekedés szart sem ér.

Gleccsertetű 2018.04.10. 13:40:10

@Edit exnolbloggerina: megkapta, csak leszarja a véleményed.

inkvisitor 2018.04.10. 13:41:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Utána már csak egy komcsi maradványnak, a Fidesznek kell eltűnnie és el lehet kezdeni a rendes politizálást.

Edit exnolbloggerina 2018.04.10. 13:44:30

@bbrrr:

Azt mondod, érdekel, hogy aki egy ellenzéki pártra szavazott, miért tette. Elmondom, hogy én miért adtam a voksomat az Együttnek, számolva azzal a lehetőséggel is, hogy nem kerül be a párt a Parlamentbe.
Juhász Péter visszalépett a Belvárosban, így már csak a pártja révén maradt lehetősége a parlamenti munkára. Nagyon fontosnak tartottam, hogy a hangja minél messzebbre eljusson, ezért úgy gondoltam, Karácsony Gergely nélkülem is tagja lesz az Országgyűlésnek, talán hozzájárulhatok, hogy Juhász Péter is ott legyen.
Nem sikerült - egyelőre.

Egyébként az MSZP-PM konstrukcióra szavaztam volna, kizárólag a PM miatt.

És hogy miért mindenképpen az ellenzék? Mert ők fogalmazták meg azt a jövőképet, amely méltósággal élhető , egyetemes igazságokon alapul, erkölcsileg egyértelműen definiált , vagyis: céljuk a társadalmi jóllét megvalósítása.

bbrrr 2018.04.10. 13:48:46

@Aszi: Valamint a fidesz azt állítja, hogy az EU legnagyobb hosszútávú problémája a demográfia. Pontosabban, hogy nem születik elég gyerek. (nem az a baj, hogy fogy a népesség, hanem hogy arányaiban kevesebb a fiatal, több a nyugdíjas)
Erre két válasz van: bevándorlás erősítése és gyerekvállalás ösztönzése. (persze a kettő kombinálása is lehetséges). Az EU nagyrésze a bevándorlás mellett teszi le a garast, nem tanul a korábbi hibából, hogy a muszlimokat nem lehet integrálni a nyugati értékrendbe. A muszlim nem hisz az egyenlőségben. Van a muszlim és a nem muszlim, és az előbbi felette áll az utóbbinak. Orbán azt mondta, hogy NEM a muszlim és afrikai bevándorlásra, IGEN a gyerekvállalásra. Erről szól a fő program, ezt akarja folytatni, erre kért felhatalmazást, és kapott is. A többi "mellékes" ez az, aminek hosszútávon kell működnie, különben az egésznek semmi értelme nem volt.

pellaxfides · http://csakafidesztne.blog.hu/ 2018.04.10. 13:51:17

@jewel79bp: erre ott volt az egész xx. század... most már internet van, facebook...kinyilt a világ...mindenkinek...még a legkisebb sötét, ócska faluban is van teleház... a buta, sötét, fogalmatlan prolikat nem lehet kivezetni a "sötétségből" akarata ellenére, ahogy mindenki saját magának hozhatja el a megváltást.... helyetted senki nem fog megmenteni, helyetted senki nem lesz okos. Ez a helyzet: csakafidesztne.blog.hu/2018/04/09/neremenykedjetek

NagyVonalakban 2018.04.10. 13:53:26

Benő, a leghasznosabb az lenne,
ha valahogy felszàmolnátok az MSZP-t meg a DK-t, Őfelsége szalonellenzékét.

Sokat segítene ez a valódi ellenzéknek.

Vona már levonta a megfelelő következtést: a fideszt jobbról nem lehet megverni, a jobbik pedig már nem tud tovább balra húzódni, maradnak a húsz százalékon, nekik már csak lefelé vezet az útjuk.

Az LMP-ben sincs több sajnos,
ők is valszeg kuka.
Együtt, PM: már a megalakulàskor is kuka.

Momentum: nekik még van idejük.
Jó, hogy nem kerültek be a parlamentbe, ott a Fidesz idő előtt szétszedte volna őket.

Ha jön egy komolyabb recesszió, ha az emberek a zsebükön fogjak érezni, hogy rosszabbul élünk mint négy éve, nos, akkor lehet beszélni a Fidesz leváltásáról.

Akkor kéne majd jönni valamiféle Hazafias Népfrontnak (amit persze jó eséllyel a Fidesz fog elindítani a beépített embereivel).

A helyzet rossz, de legalább reménytelen.

Elkezdek újra oroszul tanulni...

Edit exnolbloggerina 2018.04.10. 13:55:42

@Gleccsertetű:

Bátor állítás. Talán ismered Szabó Szabolcsot közelebbről is?

Din Serpahis 2018.04.10. 14:10:03

@Edit exnolbloggerina: a fidesz 94ben alig kerult be a parlamentbe, 4 evre ra.megverte a ketharmados mszpt. A momentum egy 1 eves part... Hany szazalekot varnal tole? 40et?

mojoking77 2018.04.10. 14:21:49

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Kushadj mar kicsi trollocska. A fasz kivancsi itt rad, huzz el Vacra, ott oromkodjel a polgarmester haveroddal.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.04.10. 14:27:04

@bbrrr: "nem az a baj, hogy fogy a népesség, hanem hogy arányaiban kevesebb a fiatal, több a nyugdíjas) Erre két válasz van: bevándorlás erősítése és gyerekvállalás ösztönzése."

Ez papíron továbbra is rendben van. A valóságban csak annyi a probléma, hogy nézd meg azokat az embereket, akiket menekültként ide akarnak beköltöztetni, és képzeld el, hogy a terv szerint az ő gyerekeik adójából fogod kapni a nyugdíjadat meg az orvosi ellátást. Megvan a kép?

mojoking77 2018.04.10. 14:36:08

- A Fidesz megszerezte mediaugyi biztosnak a vilag egy ik legjobb produceret, aki visszahozta a magyar filmmuveszetet a vilag elvonalaba. Ennek az embernek laza ujjgyakorlat volt osszeallitani a Fidesz media csapasat ugy, hogy azt 3 millio ember csont nelkul felzabalja a foldrol, anelkul hogy belegondolna, nem kutyaszar e, amit epp eszik. Ez egy show volt, amit, ha epp nem a lesz@#tt f@sz rosszabbik vegerol neztem volna, meg elveztem is volna, es amihez az ellenzek teljes mellszelesseggel asszisztalt.
Az MSzP bebizonyitotta a Botka uggyel, hogy nem erdeke a kormany megzavarasa, az LMP-nel Szel Bernadett, es a feleslegesen felfujt egoja (majd a Szel kormany... Edes istenem....), Vona Laszlo, aki egyesevel lekopte az osszes volt szavaszojat, es a leginkabb felelos Gyurcsany Ferenc, aki egyedul tobb szavazot vett el a puszta jelenletevel a baloldaltol, mint a harom elozo emlitett egyutt.
Gratula a gyozteseknek, majd latjuk mi lesz belole. Valoszinuleg elni fogunk ugyanugy, akik el akartak menni, mar elmentek. Ha Szelt, es leginkabb Gyurcsanyt vegre kibasszak a hlala faszara, es melle temetik az MSzP-t, nos akkor talan lesz esely negy ev mulva a Fidesz megszoritasara, a nelkul.... Semmi. Ebbe bele kell kb torodni.

bbrrr 2018.04.10. 14:37:45

@Androsz: "az ő gyerekeik adójából fogod kapni a nyugdíjadat meg az orvosi ellátást. Megvan a kép?"
Szerintem egyetértünk...

De nekem nem lesz rá szükségem, mert 4 gyerekem van. (ugye milyen önző dög vagyok? Nem úgy, mint az a szingli/homoszexuális, aki hetente váltogatja a partnereit, közben önmegvalósít, de azért járjon neki majd 7 számjegyű nyugdíj, mert különben miből tartja fenn a megszokott életszínvonalát)

mojoking77 2018.04.10. 14:42:28

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Budos vagy trollocska, tegnap ota porogsz mint a bugocsiga minden Indexes blogon. Menjel haza, eleg volt beloled, furodjel le, verd ki oromodben ,es aludj holnapig

mojoking77 2018.04.10. 14:44:04

@mojoking77: Vona Laszlo, aki meg raadasul Vona Gabor......

Brix 2018.04.10. 15:10:43

A magyar politikai rendszer fejlődése példanélküli Euróbàban, hiszen ilyen mértékű túlhatalma és tàrsadalmi beàgyazottsàga mint a Fidesznek, sehol sincs. Ez természetellenes a liberàlis demokràciàban és azt is mutatja hogy egy éretlen tàrsadalomban élünk....A felvilàgosult, liberàlis Európa rajtunk röhög, hiszen önként vàlasztottuk meg újból Orbànt, elsöprő fölénnyel, hogy folytassa önkényuralomi rendszere tovàbbi építését...Azt, hogy mi lenne ebből a kiút nem tudom, hiszen a többség önként mondott igent , a szolgasàgra , a szabadsàg-, a szolidaritàs- és az igazsàg megtagadàsàra..Egy biztos: a nemzeti oligarchàk tovàbb fognak gazdagodni, vidéken - ahol Orbàn nyert- meg marad a feudàlis rendszer , annak minden következményeivel együtt...Így soha nem leszünk modern , európai orszàg , csak egy elmaradott, nacionalista , idegengyűlölő periféria...

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.10. 15:12:54

@Brix: jo lesz ha kielvezed mert egy darabig ez lesz

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.04.10. 15:12:55

@bbrrr: A négy gyereked adója nem a te nyugdíjadat fogja gyarapítani, hanem az idetelepített ingyenélőkét is. Ha viszont a gyerekeid a keresetükből téged el fognak tartani, akkor nincs semmi okod arra panaszkodni, hogy itthon nem lehet eleget keresni. A gyerektelenekre, szinglikre stb. haragudj nyugodtan, de azzal nem fogod a problémát megoldani, ha még ide is hozol ingyenélőket, mintha nem lenne belőlük elég nélkülük is. Tudod, egyharmad tartja el a kétharmadot már most is, és kéretik most nem rágerjedni a kétharmad szóra, nincs köze a kettőnek egymáshoz.

Brix 2018.04.10. 15:14:15

Javítok: .. önkényuralmi rendszere...

ben2 2018.04.10. 15:28:39

@Brix:

1994-1998 között a balliberális oldalnak sokkal durvább túlhatalma volt:

- 2/3 a parlamentben
- az összes közintézményben az MSZMP-ből ottmaradt káderek ültek, amit esetleg az MDF delegált, azt lecserélték
- a média 99%-a kormánypárti kézben volt
- az önkormányzatok túlnyomó többsége szintén szocialista vagy szdsz-es volt
- a parlamentben a béna kacsa MDF, az udvari bohóc Torgyán és a liberális oldalról frissen kiátkozott 6.5%-os Fidesz alkotta az ellenzéket

Mégis sikerül 1998-ban leváltani az MSZP-SZDSZ kormányt, pedig az MSZP szavazóbázisa nem csökkent.

Gleccsertetű 2018.04.10. 15:30:18

@Edit exnolbloggerina: hogyne. és mindenkinek elmondta, h mennyire elege van belőled

bbrrr 2018.04.10. 15:30:54

@Androsz: Most tényleg ennyire érthetetlen amit írok? Milyen idetelepített ingyenélőkről beszélsz?
Demográfiai problémára írtam, hogy alapvetően 2 (egyébként 3, de a 3. nem túl humánus megoldás) megoldás van rá: helyben megoldani (szülni), vagy importálni fiatalságot onnan, ahol többlet van (vagy nincs többlet, de a fiataloknak van kedvük mozdulni).

Viszont az importálás komoly társadalmi feszültségeket tud okozni rövid, de főleg hosszútávon, ez látszik nyugaton, és ezért mond rá nemet Orbán. És ebben egyetértek vele. Ne legyünk bevándorlóország.

(Igen, anno, 1000 éve bevándoroltunk ide. Kérdezd meg az avarokat, morvákat és egyéb, akkor éppen itt élő népeket, hogy jó volt-e ez. Nekik. Ja, már nem tudod... Nem kétséges, hogy a bevándorlás jó lehet a muszlimoknak. De hadd legyünk már annyira önzőek, hogy feltegyük a kérdést: Nekünk, jelenleg itt élőknek jó lenne-e? A gyerekeinknek/unokáinknak jó lenne-e?)

ételizésítő 2018.04.10. 15:48:47

A legfőbb probléma, hogy az ellenzék annyira töketlen volt, hogy nem küldött minden szavazatszámláló bizottságba jelöltet.
És mint derülnek ki a dolgok, csaltak is mindenhol.

Egyébként meg még nincs meg a 2/3, szombatig talán nem kéne telesírni az internetet, majd akkor dől el, hogy meglesz-e.

És akkor a csalások kivizsgálásáról még nem is beszéltem, EBESZ-felügyelettel meg kellene vizsgálni az összes szavazólapot.
Inkább erre szervezkedjél, Benedek. Ha már ott vagy az EU-ban.

Brix 2018.04.10. 15:55:42

@ben2: Volt túlhatalom , amit az utódpàrtok elmúlt rendszerből hoztak àt a demokràciàba. Viszont, akkor nem voltak olyan rendszerszintű àtaklakítàsi törekvesek, amelyek a hatalom örökre bebetonozàsàt szolgàltàk.Akkor ösztönösen próbàltak túlhatalmat építeni, ma egy mérnöki módon megkreàlt, tudatosan alakított, zsivàny hatalmi rend van, amely egyre erősebb lesz...

==T== 2018.04.10. 16:03:29

Kedves Benedek!

Kezdhetnétek arra, hogy olyan témákban, amikben a hazai választók álláspotja kb. egységes - pl. a migrációhoz, harmadik világbeli menekültekhez, kvótához való viszony, esetreg korábbról a cigánybűnözés léte vagy nem léte - nem kezdtek el szembemenni a néppel, pláne nem kezditek el kioktatni őket.

Abban, hogy OV megcsinálta a NER-t leginkább a baloldali-liberális elit gőgje, és a társadalommal való szembemenetele játszott szerepet.

Most se lett volna sehol OV, ha nem jön a migráns válság ÉS a baloldal nem csinál magából full kretént hónapokon át...

Edit exnolbloggerina 2018.04.10. 16:07:49

@Din Serpahis:

Szerintem nem hasonlítható egymáshoz a két időszak. '98-ban valószínűleg csak azért tudott kormányra jutni a Fidesz, mert nagyon sokan csalódtunk a szocialista pártban, és a társadalom jó része bizalmat szavazott az akkor még belevalónak tűnő, és , ami a lényeg, a demokráciát nem lábbal taposó fiataloknak.
A Momentum már egy világlátott ifjakból verbuválódott közösség, nincs mögöttük sem ügynöki múlt, sem párttitkár papa, értelmiségi közegben szocializálódtak.
Hogy 4 év múlva milyen pozícióban lesznek, még kiszámíthatatlan, de, hogy a Parlamentben, az egészen biztos.

==T== 2018.04.10. 16:08:25

Vidéken se tudta volna a fidesz felépíteni a félfeudális rendszerét, ha a korábbi, ballib gazdaság és oktatáspolitika nem mond le a vidékről.

Ha mondjuk nem zárnak be egy csomó kistelepülési iskolát gazdaságtalanságra hivatkozva. Ha az autópálya építések meg az M4 mellett/helyett a vidéki infrastruktúra karbantartására is költöttek volna.

Ha az iparpolitikában szempont lett volna, hogy az elmaradottabb térségekbe is jusson munkaerő és ha a vidék közbiztonsági kérdését nem oldják meg azzal, hogy megélhetési bűnözésnek titulálják a lopást.

Ha a szociálpolitikában a függésre nevelés helyett a tanulára/munkára ösztönzés lett volna a reakció.

Az emberek azért szavaztak a NER-re mert jobbnak tartották, mint a 2010 előtti világ és mert a ballib és a fidesz sikeresen hitette el a Jobbikról, hogy nem kormány képesek, Vona náci, homokos, zsidó és muszlim.

==T== 2018.04.10. 16:11:40

"Karácsony Gergely új hangot, egyenes, őszinte beszédet hozott a kampányba."

Karácsony Gergely konkrétan a helyes kis arcával próbálta legitimálni az MSZP-DK (vagyis a 2010 előtti ballib) összefogáását, ami kb. lebullázta a kormányváltás esélyét.

A magyar társadalom nem kér az internacionalista/kozmopolitikából, nem kér a népvándorlásból, ezeket jobban utálja, mint a lopást.

$pi$ 2018.04.10. 16:12:39

@Edit exnolbloggerina: "Hogy 4 év múlva milyen pozícióban lesznek, még kiszámíthatatlan, de, hogy a Parlamentben, az egészen biztos."

Mi a fenétől lenne már biztos? Attól, hogy számodra szimpatikusak? Az azért még kevés lesz ám!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.04.10. 16:27:58

@bbrrr: Ezt írtad: "Erre két válasz van: bevándorlás erősítése és gyerekvállalás ösztönzése." A bevándorlás emlegetése ma azt juttatja az emberek eszébe, hogy német, dán vagy lengyel fiatalok ideköltözését várjuk. Ha ezek szerint te sem a délről tömegesen ideáramló – muszlim vagy nem muszlim – csürhét érted rajta, akkor mi hasonló irányból nézzük a dolgokat.

"2 ... megoldás van rá: helyben megoldani (szülni), vagy importálni fiatalságot ..."

Szerintem is. Csak amikor valaki azt meri állítani, hogy a nők szüljenek – hiszen a férfiak nem tudnak –, akkor előpattan pár tucatnyi hangos jogharcos szabadságvágyó, és kiabálni kezd, hogy a kormány (stb.) a nőket szülőgépnek tekinti, és egyáltalán váááá. A kormány évek óta mindenféle trükkökkel próbál kedvet csinálni a gyerekszüléshez azok körében, akik a gyerekeiket iskolába is járatják és dolgozni is megtanítják, de csak azok között pozitív a születési mérleg, akik nem tartoznak a fenti definíció alá. A hangoskodók még meg fogják tapasztalni ennek a következményeit, akkor is, ha külföldre költöznek, mert már máshol is ez a helyzet, köszönhetően a liberáns multikultizásnak. Én talán már nem érem meg az igazán nagy krízist, és csak azokat sajnálom előre, akiknek ma is megvan a józan esze, csak nincsenek elegen.

szekertabor · provo.blog.hu 2018.04.10. 16:34:49

@ben2: "Nem az összefogósdi az érdekes ebben a történetben, hanem hogy a partvonalról bekiabáló vezérszurkolók irányítják a meccset és nem az edző."

Annyira igazad van! És ez nagyjából azt is megmagyarázza, hogy miért lejtett a pálya 20 éven keresztül a baloldalnak.

Ez a partvonalon kívüli baloldali megmondóemberek hada, nagyjából a véleményformáló értelmiség 3/4-ét jelentette, akik olyan véleménydiktatúrát honosítottak meg idehaza, hogy aki másképpen gondolkodott, azt simán körberöhögték, kigúnyolták, lehetetlenné tették. Fideszes médiatúlsúly? Tessék megnézni egy elemzést az első Orbán kormány idejéből, mondjuk 2000-ből. A kormánynak 4 éven keresztül lényegében nem volt felülete, amin keresztül az üzenetei elérték volna a választókat. Csaknem az összes hirdetés (az állami hirdetések is!) a Népszabadságnak és az (akkor még) baloldali Magyar Hírlapnak jutott, meg az ÉS-nek, 168 órának, stb. A Magyar Televízióban főműsoridőben több időt kaptak az ellenzéki megmondóemberek a kormány gyalázására, mint a kormánytagok, és még azt is megvágták, amit mondtak. A két nagy kereskedelmi TV csatorna versenyt gyalázkodott. Médiaegyensúlynak 20 évig azt tekintették, hogy a balos véleményvezérek megmondják a tutit, a jobbosokról pedig elmondják, hogy miért nevetséges, amit mondanának, ha szóhoz jutnának. És ezt természetesnek tartották! És amikor 2010-ben a médiatörvény megpróbált ebben rendet tenni, akkor Brüsszelig szaladtak, hogy Orbán bevezette a diktatúrát. Hány jobboldali sajtóorgánumot hagytak tönkremenni 20 év alatt, mint amilyen a Pesti Hírlap is volt? De amikor a Népszabadság becsődölt, akkor rögtön vége lett a sajtószabadságnak!

Ez a kényesen fanyalgó értelmiségi elit felépítette a maga kizárólagos értékrendjét, ahol a mássághoz való jog megelőzi az élethez való jogot. És a maga kizárólagos valóságértelmezését, ahol a Keleti pályaudvar előtt táborozó migránsbanda nem is létezik, csupán segítségre szoruló, csillogó szemű menekültgyerekek hada. Ahol a budapestiek genetikailag szorgalmasabbak, műveltebbek, és a jó levegőtől magasabb IQ-val rendelkeznek, mint az elmaradott vidéki parasztok. És most vérig van sértve, amiért a valóság nem alkalmazkodik az ő valóságértelmezésükhöz. Amiért a választók zöme hagyta magát megvásárolni CSOK-kal, családi adókedvezménnyel, Erzsébet-programmal, alacsony inflációval, a devizahitelek kiváltásával, rezsicsökkentéssel, stb. Amiért nem kérnek a melegjogi mozgalmakból, a genderelméletből, a migránskvótából, a metoo mozgalomból, a szélsőséges feminista családellenességből. Amiért többre értékelnek egy Munkácsy képet, mint a Congo nevű majom absztrakt expresszionista stílusú alkotását.

Királycsinálásban 20 évig jól megvoltak. Közben azonban a társadalom lassan rájött, hogy lehet nekünk olyan értelmiségünk is, akik a mi értékrendünket vallják. Kinevelődött egy olyan elit, amelyiknek a valóságértelmezése közelebb áll a valósághoz, mint a tankönyvi dogmák. És a balos megmondóemberek lassan elvesztették a hitelüket. Itt tartunk most.

GöTi 2018.04.10. 16:37:29

"Ezért tudnak Simonka-féle bűnözők, Kósa-féle bohócok, Pócs János-féle senkik minden racionális valószínűség dacára fölényesen nyerni."

Valamit nagyon nem vagytok képesek magatoktól megérteni.

Mi volt az ellenajálat?

A 35 éves, túlvakolt öregecske menyecske, aki kétszer is nekifutott a büfé-ruhatár szakos képzéseknek, mégsincs diplomája.
Ő a legjobb köztetek? Akkor köszi nem kérek belőletek semmit.

ben2 2018.04.10. 16:48:11

@Brix:

Dehogynem voltak törekvések, csak az akkori kormánykoalíciót és az MSZP-t olyan átláthatatlan, kusza érdekek szőtték át, hogy sokkal nehezebb volt egy rendszerszintű változtatást végigverni.
Ráadásul az akkori alkotmányos rendszer jórészt az SZDSZ-MDF paktum szerint alakították ki, így az SZDSZ-nek viszonylag kevés ponton állt érdekében megváltoztatni.
Ennek ellenére azért sikerült pl. Demszky bebetonozását elérni a választási törvény módosításával, vagy pl. a közvetlenül választott nyugdíj önkormányzatok (értsd: MSZOSZ kifizetőhelyek) vezetőinek mandátumát alkotmányellenesen, újabb választás nélkül meghosszabbítani.
Ezen kívül rendszeres volt a különböző állami pozíciók politikai alapú leosztása, önkormányzati szinten üzemszerűen működött a mutyizás, a privatizáció címen elkövetett lopás sorozathoz képest pedig Mészáros Lőrincz még az amatőr ifi válogatóra sem jutna be. A Tocsik ügyből pedig mindenki számára kiderülhetett, hogy mindezt következetesen, rendszer szinten művelték.

Persze nem állítom, hogy ha akkor így volt, akkor most jogos, csak észre kellene venni, hogy Orbánék semmi olyat nem csináltak, amire ne lenne precedens a korábbi, demokratikusnak titulált kormányok idejéből.
Ha tehát a demokrácia és a jogállam minőségének a javítása a cél, akkor kezdjük talán a kettős mérce kukázásával.

Edit exnolbloggerina 2018.04.10. 16:59:57

@$pi$:

Igen, a szimpátia kevés, lám, én is az Együttre szavaztam. Hogy miért is van ráció abban, hogy a Parlament padjait koptassák 4 év múlva, nos, talán azért, mert ezzel a választással elindultak a felnőtté válás útján. A tehetség felelősségérzettel párosulva komoly alap, ez az, ami a Fidesznél teljességgel hiányzik. Természetesen bármi megtörténhet, akár el is tűnhetnek a süllyesztőben, de ezt nem tartom valószínűnek.

Alick 2018.04.10. 17:03:53

@ben2: Amikor anno láttam az EKA tárgyalásait, végigfutott bennem: most még szentéletű demokraták vagytok, de ahogy az új elitet és klientúrát kiépítitek, korrupt disznók lesztek mindahányan (tisztelet a kivételnek).

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.10. 17:43:55

@Edit exnolbloggerina: Az egyuttnel undoritobb fkaevok egyik partban sincsenek meg a lippsiknek se.

Meg azzal se allnek szoba aki egy helyisegben tartozkodik ilyen juhasz felekkel

Muhaha

Edit exnolbloggerina 2018.04.10. 18:54:21

@Borondot jol pakoljatok be lippsik:

Jó nagy buksid lehet, hogy ennyi bölcs meglátás elfér benne.

gigabursch 2018.04.10. 20:54:17

@Edit exnolbloggerina:
Csak ügynök nagyszülők és újvállalkozó szülők...
Valóban érdemi különbség...

gigabursch 2018.04.10. 21:02:27

@bbrrr:
Sose vándoroltunk ide.
Az összakadémiai mindenféle népvándirlási mese erősen tarthatatlan. Annál még Fletó is hitelesebb..

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.10. 21:14:43

@ételizésítő:

"A legfőbb probléma, hogy az ellenzék annyira töketlen volt, hogy nem küldött minden szavazatszámláló bizottságba jelöltet.
És mint derülnek ki a dolgok, csaltak is mindenhol.
"

Galambocska, hol is csaltak szerinted? Ugye ott, ahol az ellenzéknek nem volt szb. tagja, igaz?

Hoppá! Ha nem volt, akkor mi alapján is állítják, hogy csalás történt? Hiszen nem voltak ott. :DDDDDDD

Edit exnolbloggerina 2018.04.10. 21:37:58

@gigabursch:

A Te családod biztosan makulátlan. Csak, akkor miért vagy ilyen keserű?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.10. 22:04:44

@Edit exnolbloggerina:

Az ügynök nagyszülő a szemedben mennyivel jobb, mint a párttitkár nagyszülő?

Edit exnolbloggerina 2018.04.10. 22:41:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Fiktív állításokkal álltok elő, majd tényként kezelve azokat vitákat provokálnátok. Biztosan Ti írjátok az Origót is. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.10. 23:21:29

@Edit exnolbloggerina:

"Biztosan Ti írjátok az Origót is. :)"

Te már csak tudod, kiscsillag.

gigabursch 2018.04.11. 07:10:57

@Edit exnolbloggerina:
Konkrétan az apámtól elvették az útlevelét gyermekkoromban, mert egy tetves mocskos komcsi besúgó a társasházban hazudott róla.

De minek is magyarázzam ezt annak, hogy milyen volt a komcsi nyomorban élni, aki a (nick)nevében hordozza a néphazugságot.

Szóval jöhetsz nyugodtan az ilyen védekező támadásokkal, nem az én gerincemmel van a baj...

gigabursch 2018.04.11. 07:14:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Anno az Antall elugatta, azóta milliószor idézték, hogy "Tetszettek volna forradalmat csinálni"

Ezzel szemben ezek a mocsadékok még arra sem voltak képesek, hogy gondoskodjanak minden szavazókörben legalább egy emberükről.
Ennyit a fene nagy összefosás2018-ról.

Hörögni, fröcsögni megy.
Előre megfontoltan cselekedni, felkészülni, biztosítani nem megy.
Ennek apropóján kétes megoldásokkal vádaskodni - tipikus komcsi utánérzet.
Ezek mindig is ilyenek maradnak.
Nem viselik el sokadszorra sem azt, hogy a kutya sem kíváncsi rájuk.

bbrrr 2018.04.11. 09:00:48

@gigabursch: persze-persze.. én sem vándoroltam ide, itt születtem. Azt viszont nem merném állítani, hogy az őseim is mind itt születtek volna, 1 millió évre visszamenőleg. (sőt, az egyik ükanyám német (sváb) anyanyelvű volt, de itt született.. nyilván német bevándorlók leszármazottja.)

Ami tény, hogy bő 1000 éve folytonosan él itt egy népcsoport, ami magyaroknak nevezi magát, és nagyjából 1500 éve még nem voltak itt (a római korban például), különben lenne róla írásos emlék. Ahogy egyébként a területről van írásos emlék, csak éppen magyarok nem szerepelnek benne. Persze, a történelem homályos, és mindenki azt hisz, amit akar. De elsősorban tanulni kellene belőle, és nem felsőbbrendűnek tartani miatta magunkat, vagy éppen alsóbbrendűnek. Az lenne a cél, hogy ne kövessük el újra és újra ugyanazokat a hibákat. Ebből a szempontból tulajdonképpen tökmindegy, hogy itt jött-e létre a magyar népcsoport, vagy máshonnan vándorolt ide.

Az viszont nem tökmindegy, hogy a népcsoportok keveredéséből általában polgárháború vagy népirtás lett. (lehet jönni bátran ellenpéldákkal!). Jobb esetben csak komoly társadalmi feszültség, ami időnként késelésbe torkolló kocsmai verekedések, vagy utcai bandaharcokban nyilvánul meg. Egyik sem kívánatos.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.11. 09:20:33

@bbrrr:

Aki keveredni akar az arab/iszlám, néger és egyéb kultúridegen népcsoportokkal, az költözzék ki hozzájuk. Az iszlám országokba feltétlenül nagy kereszttel a nyakában és bibliával a kezében.

Ha arabot vagy négert akarok látni, akkor majd kiutazom Németországba vagy Svédországba - még 30-40 év és németet vagy svédet ott úgyis már csak rezervátumban lehet majd látni:

p1.picsto.re/gk4lb.jpg

gigabursch 2018.04.11. 11:35:25

@bbrrr:
Pont az 1500 év az ahol fennáll a tévedésed (hibás ismereted). Nem okollak érte, mert mint írtam feljebb, ez az ókortól középkorig tartó, kb 2,5 évezredet felölelő népvándorlás erősen tarthatatlan kategória.
No mindegy, ne nyissunk róla akadémiai vitát...
:-)
süti beállítások módosítása