2018. 09. 05.

Hatósági bejelentést teszek: vizsgálják ki a törvénysértést Pakson!

Képzeljék el, hogy a közutakon a sebességkorlátozások betartásának traffipaxos módja helyett átállunk egy olyan rendszerre, ahol az autósok saját maguk mérik a saját sebességüket, ráadásul az automata sebességmérőjük éppen a szigorúbb sebességkorlátozásokhoz érve meghibásodik, ezért tartalék kézi készülékkel kezdik el mérni a saját sebességüket. De ez nem minden! A kézi mérést gyakorlatilag tetszőleges időpontban végezhetik, mondjuk pont akkor, amikor a leglassabban haladnak. Pedig a szabályok így is elég rugalmasak: lakott területen például a szokásos 50 helyett 70 km/h a korlát. Ahol a rendőrség is mér, ott pont nincs sebességkorlátozás, az ő eredményeik azonban így is rendre jóval magasabbak, mint az autósok saját mérései, de ez senkit nem zavar. Ugye röhejesen hangzik? Pedig pontosan ez történik a Paksi Atomerőmű hűtővizének esetében. A szinte bizonyos törvénysértések miatt a hatóságokhoz fordulatm a szabálytalanságok kivizsgálását és szankciók alkalmazását követelve, egyben kérdéseket is tettem fel a rendszer nyilvánvaló abszurditásaira vonatkozóan.

gozolgo_hutoviz_stoppaks22.jpg

       A gőzölgő paksi hűtővíz a visszabocsátási pontnál (Forrás)

Az elmúlt hetekben a Paksi Atomerőmű hűtővizének hatására a Duna kritikus mértékben felmelegedett. Az erőmű adatai szerint hajszállal ugyan, de az előírt 30 fok alatt maradt az ellenőrzési ponton a vízhőmérséklet (29,88 C fok), az Energiaklub és az Átlátszó ugyanakkor 30 fok feletti eredményeket mért. 

Az is kiderült, hogy a miközben az automata hőmérsékletmérő, amelyik óránként vizsgálja a vízhőmérsékletet, Paksnál éppen a kritikus, alacsony vízállás idején, amikor a legfontosabb lenne a vízhőmérséklet mérése, nem működik. Ezért kézi mérésre álltak át, amely naponta egy alkalommal mérte a vízhőmérsékletet a fenti időszakban. A mérés időpontja azonban a reggeli-délelőtti órákra esett, amikor a Duna vízhőmérséklete még messze nem érte el a napi maximumot, pontos helyszíne pedig nem ismert, így elképzelhető, hogy relatíve alacsonyabb hőmérsékletű zónában történtek a mérések, miközben a 30 fokos korlátot a teljes folyószelvényben teljesíteni kéne. Ráadásul az Átlátszó által kikért adatok alapján eltérések mutatkoztak a vízügyi hatóság és az atomerőmű által mért dunai vízhőmérsékletek között is. Továbbá fény derült arra, hogy a Paks által kibocsájtott hűtővíz hőmérséklete 2018. július 7. és 2018. augusztus 27. között minden nap meghaladta a 30, és heteken át elérte a 35-36 C fokot is. Csak jelzem, hogy Paks II. környezetvédelmi engedélye szerint nem bocsátható vissza 30 foknál melegebb hűtővíz a Dunába, ha tehát működne a két új blokk, amelyek ugyanezt a melegvízcsatornát fogják használni, akkor a magyar energiatermelés 60-70 százalékát adó két erőművet másfél hónapra le kellett volna állítani. De a jelenlegi előírások  megszegésére is sor került. A számítások szerint maximum 33 fokos hűtővíz és 25 fokos Duna háttérhőmérséklet, azaz minimum 8 fokos hőlépcső szükséges ahhoz, hogy tartani lehessen a 30 fokos határértéket a kibocsátási ponttól számított 500 méteres keresztmetszetnél. Kizárt tehát, hogy 27 fokos dunai vízhőmérséklet és 35-36 fokos hűtővíz esetén tartható lett volna a hőmérsékleti határérték. Vízügyi modellekkel bizonyítható, hogy a nyilvánosan elérhető adatok alapján nem lehetett 30 fok alatt tartani az ellenőrző ponton a dunai vízhőmérsékletet, a Paksi Atomerőmű tehát megsértette a jogszabályi előírásokat.

hocsova_paks.jpg

A paksi hűtővízcsóva augusztus végén (feltételezett állapot)

Az egész ügy kérdések sokaságát veti fel, a vonatkozó magyar előírások megfelelőségétől az önellenőrzés gyakorlatának megbízhatóságán át a hatóságok kellő szigoráig. Ezért az Országos Atomenergia Hivatalhoz, a környezetvédelmi hatósághoz és a vízügyi szervekhez, valamint a Paksi Atomerőmű Zrt.-hez fordultam, felszólítva őket hatósági vizsgálat lefolytatására az engedélyben foglaltak megsértése miatt, a szükséges jogkövetkezmények megállapítása és szankciók alkalmazása érdekében. Választ várok továbbá többek között az alábbi kérdésekre:

 

1. Lehetséges-e, hogy miközben az előírások szerint az ellenőrzési pontnál a Duna teljes keresztmetszetében tartani kell az 30 fokos határértéket, az erőmű önellenőrzést szolgáló méréseit csak egy vagy két ponton végzik? Miként lehetséges úgy elhelyezni egy automata mérőműszert, hogy az pont a mérések szempontjából legkritikusabb idószakban, alacsony vízálláskor nem szolgáltat adatokat?

2. Hogyan lehetséges, hogy a paksi atomerőmű az erőmű és a hatóság által mért adatok jelentősen, akár az 1 fokot is megközelítő nagyságrendben eltérnek egymástól, és az erőmű következetesen számára kedvezőbb (alacsonyabb) értékeket mér? Mennyire tekinthető megbízhatónak az erőmű önellenőrzése, ha szisztematikusan a saját maga számára kedvezőbb adatokat mér a hatósági eredményekhez képest? Eltérése esetén a hatóság mely adatokat tekinti irányadónak?

3, Nem szükséges-e a fenti anomáliák fényében a Paksi Atomerőmű önellenőrzése mellett a vízügyi vagy a környezetvédelmi hatóság független méréseinek bevezetése a hűtővíz kibocsátási ponttól számított 500 méteres szelvény több pontján?

4. Magyarországon miért 30 fok az a határérték, amelynél adminisztratív korlátokat kell bevezetni, miközben ez más országokban alacsonyabb, Európa legtöbb országában 28 fok, de Svájcban például 25 fok? Milyen számítások és előírások következménye a magyarországi 30 C fok?

5. Hány alkalommal és milyen mértékben avatkoztak be (OAH illetve MVM Paks) a reaktorok teljesítményébe a július 1-től augusztus 30-ig terjedő időszakban, amikor 25 fok felett volt a Duna, annak érdekében, hogy tartani tudják a 30 fokot.

 6. A vízügyi szervek miért nem közölnek online elérhető vízhozam adatokat épp a kérdéses paksi vízmércénél, miközben más pontokon ezek az adatok elérhetők?

Elfogadhatatlan, hogy a magyar hatósági és ellenőrzési rendszer az előírások szigorú betartatása helyett gyakorlatilag minden pontján arra játszik, hogy hogyan tud segíteni a Paksi Atomerőműnek kibújni az előírások alól. Ennek sürgősen véget kell vetni, és egyben azonnali hatállyal felmondani a helyzetet még tovább súlyosbító Paks2 szerződését.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr2314223173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.05. 14:31:09

Nem kellene feljelentés tenni amiatt is, hogy idén nyáron Zorbán semmit se tett a magas hőmérséklet ellen?
süti beállítások módosítása