2018. 10. 04.

Kinek jó Paks2?

Mióta a magyar kormány megkötötte az értelmetlen, drága, környezetkárosító, orosz függést okozó paksi bővítésről szóló megállapodást Oroszországgal, azóta feszít a kérdés, hogy vajon kinek a kedvéért erőltetik, kinek jó ez az egész, mert Magyarországnak biztos nem. 

Ma két információ is napvilágot látott, ami segít megválaszolni a kérdést. Kiderült egyrészt, hogy egy friss tendert a beruházás egy kulcsfontosságú elemére Mészáros Lőrinc illetve Tiborcz István érdekeltségei nyertek el. A szerződés arra a Tartalék Vezetési Pontra vonatkozik, ahonnan az egész atomerőművet irányítani lehet, amennyiben egy baleset eredményeképpen az eredeti vezérlőterem használhatatlanná vagy elérhetetlenné válik. Alapvető fontosságú, hogy itt semmiféle hiba ne csússzon be, vészhelyzet esetén nagyjából az múlhat ezen, hogy elszáll-e az atomerőmű, nukleáris sivataggá változtatva a Kárpát-medencét. Erre a kulcsfontosságú feladatra Paks2 esetében a legtapasztaltabb, legmegbízhatóbb céget szemelték ki. No, nem az atomerőmű építésben, vagy ilyen stratégiai fontosságú beruházásokban, hanem a közpénzeknek az Orbán-család felé való terelésében tapasztalt és megbízható cégekről beszélünk, a Mészáros és Mészáros Kft.-ről, illetve az Orbán vejéhez köthető West Hungária Bauról.  

west_hungaria_bau_fit_1200x10000.jpg

Nem kétséges: amit az elmúlt években műveltek, annak következményei tartósan velünk maradnak.

Mindenki megnyugodhat, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező, kiemelkedő képességű cégekről van szó. A Mészáros és Mészáros Kft. lényegében egy, az utóbbi években politikai utasításra, közpénzekkel mesterségesen felhizlalt Família Kft. A West Hungária Bau nevét pedig olyan feledhetetlen emlékű projektek őrzik, mint a háromszor átadott, de utána is repedező, ázó, porló Várkert Bazár. A WHB tapasztalatait az efféle kiemelt kockázatú nukleáris beruházásokban az is alátámasztja, hogy a fellengzősen Energetikai Divíziónak nevezett egységük panelházak és egyetemi kollégiumok hőszigetelésével is foglalkozott már. Sőt, a Paksi Atomerőmű homlokzatának kifestésébe is bevonták őket, hogy amikor felmerül majd a kérdés, hogy milyen alapon nyeri el a paksi bővítési tendereket a miniszterelnök családja, akkor annyit fel lehessen mutatni a kínos feszengés közepette, hogy legalább jártak már Pakson.

A másik hír szerint újabb, a paksi bővítésbe beszállító magyar cég került orosz ellenőrzés alá. A 444.hu cikke bemutatja azt is, hogy már korábban elkezdtek teret nyerni az oroszok a Paks2 potenciális beszállítójaként felmerülő cégekben. 

Ha valakinek eddig kérdéses volt, most már tisztábban látjuk, kinek van szüksége Paks2-re. Mészáros Lőrincnek, a saját lábon gyarapodó Tiborcz Istvánnak, a többi kormányközeli sötét oligarchának, meg az oroszoknak. És ami az ő érdekük, az ma egyenlő a kormámnyzással. Hogy az érdekeik érvényesítése adott esetben nukleáris kockázatot eredményez? Hogy a sokat reklámozott 40 %-os magyar beszállítói részaránynak a töredéke sem fog teljesülni, mert mindenre ráteszik a kezüket az oroszok, a megmaradó morzsákat pedig egy kicsit tágasabb cellára való, a miniszterelnök közvetlen környezetét alkotó oligarchakör fogja felporszívózni? Hogy az egész ország évtizedekre ráfizet az egészre? Ezek a szempontok ma nem részei a kormányzati döntéshozatalnak. Ha definiálni kéne a Bogár László által oly sokat és oly nagy kedvel emlegetett komprádor burzsoázia fogalmát, akkor elég lenne egy Orbán Viktor családját és közvetlen barátait ábrázoló csoportfényképet elővenni. Egy egész ország legalább két generációjának életét emésztik fel, hogy magánjetekkel röpködhessenek Chelsea meccsekre. Amit eddig afrikai diktátoroktól, dél-amerikai államfőktől, párttitkárból örökös vezetővé átalakult közép-ázsiai csinovnyikoktól láttunk, az ma itt történik meg velünk. Mert hagyjuk, hogy megtörténjen.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr8214281359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etniez 2018.10.05. 12:10:50

Fidesz ennyit tud, szavazóik meg úgy sem értik, mi a gond.

megvagyhadnagy 2018.10.05. 12:16:04

Jujjj...ezt a benedeket ma nagyon tolja az Index. Eurológusban is (kimelten) osztotta az észt, most meg itt is. (kiemelten) Természetesen és kizárólag csakis a függetelnség jegyében.

I_Isti 2018.10.05. 12:22:54

Ez a blog vajon kinek jó?

AK76 2018.10.05. 12:22:58

Azt hiszem a nukleáris sivatagig olvastam...ez hülye.

Muad\\\'Dib 2018.10.05. 12:23:24

"...nukleáris sivataggá változtatva a Kárpát-medencét..."
WTF?????
Nincs elég gyanús dolog a szerződések között, még ki kellett borítani a hozzánemértés demagógiabiliét?

Midnight Run 2018.10.05. 12:33:00

A nukleáris energiával kapcsolatban nagyon jól eladták a népnek, hogy ez egy olcsó energia.

A valóság viszont az, hogy ma a legdrágább energiaforrás a nukleáris. Olyan drága lett a többletbiztonsági kívánalmak miatt ez, hogy irdatlanul megdrágult a költsége.

Ezért nyugodtan el lehet mondani, hogy a beruházóknak az igazi jó bolt Paks-2, aki meg fizeti a te meg én meg az összes magyar áramhasználó paraszt.

laci_52 2018.10.05. 12:35:03

Már ma is 30% felett van az import aránya az áramfogyasztásban, ami nagyon erős függőség. Tegyük fel, hogy nem építjük fel Paks-2-t. Miből lesz akkor áramunk 10-20 év múlva? Paks-1 blokkjait sorban egymás után le kell állítani. Erről is írhatna Jávor Benedek!

Fellegjáró Marci 2018.10.05. 12:38:28

Majd amikor belerobban az egész az arcunkba, na akkor fog leolvadni a narancsbőr az arcotokról!

ostvan2 2018.10.05. 12:43:33

@Fellegjáró Marci: Hozzáértésed valami csodálatos! Atomerőmű SOHA nem robban. Úgy van megalkotva. Kb. olyan fizikai szabályok alapján, mint a gravitáció (gondolom, arról már hallottál).

benkoo 2018.10.05. 12:46:06

Fidesztől függetlenül józan logikával: kell a faxnak ez a szar...

metal · http://electric.blog.hu 2018.10.05. 12:50:50

Kinek jó Paks2? Hát JB-nek biztosan, mert van téma, amiben bemutathatja az általános sötétségét:)

ostvan2 2018.10.05. 13:02:53

Jávor úr! Amikor az atomerőmű kérdést feltesszük, előtte meg kell gondolni, hogy honnan lesz villamos energiánk? Saját termelés - szabadpiaci import - egységes EU energiapiac (aki tud még mást, tegye hozzá).
- Saját termelés: Mivel nálunk nem fúj eleget a szél és vízienergiában is korlátozottak a lehetőségeink. Napenergiából áramot lehet előállítani, ám vagy tárolni kellene éjszakára, vagy a fogyasztási szokásokat kellene a napfényhez igazítani. Az ipari igényeket ismerve egyik sem járható. Marad az atomerőmű.
- Szabadpiacon akkor van energia, ha eladói oldalon van felesleg. Ha nincs, akkor nem kapunk (ennek már mutatkoztak jelei 2017 januárjában, a tartós hidegben). Tehát teljesen a szabadpiacra támaszkodni az kockázatos.
- EU egységes energetikai együttműködés: személy szerint a legjobbnak tartanám, csak (különösen most) elég távoli lehetőség.

Szóval nincs jobb, mint az atomerőmű. De NEM a mostani pénzügyi és szerződési feltételekkel.

bandiras2 2018.10.05. 13:06:37

@ostvan2:
Hát, ha a kazánrobbanás folyamatában lezajló gőzfizikát elfogadjuk robbanásnak, akkor végülis robbanhat.
Chernobylban is az volt hogy a sokszáz atmoszférás gőz szétvetette a csövezést, a maradék víz hirtelen mind elforrt, ez kb 1000x -es térfogatnövekedés a folyadékállapothoz képest, és vitte a tetőt is. Kémiai, robbanás nem volt, atomrobbanás nem volt.
Kémiai robbanás végülis volt egy kisebb, amikor a forró gőz 1000 fokon nekiment a cirkónium bevonatú fűtőelemrudaknak, és azt, és hidrogént fejlesztett. Kikerülve a szabadba pedig elégett a levegőn, de a hatása nem volt jelentős a gőz munkájához képest.

Fuksimában részben ugyanez megtörtént, gőzrobbanás nélkül, láttuk a TVben a hidrogénrobbanást, mikor a durranógáz pukkant a reaktort körülvevő betonépületekben.
Neeeeeeem,! Nem hidrogénbombáról van szó mielőtt még valaki megijedne!

Hamihami 2018.10.05. 13:09:17

@maxval balcán bircaman: Jó ég birka! Ilyet legutóbb a Kínai Kommunista Párttól olvastam. Javaslom, keresd fel õket, ott is nagy kereslet van az ilyenekre!

Kivlov 2018.10.05. 13:18:16

Kinek jó?
Sokaknak. :D

Hamihami 2018.10.05. 13:23:36

@maxval balcán bircaman: Demagogiaban ott sokal jobban allnak, ott ilyen kommentekkel, hogy az "xy nepnek", nagyobbat tudnal szakitani egy kis angol tudassal.

Trollie 2018.10.05. 13:27:46

"Mert hagyjuk, hogy megtörténjen."

Kedves Benedek, akkor ne hagyja, hogy megtörténjen! :)
Nem bonyolult az ügy, annyit kellene csupán tenni, hogy az országot lerabló Fidesz ellen indítani egy olyan ellenzéket, akik akár csak egy hajszállal is, de jobbak. És az Ön szavaiból azt vettem ki, hogy a Fidesz nem tette túl magasra a lécet... :)
Az elmúlt választáson sikerült ezt a nagyon alacsony lécet megugrani a baloldalnak?
Vagy a jelnlegi ellenzék retardáltak gyülekezete, amire Ön is ráerősít a "nukleáris sivatag" szintű baromságaival? :DDDDDD

arabok balrol 2018.10.05. 13:28:14

meglatom ezt a fejet hanyok

Kard 2018.10.05. 13:32:25

@laci_52: Ok. De mivel jobb az, hogy azt az import pénzt előre kifizeted meg még többet mint amennyibe akkor kerülne az áram? Vagy azt gondolod az oroszok ingyen építik Paks kettőt? Az nem lesz import? Az erőműbe vett üzemanyag nem import?
A hitel törlesztés az oroszok felé nem import?

arabok balrol 2018.10.05. 13:42:23

@Kard: nincs vita a libbantakkal penzugyekrol

az atomhoz is ugyanannyit ertenek mint az ALAMcsodhoz

Hamihami 2018.10.05. 13:47:31

@maxval balcán bircaman: es a "magyar nepnek" minden bizonnyal az orosz gigahiteltol valo tobb evtizedes fugges es az orban csalad es stromanjai tularazott szolgaltatasai jonnek a legjobban.

Kunhallmi Agnes 2018.10.05. 13:48:57

"vészhelyzet esetén nagyjából az múlhat ezen, hogy elszáll-e az atomerőmű, nukleáris sivataggá változtatva a Kárpát-medencét."

En is nagyon remelem, hogy minnel hamarabb felrobban az egesz, mert mondjuk ki, mas eselye nincs az ellenzeknek, hogy valaha is hatalomra jusson, mar csak ebben bizhat.
Persze latva az ellenzeket a megszuno jobbikot es lmp-t, lehet hogy meg az utan ketharmaddal valasztanak meg Orbant.

arabok balrol 2018.10.05. 13:51:36

@Hamihami: Ezt nem azoktol fogjuk megkerdezni akik eladtak a kozvagyont, csodbe vittek az ALAmot, a Zembereket, es persze a nepszabit.

Na a hitelekhez pont annyi lovesuk van mint az atomhoz.

Magyarország Europa jövője. 2018.10.05. 14:04:26

" hogy elszáll-e az atomerőmű, nukleáris sivataggá változtatva a Kárpát-medencét."

LESZAROM !! INKÁBB PUSZTULJON AZ EGÉSZ ORSZÁG, MINT HOGY A LIBSIK MÉG EGYSZER A HATALOM KÖZELÉBE JUSSANAK.
ROBBAJON FÖL INKÁBB AZ EGÉSZ, MERT NINCS AZ AZ ATOMROBBANÁS AMI ROSSZABB LENNE A LIBERALIZMUSNÁL.

Ellenzéki Tüntető 2018.10.05. 14:06:40

Szerintem a repülőket is be kéne tiltani, mert egyszer lezuhant egy.

Ja adakozzatok az indexnek hogy ilyeneket rakjon a címlapra! :D

ostvan2 2018.10.05. 14:08:53

@bandiras2: Igen. Létezik gőzrobbanás, vagy kémiai robbanás. Azonban - pont a korábbi katasztrófák miatt - ezeket már el tudjuk kerülni. Léteznek előírások, szabványok, kialakult technológiák gőz túlnyomás miatti kazánrobbanás megelőzésére. Csernobilban ezeket a biztonsági lépcsőket még ki lehetett kapcsolni. A mai erőművekben (hagyományos, vagy atomerőműben) már nem lehetséges.
Fukusima egy teljesen más történet. Amikor a hidrogénrobbanásig eljutottak, előtte már elkövették azt a hibát, ami miatt megtörtént a katasztrófa. Miután a világ megértette az oda vezető okokat, meghozták a szükséges intézkedéseket és az a hiba nem fog többet megismétlődni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.10.05. 14:14:35

Környezetkárosító. Meg a jó édes utca szélén álló dolgozó anyukáját önnek benedek. Szigorúan kisbetűvel.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.10.05. 14:15:56

@Cirbolya_sentinel Narancs himnusz -: Még egy cseronbilozó ökör... Esetleg a Ford T modell statisztikával érvelsz mondjuk a mai autózás mellett nyakonöntve azzal, hogy hülye a sofőr...?

dukeekud 2018.10.05. 14:24:16

Nem kell betojni, sosem fogjak beinditani. Mire elkeszul, a napenergia olyan olcso lesz, hogy mar nem lesz ertelme. Majd lesz belole muzeum.

ostvan2 2018.10.05. 14:39:47

@arabok balrol: Ha csak ennyit tudsz Fukusimáról, akkor megpróbálom pontosítani a dolgot: A fukusimai erőmű(vek) kibírták a 9-es (!!!) földrengést, a cunami sem az erőművet vitte el, hanem a diesel-generátorok üzemanyagtartályait. Akkor kezdődött az a probléma, amit nem tudtak jól megoldani a japánok. A reaktor hűtésére különleges tisztaságú és megfelelően adalékolt víz kell, hogy ne menjen tönkre. Ez a víz nem állt rendelkezésre. Akkor még rendelkezésükre állt kb 24 óra, hogy eldöntsék, elárasztják-e tengervízzel a reaktort, ami ettől tönkremegy. És itt jön a japán gondolkodásmód korlátja: ők MINDEN szabályt betartanak, de amire NINCS szabály, azzal gondban vannak. Fukusimában az illetékesek nem vállalták azt a döntést - előírás hiányában - hogy tönkretegyenek egy 8 Milliárd dolláros vagyontárgyat, nem vállalták a felelősséget, hogy ők teszik munkanélkülivé a kollégáikat-barátaikat-rokonaikat. Ennek a tanulsága az lett, hogy ma már hasonló helyzetben nem kell az erőmű-vezetésnek a saját felelősségén gondolkodni, mert KÖTELEZŐ bármi áron, tehát a reaktor tönkretételével is (!) megakadályozni a leolvadást. Tehát Fukusima ügye nem műszaki probléma.

ostvan2 2018.10.05. 14:47:31

@dukeekud: A napenergiával nem nappal van baj. Ma is elég olcsó (persze, nem baj, ha még olcsóbb lesz). A gond - energetikai szabályozási téren - naplementekor jön elő. Kell valami a napenergia helyett, ami gyorsan (percek(!) alatt beindítható helyette. Kérlek, mondjál jó megoldást!
Ja, és a hülye fogyasztó télen igényli a legtöbb energiát, közben meg akkor a legrövidebb a napos időszak, ráadásul gyengébb is (alacsonyabb szögben, több levegőn jön át), sőt, sokszor felhős-ködös az idő. Szóval a napsütéses nyári időszakot nem lehet alapul venni a naperőmű tervezésénél.
Várom a jó javaslatot (a villamos hálózatot üzemeltetők is várják!).

arabok balrol 2018.10.05. 14:52:54

@ostvan2: de mivel nincs czunami, nincs problema

Hamihami 2018.10.05. 14:53:13

@arabok balrol: Nem kell a tereles. Velemenyem szerint nem jo az, ha orosz/kinai mintara mukodo oligarcha rendszer epul es szepul, a szolgaltatast tularazzak es visszacsorgatjak maguknak bel- es kulfoldre minden kovetkezmeny nelkul, a borsodi kis falvakban az emberek rettegnek a migransoktol, mert elhitettek veluk, h azok ozonlenek-rabolnak-eroszakolnak kizarolag a politikai haszonszerzes celjabol stb stb stb.... Vagy szerinted ez igy rendben van?

Hamihami 2018.10.05. 14:54:09

@maxval balcán bircaman: semmi birka, semmi. Adjak kinai kontaktot, hatha hatha?

Nagykörúton túli magyar 2018.10.05. 15:02:27

Gondolom elsősorban a libbantak jó Paks bővítése, nem véletlenül kezdte el annak idején a projektet a szoclib kormányuk:
www.youtube.com/watch?v=bCAzLEKh1lA

VT Man 2018.10.05. 15:02:30

@megvagyhadnagy:
"Természetesen és kizárólag csakis a függetelnség jegyében."

Ugy tunik nem kell mindenki penze, akik fuggetlen mediumot akarnak, azok jobb, ha nem tamogatjak az indexet penzzel, mert meg elhiszik a sajat hazugsagukat a fuggetlensegrol.

Hianyoltam ebbol a posztbol az "atomeromu veszelyes, mert felrobban az atombomba" szoveget, nem tudom, mi van Javor Benedekkel...

Hamihami 2018.10.05. 15:03:11

@dukeekud: Hogyne lenne ertelme! Az orban csalad es lar masik kivalasztott nagyon nagy penzeket leakasztott mar onnan akkorra. A projekt a celjat elerte. Ha mar az olimpiat nem sikerult atverni, valamibol csak sajat labra kell allni.

Hamihami 2018.10.05. 15:06:10

@Magyarország Europa jövője.: ez igazan melyrol jott es melyen szanto gondolat volt, remelem, nem faradtal el benne.

Leooo 2018.10.05. 15:20:25

@maxval balcán bircaman: Nem érted ugye, birca... Tudod "a finn kommunista párt olyan, mint a fityma, amikor valami tényleg fontos dolog történik mindig hátrahúzódik"... Te meg a negált FKP vagy, mivel bármibe bele kell ugatnod(sic!) - bár a birkák inkább köhögni szoktak, meg bégetni - és odatolod a nyelvedet, aztán nyomod a kérdőjelet, ha valaki hozzá(d) szól, nem mehet le a nap az indifferens nyáladzásod nélkül. Olcsó energia nincs, ingyen ebéd meg pláne nincs, egyszer mindenért meg kell fizetni. Az orosz atomenergia-ipar nem rossz, csak a feltételek, amivel idenyálazták ezt a projektet az minden, de nem kóser.

arabok balrol 2018.10.05. 15:22:13

@Hamihami: A velemenyed, mint llibbant velemeny, a kutyat nem erdekli. Az elQrok csak elQrni tudnak meg oligarchakrol beszelni, mikozben a parasztnak sose volt ilyen jo.

diohejban, ez a szitu

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.05. 15:23:18

@Leooo:

A lényeg: a jövőhöz kell a saját energia.

Az atom a legideálisabb megoldás ehhez.

VT Man 2018.10.05. 15:29:14

@Szél Bernadett börtönben van már?:
"Gondolom elsősorban a libbantak jó Paks bővítése, nem véletlenül kezdte el annak idején a projektet a szoclib kormányuk:"

Fake news!

Gyurcsany 2009-ben nem Paks 2-t akart epiteni, hanem "megketszerezni akarta Paks 1 kapacitasat".

Ha errol lenne szo, azt bizonyara ma is tamogatna az ellenzek, beleertve pl. Javor Benedeket.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.10.05. 15:35:53

@Hamihami: Ha neked a "magyar nép" kifejezés olyannyira idegen, hogy rögtön a kinai kommunisták jutnak róla eszedbe, akkor komoly bajok lehetnek a szocializálódásoddal. "Hazafób" vagy, mondhatnánk, szerintem ez egy elég találó kifejezés a hozzád hasonlókra.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.10.05. 15:38:36

" ... vészhelyzet esetén nagyjából az múlhat ezen, hogy elszáll-e az atomerőmű, nukleáris sivataggá változtatva a Kárpát-medencét. ... "

Gondolom Jávor magiszter rendszeresen írogat az atomcsapda blogra is (bár az elég régóta nem volt címlapon), ott szoktak hasonló baromságokat írogatni a sötétzöldek :-)

Hamihami 2018.10.05. 15:40:24

@arabok balrol: Tehat ha valakinek elter a velemenye a tiedtol, az teged nem erdekel; igy van? Viszont a te velemenyed meg nem hallottam azzal kapcsolatban, hogy rendben van-e igy, hogy kozpontositva lopjak a magyar es europai emberek befizetett penzet, h kozpontositva hulyitik az embereket politikai elonyszerzes celjabol, h nehany kivalasztott seggnyalo vagy rokon (Tiborcz eseteben valszeg a ketto egyszerre) gazdagszik stb.... Tehat megegyszer felteszem a kerdest, hatha most eljutt addig az oskereszteny agyadig. Jo ez igy szerinted?

arabok balrol 2018.10.05. 15:43:33

@Hamihami: "rendben van-e igy, hogy kozpontositva lopjak a magyar es europai emberek befizetett penzet"

nem tudok ilyenrol, de ha te tudsz az qrvara nincs rendben hogy nem mutatod be a bizonyitekaidat az illetekeseknek

Hamihami 2018.10.05. 15:44:38

@Androsz: amikot a nepet hozzak fel takaro keppen (Magyar Nepkoztarsasag, a nepert a munkaba belrokkano politikusok, a nep erdekeben annak idejen Peruban lemondott Fujimori stb) akkor ott altalaban nagyon sokat lopnak a hatterben es/vagy valakik nagyon ragaszkodnak a hatalomhoz.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.10.05. 15:45:11

@Fellegjáró Marci: Olyan vagy mint a lépcsőház, sötét és korlátolt. Ugyan miért nem kampányolsz mindjárt azzal, hogy Paks1 fog felrobbanni (eccerre az összes reaktor karöltve az összes kutató reaktorral) mondjuk a jövő héten?

Hamihami 2018.10.05. 15:47:51

@arabok balrol: probalj kicsit elszakadni a kozponti kommunikacios semaktol, nezz a tukorbe, morzsolj el par rozsafuzert, keresd fel papodat vagy kezeloorvosodat, es nekik vagy csak sajat magadnak valld be az oszinte velemenyed.... jobb lesz, hidd el nekem.

arabok balrol 2018.10.05. 15:50:05

@Hamihami: ezeket a bizonyitekokat szeretned a hatosagok elott bemutatni?

muuuuu ha ha ha

Hamihami 2018.10.05. 15:52:52

@arabok balrol: mond meg oszinten, szerinted ha ma valaki a nagytiszteletu es nagymagyar "ugyeszseghez" eljutatt barmilyen bizonyitekot orban es rogan korenek lopasairol, mi fog tortenni?

arabok balrol 2018.10.05. 15:54:57

@Hamihami: Mit juttattal el eddig? Ezt amit idefostal? Es kirohogtek?

Hamihami 2018.10.05. 15:56:08

@arabok balrol: a kovetkezore meg mindig varom valaszod: "szerinted rendben van-e, hogy ... h kozpontositva hulyitik az embereket politikai elonyszerzes celjabol, h nehany kivalasztott seggnyalo vagy rokon (Tiborcz eseteben valszeg a ketto egyszerre) gazdagszik stb...". Harmadszor is megkerdezem, hatha most: szerinted ez igy OK?

Hamihami 2018.10.05. 16:05:29

@arabok balrol: bocs, de engem nem rohogtek ki, az orban volt Strasbourgban akit korberohogtek, amikor benyomta az itthon megszokott demagogiat. En meg szegyenkeztem amiatt, hogy az en orszagom minelnoket europai szinten kirohogtek. Nagyszeru kepviselet a magyaroknak nemzetkozi szinten!

gyurmicsek 2018.10.05. 16:23:09

@Hamihami: Nem értem milyen bizonyíték kellene, szerinted miből van a pénze Lőrincnek?
Aki ekkore magánvagyont halmoz fel x év alatt közbeszerzésből szerinted túlárazza a projektjeit vagy nem? Amit felhalmozott az a profit nem az árbevétel. Szerinted hány százalékos árréssel dolgozhat? Nem tisztességes az biztos. Persze törvényileg nem lehet belekötni semmibe, igaz. De szónokoljon erkölcsről meg nem akarjon erköcstant oktatni a gyerekenek egy olyan miniszterelnök, aki pénzt fogad el vállalkozóktól.....

Hamihami 2018.10.05. 16:32:57

@gyurmicsek: hagy engedjem meg magamnak azt a feltetelezest, hogy meszarosnak abszolut nincs nagy vagyona. Ahogy az egy - asszem - Bödöcs szosszenetben volt: Lorinc hivja a telapot es kerdi tole: "Amit a multkor hoztal, akkor az most az enyem, vagy csak a nevemen van?" Csanyi hong kongi erdekeltsegei (plusz lasd tegnapi londoni kirandulas) habony es tarsainak hk-i utjai... gondolod, nyaralni jar ki oda annyi nertars, vagy csak a nep erdekeben?

Hamihami 2018.10.05. 16:48:06

@Hamihami: kedves arab szakerto, erre meg mindig varom szives valaszod, ideirom negyedszerre is: "szerinted rendben van-e, hogy ... h kozpontositva hulyitik az embereket politikai elonyszerzes celjabol, h nehany kivalasztott seggnyalo vagy rokon (Tiborcz eseteben valszeg a ketto egyszerre) gazdagszik stb...".
Csak kivancsi vagyok, hogy az ilyen temakra milyen kom. strategia van kiadva kozpontilag azon tul, hogy ha egy kerdesben tobb dolog szerepel, eleg az egyikbe belekapaszkodni, a kenyesebbeket meg lehet hagyni. Tehat?

Lajos Csánó 2018.10.05. 16:51:34

@laci_52: Amennyibe ez az erőmű belefog kerülni,nyugodtan két gázerőművet építhetnénk!Nem szólva sugárzó anyag
ok tárolásáról!

arabok balrol 2018.10.05. 16:52:02

@Hamihami: ja, ertem, te hazudozol rola hogy orban mit lopott, majd kiderul hogy semmi konkretumot nem tudsz

s valaszokat varsz, mu ha ha

itt csak mi kerdezunk

teccettek volna nyerni, nem elqrni

mu ha ha ha

Hamihami 2018.10.05. 17:00:30

@arabok balrol: Tehat ezek szerint reszedrol rendben van a dolog. Ok, ez is egy velemeny. Viszont:
1) ki az a "ti", akikrol irsz, h nyerniuk kellett volna. En nem indultam valasztason, ismeroseim se, nem ertem, kire gondolsz. Fociban tegnap a haverokkal nyertunk, de gondolom, nem erre celoztal.
2) Tehat ertelmezesed szerint (kicsit ezt oximoronnak erzem:) csak az kerdezhet, aki nyer? Tehat onnan kezdve, h valaki valasztast nyer, masnap az atomot is ledobhatja anelkul, hogy barki megkerdezne, hogy akkor ezt megis hogyan?
Na figyu, meg egy esely, de tenyleg az utolso, jol "gondold" at: "szerinted rendben van-e, hogy ... h kozpontositva hulyitik az embereket politikai elonyszerzes celjabol, h nehany kivalasztott seggnyalo vagy rokon (Tiborcz eseteben valszeg a ketto egyszerre) gazdagszik stb...".

2018.10.05. 17:09:41

@laci_52: és akkor lesz egy sokkal rosszabb függőség t.i. az oroszoktól a fűtőelemekre, karbantartásra stb. A mostani függőség legalább megoszlik n darab másokat dominálni nem akaró ország között.

2018.10.05. 17:10:17

@Fellegjáró Marci: sajnos a mienk is. De mi legalább nem fogunk csodálkozni :(

Lacock 2018.10.05. 18:03:49

@degeco: vagy Repülős Gizi után, folytatva a tevékenységét, a sorozatos lopást: Repülős G@ci

midnightcoder2 2018.10.05. 18:18:06

@Lajos Csánó: Ja. Érdekes módon, a globális felmelegedés miatt aggódó sötétzöldeket ilyenkor nem zavarja a fosszilis energia. Ma nem a nukleáris sivataggá váló Kárpát-medence a fenyegető veszély, hanem az, hogy sima, nem nukleáris sivataggá válik a fél bolygó. Vagy az egész.

midnightcoder2 2018.10.05. 18:27:23

@ostvan2: Tévedés. A napenergiával nem éjszaka van a baj. Azt a mai áramtároló megoldások belátható fejlesztésével meg lehet oldani, sőt meg is fogják. Nem a napenergia miatt elsősorban, hanem az elektromos autók miatt. Kb. 100%-ban biztos vagyok abban, hogy 10 év múlva már az elektromos autók nem fognak lényegesen rosszabb paramétereket produkálni mint a benzinesek, sőt jó eséllyel addigra már olcsóbbak is lesznek. Ami azt jelenti, hogy lesz akksi ami bőven be tudja fedni az átlag háztartás éjjeli energiaigényét. Még akár fűtéssel is. A gond nem is ezzel van, hanem a téli-nyári ciklussal. Télen az egy négyzetméterre eső napsugárzás a mi égövünkön töredéke a nyárinak, ami azt jelenti, hogy a napelemed januárban kb. az augusztusi teljesítményének a 15%-át tudja. Na ez az, amivel nem tud mihez kezdeni az akksi, ehhez vagy a jelenlegi napelemek hatásfokát kellene megtízszerezni ami kb. fizikai képtelenség, vagy a napelemek árának kellene a jelenlegi tizedére esni, és kb. mindent beborítani velük. Ez sem honap lesz.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.10.05. 18:38:52

Nem az a gond,hogy atomerőmű,csak hogy q.rva sokba fog kerülni nekünk!

Medgar 2018.10.05. 18:39:51

@Midnight Run:
Franciország: 17,8 eurocent/kWh
Németország: 29,42 eurocent/kWh ebből 6,79 eurocent a zöldadó..

Mesélj még kérlek.

Medgar 2018.10.05. 18:49:36

@midnightcoder2: Már bocs, de kiszámoltam a saját fogyasztásomra. Télire (okt.-márc.)920 kWh-t kéne valahogy "elraknom", amihez 66 tesla powerwall 2 kéne. Ezek ára 66x5900$= 389 400 $ vagy forintosítva kb 108 000 000 HUF. Hozzáteszem, hogy a bruttó tárolási kapacitással számoltam és nem vettem bele a tárolási veszteségeket valamint a kiépítés költségét (meg a magyar vs usa adószinteket) amik 15-20%-os pluszt jelentenek. Ha tizedére esne az ár akkor még mindig 10-15 milla lenne...

Midnight Run 2018.10.05. 19:08:35

@Medgar: A francia nukleáris ipar Csernobil és Fukushima előtt épült ki, a baleset óta megszigorodott a nemzetközi sztenderd, amit be kell tartani, mivel egy nukleáris baleset nem egy ország belügye.

Az építési költség 6-7x nőtt reálértéken a 80-as évek eleje óta, amikor Paks1 épült. Hangsúlyozom reálértéken.

A 2012-ben elfogadott angol Hinkley Point C például csak úgy épül meg, ha a kormány 35 évig átveszi a megtermelt áramot 92,5/MWh fix, inflációval növelt áron (2012-es szinten). Ez durván a kétszerese a mostani 60 euró/MWh magyar árnak.

Egy teljesen leamortizált eszköz, mint Paks1 vagy a francia atomerőművek többségének költségét badarság összevetni a mostani megújúló árával.

Medgar 2018.10.05. 19:32:38

@Midnight Run: Azt felejted ki az okfejtésedből, hogy friss nemzetközi sztenderd a már működő erőművekre is vonatkozik, így azokat is fejleszteni kell, ami magával hozná a termelési költségeik drasztikus emelkedését. Mellesleg Japán folyamatosan indítja újra az atomerőműveit Fukushima ellenére...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.10.05. 19:34:34

@bandiras2: Butaságot beszélsz. A víz a grafittal C+H2O= CO + H2 reakciót adott, ami megkétszerezte a nyomást önmagában, majd ez kijutva berobbant. Továbbá volt egy kb százszoros teljesítmény felfutás.

bandiras2 2018.10.05. 19:36:50

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
De csak azután, hogy kijutott a csövekből.
Egyébként meg ezen a vitán egyszer már túlestünk.

Wildhunt 2018.10.05. 20:33:27

@Lajos Csánó: Igaz. azt a gázerőmű egyenest a levegőbe pöfögi.

Midnight Run 2018.10.05. 20:33:53

@Medgar: Nem fejtettem ki, azokat nem kell átépíteni. Bár volt arról szó, de ezek technikailag kivitelezhetelenek vagy olyan költségen, hogy nem állnak neki.

Japán persze, hogy a visszaindítja az erőmüveket, mert olyan drága a cseppfolyós földgáz, a nukleáris változ

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.10.05. 20:47:48

@midnightcoder2: Mi van...? A grid szintű energiatárolás megfontolásához kb. a szénhidrogéneknél 2 nagyságrenddel jobb energiasűrűségű akksi kéne alsó hangon. Jelenleg még az 1:1 arány közelében sem vagyunk.
Tipikus bullshit

CSOKKI MÁLNA 2018.10.05. 20:57:40

Ha a sötétzöldek elképzelései valósulnának meg, 20 év múlva a legjobb üzlet a gyertyagyár és a jégverem lenne..

Midnight Run 2018.10.05. 22:31:23

@molnibalage: Én semmiféle zöld propagandát nem tolok! Olvasd már légyszi végig ami írtam, vedd a fáradtságot, mielőtt ideböffentesz valamit.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.10.05. 22:46:29

@Midnight Run:

1. Kurvára elegem van, hogy mindig egy atomerőművel jöttök. Egyelemes mintából extrapolálsz. Aha. Akkor most hozzam az 50k USD/kWe telepítésű árú japó tengeri szélkerekeket...?

2. Ezek szerint te azt akarod behazudni, hogy valaha készült mai áron 800 USD/kWe vagy 400 kWe/USD-s atomerőmű...? Mert a világ legdrágább erőműve került fajlagosan kb. 5500 USD/kWe telepítésbe, a finn, ami fix áras volt, tehát a túlköltekezés a megrendelőnek nem került többe.

Másegyéb ordenáré hülyeség ma?

Ellenzéki Tüntető 2018.10.05. 22:52:40

@Midnight Run: "Japán persze, hogy a visszaindítja az erőmüveket, mert olyan drága a cseppfolyós földgáz"

ja ja értem, tehát eddig azt mondtad, hogy mennyire drága az atom, és sokkal drágább mint régen, de ebből a félmondatból úgy tűnik most mintha nem is lenne annyira drága mint más energia...

laci_52 2018.10.05. 23:14:37

@Kard: Mindez valóban import, de én arról beszélnék, hogy mi lesz akkor, ha egyszer csak nem jön áram külföldről? Nincsenek kapacitásaink, hogy pótoljuk. Paks-2 viszont megszüntetné az áramimport-függőséget

laci_52 2018.10.05. 23:21:34

@Lajos Csánó: A két gázerőmű teljesítménye sokkal kisebb az atomerőműénél. Egyébként is: Ahhoz gáz kell. Honnan jöhet? Az oroszoktól! Ez is csak növelné a függőségünket.

Midnight Run 2018.10.05. 23:32:13

@Ellenzéki Tüntető: Hát ha már működő üzemed van, akkor a változó költséged nem drága.

De ahhoz előbb működő üzemet kell felépíteni. A japánoknál az már meg van, csak használni nem akarják, mert Fukushima után nincs meg a bizalom. Csak a drága áram elgondolkodtatja őket. Ennyi a sztori.

Mintha azzal kérkednél, hogy a világon a Tesla az az autó, amivel a legolcsóbb egy kilométer költség.

laci_52 2018.10.05. 23:32:35

@pityókaborsommelier: Számomra is világos, hogy Paks-2 is függőséget jelent. De az másfajta függőség, nem olyasmi, hogy egyszer csak lekapcsolják az áramot a bejövő vezetékeken és sötétbe borul az ország...

Midnight Run 2018.10.05. 23:36:12

@laci_52: Paks-2 önmagában nem csökkentené az áramfüggőséget, mert a magyar fogyasztás 40% jönne onnan, Paks 1 is leáll egyszer.

Egyébként miért baj az import? Háborúra készülünk egyszer? Áramból egy összeurópai rendszer van, lekapcsolni egy belső tagot gyakorlatilag lehetetlen. Miért baj, ha mondjuk van olcsó osztrák vízerőművel termelt felesleg, azt ne vegyük meg olcsóbban, mint mondjuk a hazai gázalapú termelés?

Midnight Run 2018.10.05. 23:41:51

@molnibalage:

Ez nem egy elemű minta, hanem az éppen aktuális építési ár egy megfelelő európai referenciától. De beszélhetünk a finn Olkiluoto 3 erőműről is, az 3,2 milliárd euróról indult, most 8,5 milliárdnál tartanak és még nincsen kész. Az egy világtrend, hogy a nukleáris beruházási költségek nőnek.

Midnight Run 2018.10.05. 23:46:36

@molnibalage:

Egyébkênt rosszul tudod, az Olkiluoto nem volt fixáras, mai napig megy a per az Areva és amegrendelő között, hogy ki fizesse a drasztikus többlet költséget.

lajcsi1975 2018.10.06. 02:33:25

"Mert hagyjuk, hogy megtörténjen." Ennyi a lényeg a cikkben , ez az üzenete.

midnightcoder2 2018.10.06. 06:32:48

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Azért én ebben nem lennék annyira biztos, a jelenlegi megtorpanásnak szerintem leginkább az az oka, hogy ami van, az pillanatnyilag elég jó. Eddig a fő mozgatórúgó a mobilok voltak, de a jelenlegi technológia a mobiloknak elég jó. Az I-Sheep így is megveszi félmillióért a kis telóját ami kb. annyival tud többet mint az előző modell, hogy van az oldalán egy csík. De az autóknál nem ez a helyzet, ehhez megint érdemes lesz egy kalap pénzt betolni a technológiába, és leporolni pár ötletet ami az elmúlt pár évben megjelent, majd eltűnt a süllyesztőben.

De ez a napelemek gondját nem fogja megoldani. Hoz viszont majd egy rakás új elektromos autót, aminek villany kell. A jelenlegi kínálat alapú európai árampiac úgy olvad majd el, mint az északi-sarkon a jéghegyek a globális felmelegedés hatására.

$pi$ 2018.10.06. 08:06:04

@midnightcoder2: "A napenergiával nem éjszaka van a baj. Azt a mai áramtároló megoldások belátható fejlesztésével meg lehet oldani"

Az aksik kapacitása az elmúlt cirka 30 évben körülbelül négyszeresére nőtt. Ha még krülbelül ezerszeresére nő, akkor meg van oldva a "belátható fejlesztés". Elég kis esélyt látok arra, hogy ez a következő pár évben bekövetkezik.

De ha ilyen lesz az egész világ energiaipara átrendeződik, az életünk, az egész műszaki világ alapjaiban változik meg. Túlzás nélkül állítható, hogy egy második ipari forradalom lenne, hatalmas változás az egész emberiség életében.

Javaslom csinálj céget és kezdj el beruházni, ha úgy látod, hogy neked lesz igazad. Mesés vagyonokat szerezhetsz...

Lajos Csánó 2018.10.06. 08:15:36

@laci_52: A gáz nem csak az Oroszoktól jöhet!ráadásul sokkal kevésbé veszélyes mint az atom.A szabályozása is sokkal jobb,és nem kell a hulladékait több 100 évig őrizni.

$pi$ 2018.10.06. 08:34:29

@Midnight Run: "A 2012-ben elfogadott angol Hinkley Point C például csak úgy épül meg, ha a kormány 35 évig átveszi a megtermelt áramot 92,5/MWh fix, inflációval növelt áron (2012-es szinten). Ez durván a kétszerese a mostani 60 euró/MWh magyar árnak. "

1. Elmégy ide és megnézed az áram árát. Óráról órára változik, szokszor 100 euró felett van. Ez a "mostani 60 euró" egy legenda:

www.electricitymap.org/?page=country&solar=false&remote=true&wind=false&countryCode=SK

2. Németországban, ahonnan kitiltották az atomenergiát az áram iszonyat drága. Nem is árulják el, a térképeket megnézed, nincs adat.

3. Franciaországban, ahol vannak bőven atomerőművek olcsóbb mint nálunk.

4. Olaszországban, ahonnan kitiltották az atomerőműveket drágább mint nálunk.

5. "According to Dieter Helm, professor of Energy Policy at the University of Oxford 'Hinkley Point C would have been roughly half the cost if the government had been borrowing the money to build it at 2%, rather than EDF's cost of capital, which was 9%.""

Azaz az általad kiválasztott beruházást fele áron meg lehetett volna oldani, ha nem 9%-os kölcsönből építették volna. Már ezen bukik az elméleted.

$pi$ 2018.10.06. 08:38:52

@Lajos Csánó: "A gáz nem csak az Oroszoktól jöhet!"

Az atomerőmű fűtőelemei sem.

"ráadásul sokkal kevésbé veszélyes mint az atom."

Az atomerőmű nem veszélyes. Nagyon biztonságos. Fukushimában például cirka 20-ezer ember halt meg a víztől, megfulladtak, de az a sugárzástól senki sem halt meg.

" szabályozása is sokkal jobb,és nem kell a hulladékait több 100 évig őrizni."

Mert nemes egyszerűséggel kiengedik a levegőbe.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.10.06. 08:49:12

@Midnight Run: Műszaki hiba vagy váratlan igény estén, ha nincs felesleges kapacitás, akkor mi a túrót csinálsz...?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.10.06. 08:50:35

@Lajos Csánó: Elméletnek szép, csak minden más gáz olyan drága, hogy soha nem vettünk számottevő mennyiséget nyugatról.

$pi$ 2018.10.06. 08:52:45

@midnightcoder2: "Azért én ebben nem lennék annyira biztos, a jelenlegi megtorpanásnak szerintem leginkább az az oka, hogy ami van, az pillanatnyilag elég jó."

Ez butaság. Az elektromos áram tárolásának történetében a mobiltelefonok csak egy rövid kis epizód.

Az aksi kémiai energiaként tárolja az elekromos energiát és a kémiai energiának megvannak a korlátai. Nem úgy megy, hogy betolunkx forintot a fejlesztésbe és megnő a tárolt energia mennyisége, ahogy a korlátokat közelítjük egyre nehezebb és nehezebb lesz nagyobb energiasűrűséget elérni.

Amúgy meg nézz meg pár videót a kigyulladó mobiltelefonokról meg laptopokról. Gondolj bele mi lenne, ha mondjuk csak 10-szer nagyobb lenne az energiasűrűség. Vagy mondjuk ilyenból csinálnának egy emeletes ház méretű telepet.

öreg baka nem rakéta 2018.10.06. 09:07:30

@Kard: Sőt, számold hozzá a hulladék folyamatos eltökítése még a világon senkinek nem sikerült... Na, az egy folyamatos pénznyelő:)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.10.06. 09:11:36

@öreg baka nem rakéta: Egyszer magyarázza meg már nekem valaki, hogy mi a pénznyelő benne, mert kurvára nem az. Vízben nem oldódik, ruhadt nagy sűrűsége van. Paks éves erősen sugárzó hulladéka 5 m3. Tényleg "kezelhetetlen" a probléma és drága...

Eszemfaszom megáll.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.10.06. 09:13:21

Írásom a témában továbbra is és egyre jobban aktuális:

Paksi atomerőmű egy elavult gőzgép
2013. augusztus 23. - IGe

Paksi atomerőmű azért alapjaiban véve egy nagyon elavult technológia. Nem is lehet már ésszerű, csak kamu érvekkel lobbizni a bővítéséért. Gondolj csak bele! Gyakorlatilag egy gőzgép. Nem ártana fejlődni. Jobb és okosabb lenne az arra szánt pénzt és energiát más korszerűbb energiatermelő berendezésekre költeni. Már csak azért is, mert a szakemberek becslései szerint az sohasem fog megtérülni. Még az se tévesszen meg senkit, hogy Paksra nem mennek szén szállító vonatkaravánok, mint a szénerőművekbe, és nem okád fekete füstöt a kéménye. A trükk csak annyi, hogy nem ott helyben az atomerőműnél, hanem korábban az urán kitermelésénél és dúsításánál kellett megmozgatni hatalmas tömegeket, és akkor keletkezik a környezet szennyezés nagy része is. Gondolom az eléggé közismert tény, hogy egy uránbányában dolgozni, nem éppen a hosszú élet titka. ...

egész írás:

vilagnezet.blog.hu/2013/08/23/paski_atomeromu_egy_elavult_gozgep

midnightcoder2 2018.10.06. 09:18:30

@$pi$: Mint mondtam, a fák nyilván nem nőnek az égig, de a fizikai korlátoktól még messze vagyunk. De az éjszakai-nappali áramtermelés különbségét a jelenlegi technológia is meg tudná oldani. Lásd a Tesla-s akksit. De akár ólomból is össze lehet hozni háztartási szinten, legalábbis ha éjszaka nem akarsz légkondizni. A gond a téli-nyári kapacitáskülönbséggel van, na azt viszont nem fogja megoldani semmilyen akkumlátor.

midnightcoder2 2018.10.06. 09:21:39

@TanNé: A helyzet az, hogy a legtöbb erőmû egy gőzgép. Kivéve a fotoelektromosakat, de mint korábban leírtam azoknak ezen az égövön komoly fizikai korlátai vannak. Télen kb. 10-15% az egy négyzetméterre eső napsugárzás idehaza a nyárihoz képest. És ezen nem segít sem az akkumlátor, sem az áramelosztásos dolog amivel a sötétzöldek szokták hülyíteni a fizikából már kora gyerek korban felmentett célközönségüket.

öreg baka nem rakéta 2018.10.06. 09:25:17

@molnibalage: Szerintem nézz uténa, mennyibe került a jelenlegi állapot elérése. Ne feledd, PaksII hulladéka nem marad at oroszoknál, hanem visszakapjuk. Nincs hova eltemetni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.10.06. 09:35:40

@TanNé: Akkor a szélkerekek elavult 800 éves szélmalmok...

Idióta...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.10.06. 09:50:38

@öreg baka nem rakéta: Mi az, hogy nincs hova eltemetni? Bátaapáti ezek szerint nem létezik?

A nagyaktivitású hulladék elhelyezhetősége megoldható, csak még nem csináltuk meg.

$pi$ 2018.10.06. 09:54:29

@midnightcoder2: "Mint mondtam, a fák nyilván nem nőnek az égig, de a fizikai korlátoktól még messze vagyunk."

Nem hinném. Ha összeveted a különféle kémiai energiatárolási módszerek energiasűrűségét, mondjuk benzin, dinamit, folyékony hidrogén, aksik, stb. és beleszámolod az oxigén tömegét is, akkor láthatod, hogy nem nagyon van már hova fejlődni.

Nem lesz tízszeres kapacitásnövekedés, ahhoz valami alapjában újat kellene alkotni, a kémia nem elég.

$pi$ 2018.10.06. 10:02:00

@midnightcoder2: "De az éjszakai-nappali áramtermelés különbségét a jelenlegi technológia is meg tudná oldani."

Nem, nem tudná.

1) Lehetetlen lenni ennyi aksit gyártani. Alapanyag sem lenne elég.
2) Iszonyatosan drága lenne. A házak/lakások árával vetekedő lenne az ár.
3) Nem tudnánk hova tenni. Emeletre, panelre, minden lakásba nem lehet aksit tenni.
4) Nem tudnánk mivel tölteni. Minden házra, minden lakásra nem lehet napelemet tenni.
5) Pár évente le kellene cserélni az aksikat, nem győzné senki gyártani őket.
6) Belefulladnánk a szennyezőanyagokba.
7) Iszonyat veszélyes lenne, egy telep vinné az épületet, a többi telepet, hetekig járnának ki a tűzoltók oltani mint az elektromos autókat.
8) Az ipari áramfogyasztás miatt minden háznak, minden lakásnak kétszer annyit kellene termelnie mint amennyit fogaszt.
9) Nagy lenne a veszteség, az aksiba betolt áramnak csak egy része lenne kinyerhető.
10) Képtelenség lenne szabályozni a termelést.

Most hirtelen ezek jutottak eszembe.

Nylul 2018.10.06. 10:02:50

@TanNé: 'Írásom a témában továbbra is és egyre jobban aktuális:'

Írásod a témában pont ugyanakkora baromság ma is, mint 2013-ban.

$pi$ 2018.10.06. 10:06:42

@midnightcoder2: "A helyzet az, hogy a legtöbb erőmû egy gőzgép. Kivéve a fotoelektromosakat"

Nem, nem az. Hőerőgépnek nevezzük, a turbinás megoldásokat nem szokás gőzgépnek nevezni. Viszont a belsőégésű motorok is gőerőgépek, de azoknak meg köze sincs a gőzhöz.

A szélkerék nem hőerőgép, a vizierőmű sem az. Nem csak a fotoelektromos a kivétel.

öreg baka nem rakéta 2018.10.06. 10:09:20

@molnibalage: Ha utánanéznél, hogy Bátapáti és a végleges elásás közt mi a különbség. Földrajzilag is most keresik a megfelelő helyet, ami többezer évre alkalmas elhelyezést biztosít. De javaslom a kis sugárzási , és az erős sugárzás közti különbség tanulmányozását. Bátaapáti mennyibe is került, a KKÁT val együtt? És az csak kis sugárzású anyagokra van kitalálva.:)
Így jár , eki nem tájékozódok, csak szajkóz, össze-vissza, fideszes módra.:)

$pi$ 2018.10.06. 10:09:28

@midnightcoder2: "legalábbis ha éjszaka nem akarsz légkondizni"

Az elektromos terhelés csúcsa este van, amikor már nem termelnek a napelemek. A nappal/éjszaka megkülönböztetés túlságosan felületes mint ahogyan az is igaz, hogy a fogyasztás nagy részét magyarországon nem a légkondik adják.

$pi$ 2018.10.06. 10:16:22

@TanNé: "Paksi atomerőmű azért alapjaiban véve egy nagyon elavult technológia. Nem is lehet már ésszerű, csak kamu érvekkel lobbizni a bővítéséért. Gondolj csak bele! Gyakorlatilag egy gőzgép. Nem ártana fejlődni."

A fotoelektromos jelenséget Becquerel fedezte fel 1839-ben, az első működő gőzturbinát Parsons készítette 1884-ben. Az első nukleáris reaktort Fermi készítette (csapatmunkában) 1942-ben.

Nos, a napelem régebbi mint az atomerőmű.:D Nem ártanafejlődni! :D

Laca1558 (törölt) 2018.10.06. 11:09:35

@TanNé: Ez már az a szint, amikor az ezós természetgyógyász magyarázza, hogy az orvostudomány sarlatánság. Az a része különösen ütős, amikor lehordod a mérnököket, akik ilyen mindenféle hülye műszaki részlettel fárasztanak.

Valahogy ettől most késztetést (mit késztetést, küldetéstudatot!) kezdtem érezni, hogy aláírjak valahol a dihidrogén oxid betiltásáért... Csernobilban is a dihidrogén oxid térfogatváltása, illetve bomlása okozta a tragédiát. Nem hagyhatjuk, hogy egy ilyen veszélyes anyag létezzen! :D

Tudom, nem izgatnak a műszaki részletek, de azért leírom, hogy a fúziós erőművek is vizet fognak melegíteni, aminek a gőzével turbinákat hajtunk meg.

Nem tudom kihagyni, hogy megkérdezzem: te, mint energetikai szakértő mit gondolsz? Ha nem épülnek meg Paks2, akkor hozzávetőlegesen mekkora mennyiségben kellene primer és szekunder kiegyenlítő energiát tendereztetnünk más erőművekkel?

midnightcoder2 2018.10.06. 11:18:04

@$pi$: A szélkerék sem annyira alternatíva idehaza, bár Győr környékén van egy rakás, de elég sokat állnak. Vízerőművet pedig nemigen van mire építeni, illetve amire lehetne az több kárt csinálna mint hasznot.

CSOKKI MÁLNA 2018.10.06. 11:26:58

@midnightcoder2: Való igaz, Magyarországon kicsi a Duna esése, de tudtommal létezik kisesésű vízerőmű technológia.

Midnight Run 2018.10.06. 11:42:27

@$pi$:
Sajnos a kommentár tele van tárgyi tévedésekkel.

1) Az európai áramár - mivel gyakorlatilag egy egységes rendszerről van szó - nagykereskedelmi szinten alig tér el max 20%- nál többet földrajzilag. A német- francia reláció, mivel szomszédos országokról van szó, még ennél is kisebb különbségekkel bírnak. Amiról max te beszélsz, az a kisker ár. A németek politikai döntést hoztak, hogy az átalakítás költségét a kiskereskedelemmel fizettetik meg. A nagyker árkülönbség minimális.

2) A tőkeköltség valóban a legnagyobb költsége egy atomerőműnek. Csakhogy az ország teljes adósság állományának költségét nem lehet a projektre vetíteni, mert at EDF a beruházó,nem az állam. Ha Anglia lenne a beruházó, az a teljes adósságállomány költség növekedését okozná. Azaz összességében nem feltétlenül lenne kisebb költség, mint a feltételként biztosított áramár melletti tőkeköltség. Szerintem az angol pénzügyminisztériumban tudnak számolni.

Szerintem Paks-2 egy rendkívül kockázatos projekt, aminek a kockázatát a magyar állampolgárok viselik. A biztos haszon a kivitelezőknél (Orbán és haverjai és a Roszatom) vannak, ha pedig túlszalad a költség, ami gyakorlatilag biztos, azt meg minden magyar fizeti.

Ménár Atya 2018.10.06. 11:50:12

Mióta a magyar kormány megkötötte az értelmetlen, drága, környezetkárosító, orosz függést okozó paksi bővítésről szóló megállapodást Oroszországgal, azóta feszít a kérdés, hogy vajon kinek a kedvéért erőltetik, kinek jó ez az egész, mert Magyarországnak biztos nem. "
Értelmetlen :)
Nem , ez értelmes
Drága.
Az, a kintről vásárolt áram még drágább, és függőséget okoz.
Környezetkárosító :)
Mivel már van egy ilyen, így nem oszt,nem szoroz, tehát ez marhaság, ha jól működik akkor épp hogy környezet barátabb mint bármelyik szén,gáz erőmű.
Mindenkitől függünk, ilyen alapon zárkózzunk be, tartsunk állatokat, és fa ekével műveljük a földeket, és lakjunk megint jurtákban kumiszt szopogatva.......
Még jó , hogy nem szavaztam rátok ........

$pi$ 2018.10.06. 12:56:25

@Midnight Run: "A nagyker árkülönbség minimális. "

Nincs olyan, hogy "a nagyker ár". Az ár percről percre és cégtől cégig folyamatosan változik és attól függ, hogy milyen szerződést kötöttél. Belinkeltem interaktív térképet, bármelyik országot kiválasztod ott a grafikon, hogy az elmúlt 24 órában hogyan alakultak az árak. Az nem "kisker ár".

$pi$ 2018.10.06. 12:59:18

@pina noir: "Való igaz, Magyarországon kicsi a Duna esése, de tudtommal létezik kisesésű vízerőmű technológia."

Persze, például lehet duzzasztani. De mondjuk azt sem mindenütt, csak olyan helyen, ahol a domborzat lehetővé teszi. A lényeg, hogy ezekből az erőművekből kevés villany jön ki, nem elég. Cserébe persze drága.

$pi$ 2018.10.06. 13:01:15

"vajon kinek a kedvéért erőltetik, kinek jó ez az egész, mert Magyarországnak biztos nem"

Az mszp kormány ideje alatt döntött úgy a parlament, hogy paksot bővíteni kell. A fidesz meg bővít. A baloldal persze meggondolta magát, "ha az orbán a főnök, akkor inkább mégse" logika alapján.

midnightcoder2 2018.10.06. 16:01:45

@Ménár Atya: Kockázat mindenképpen van. Az alábbi lehetőségeid vannak:

1. Nem lépsz semmit, és bízol benne, hogy Európában marad a kínálati árampiac. Ezzel nagy tételben fogadtál arra, hogy Nyugat-Európában nem fognak elterjedni az elektromos autók, plusz a ma meglévő erőműparkot idejében bővítik.

2. Fosszilis energiára alapuló erőművet építesz, és bízol benne, hogy a közeljövőben nem lesznek olyan jogi/gazdasági következményei a klímaváltozásnak, amik ezeknek az üzemeltetését EU-s szinten ellehetetlenítik.

3. Megújuló energiára alapuló erőművet építesz, és bízol benne, hogy a közeljövőben drasztikusan megváltoznak a fizika törvényei.

öreg baka nem rakéta 2018.10.06. 16:34:58

@$pi$: Szerinted a lakosság azon az áron kapja, vagy a szolgáltatók ráteszik a maguk hasznát? Esetleg a vezetékek,stb. a holból jött pénzen épültek, tartják karban pótolják?

$pi$ 2018.10.06. 17:08:58

@öreg baka nem rakéta: "Szerinted a lakosság azon az áron kapja, vagy a szolgáltatók ráteszik a maguk hasznát? Esetleg a vezetékek,stb. a holból jött pénzen épültek, tartják karban pótolják?"

Ennek a kijelentésdnek semmiféle logikai kapcsolata nincs ahhoz, amit én mondtam. Erre az árra nem "tesznek" semmit, ez az ár óránként változik, a lakossági ár meg akár hónapokon keresztül is állandó. Ráadásul a lakosság sem egységes áron kapja az áramot és ennek az áramnak a felét nem is a lakosság fogyasztja, hanem az ipar.

$pi$ 2018.10.06. 17:10:17

@midnightcoder2: Igen, ez egy jó összefoglalás volt!

Ménár Atya 2018.10.06. 17:23:19

@midnightcoder2: Tehát marad paks, mint gazdaságos kiszámítható hosszútávú energia termelő.

öreg baka nem rakéta 2018.10.06. 17:25:35

@$pi$: Biztos vagy benne, hogy senki nem tesz rá semmit? Jajj de jó! Biztos a szolgáltatók ingyen dolgoznak, a vezetékek ingyen vannak, az elosztókban az emberek ingyen dolgoznak. Vajon akkor miért van különböző áramár?
"Ráadásul a lakosság sem egységes áron kapja az áramot" Tehát a határon átjövő áramár nem tartalmaz plusz díjakat a továbbiakban? Biztos vagy benne, hogy így van?

GyMasa 2018.10.06. 17:28:55

@ostvan2:
"Fukusimában az illetékesek nem vállalták azt a döntést - előírás hiányában - hogy tönkretegyenek egy 8 Milliárd dolláros vagyontárgyat, nem vállalták a felelősséget, hogy ők teszik munkanélkülivé a kollégáikat-barátaikat-rokonaikat."
Mondjuk, ha jól emlékszem, a Fukushimai erőművet 3 hónap múlva amúgy is bezárták volna. Szóval, nem volt ott akkora nagy ennek a kockázata.
Itt sokkal inkább az arcvesztés elkerülése volt a cél, ugyanis az azonnal felajánlott nemzetközi segítséget viszont nem fogadták el.

midnightcoder2 2018.10.06. 18:02:21

@Ménár Atya: Vagy fel lehet állítani pár ezer mókuskereket és beletenni a zöldeket.

Midnight Run 2018.10.06. 20:31:05

@midnightcoder2: A legfontosabbat kihagytad, amit meg is lehetett volna tenni, hogy megvárod 2020-at, megnézed, hogy technológiaiag mi a legjobb és akkor döntesz. Esetleg megvizsgálod, lehet-e hosszabbítani Paks1 élettartamát.

De nem, nekünk minél hamarabb el kellett köteleződnünk. Mert a NERnek kell a lopást. Sunyin, verseny nélkül, átláthatatlanul, a GDP 13%ért. Ha persze nem hozzuk a szokásos 4-szeres költségtúllépéses formánkat.

Midnight Run 2018.10.06. 20:35:59

@$pi$: Persze, csak te mint kisfogyasztó fizeted a letranszformálás árát, a hozzád tartó infastruktúra árát, az adót és a szolgáltatóegyéb költségeit. Na már most ebben van különbség Európában. Nálunk például felülről megmindták mennyi legyen és kész. Lehetne akár nulla is. A németeknél meg elfogadták, hogy az Energiewende költségét beépítik az árba. Na ezért drága a német háztartási áramár.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.10.06. 21:45:52

@Midnight Run: Miért? 2020-ig mi változik? Semmi. Paks 1-et meg le kell állítani.
Kibaszottul egy irritáló műszaki analfabéta seggfej vagy.

Midnight Run 2018.10.06. 22:04:32

@molnibalage: Ez pontosan így van. 2020ig semmi nem változik. A világ és benne az energiatermelés soha nem változik.

Aki ezt állítja az hazudik és műszaki analfabéta!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.10.06. 22:18:46

@Midnight Run: Kisfiacskám, a fizika ugyanaz és a zsinóráram még mindig zsinóráram.

$pi$ 2018.10.07. 03:57:54

@öreg baka nem rakéta: "Biztos vagy benne, hogy senki nem tesz rá semmit?"

Nincs olyan matematikai művelet, hogy "rátesz". Az áram ára meg óráról-órára változik, tehát nincs mire "rátenni".

"Jajj de jó! Biztos a szolgáltatók ingyen dolgoznak,"

Most tényleg úgy csinálsz mintha nem értenéd?

"a vezetékek ingyen vannak, az elosztókban az emberek ingyen dolgoznak. Vajon akkor miért van különböző áramár?"

Mitől különböző?

Lajos Csánó 2018.10.07. 07:25:35

@molnibalage: Szerintem a legdrágább gáz is olcsóbb mint kiépíteni,karbantartani,őrizni az erősen sugárzó anyagokat,több száz évig!

$pi$ 2018.10.07. 07:36:30

@Lajos Csánó: "Szerintem a legdrágább gáz is olcsóbb mint kiépíteni,karbantartani,őrizni az erősen sugárzó anyagokat,több száz évig!"

Szerinted! A valóságban nem, nem dárágább.

Az erősen sugárzó anyagokat nem kell több száz évig őrizni, az, hogy erősen sugárzó azt jelenti, hogy gyorsan csökken a sugárzása.

Lajos Csánó 2018.10.07. 07:36:31

@midnightcoder2: Soha nem voltam sötét zöld!Viszont az ország nem olyan gazdag,hogy hülyeségeket csinálhassunk!Tudsz válaszolni arra,hogy mi van be számítva a min.3000 milliárdos megvalósításba?Egy-két kérdés:Hűtés,új hálózat,az erősen sugárzó anyagok tárolása,stb?Utána újra elővehetjük a megéri,neméri részt!

Lajos Csánó 2018.10.07. 07:39:26

@$pi$: Amit írtál az butaság!A felezési idő is több száz év!

Midnight Run 2018.10.07. 11:46:11

@$pi$: oh yeah, tegyük be hozzád a kamrába, jól ellesz ott a krumpli meg az alma mellett!

Nézd meg ezeket a hülye finneket, a te kamrád helyett hova rakják a sugárzó anyagot.
nordic.businessinsider.com/finlands-100000-year-tombs-for-storing-nuclear-waste-is-drawing-the-worlds-admiration-2017-1/

Midnight Run 2018.10.07. 11:48:47

@Midnight Run: Ez így is van. Mint 1870-ben, amikor Londonban azt jósolták, hogy 1900 ellepi a ló és a citrom a várost!

Mert hát a ló és a citrom is ugyanaz!

GyMasa 2018.10.07. 17:15:26

@$pi$:
"Ha még krülbelül ezerszeresére nő, akkor meg van oldva a "belátható fejlesztés"."
Hát, igen, csakhogy a mai akkumulátorok energiasűrűsége most valahol a TNT 10%-a környékén van.
Tehát, elvileg még 10x-es növekedésre van lehetőség.
Ami eleve csak egy elvi határ, mert ugye a TNT-ben a tömeg majd' 100%-a csak az energiatárolásban vesz részt, mivel ott nincs szükség sem töltésre, sem szerkezeti stabilitásra.
Arról már nem is beszélve, hogy már ma is egy 100kg-os akkupakk kb 10 kg TNT-energiájának felel meg.
Szóval, én sem vagyok annyira optimista ebben a témában.

GyMasa 2018.10.07. 18:23:53

@midnightcoder2:
"De az éjszakai-nappali áramtermelés különbségét a jelenlegi technológia is meg tudná oldani. Lásd a Tesla-s akksit."
Meg, csak éppen sokkal drágább lenne, mint a jelenlegi rendszer.
És, akkor már a téli-nyári, kb. 1:6-szorok különbséget már az sem oldja meg.
Ugyanis, ha a téli, 1/6-elérhető napsütésre méretezed, akkor 6x annyi napelem kell, ami értelemszerűen az árat is durván növeli. (kb. 500 000 HUF/kWe)
Plusz az élettartama is max 10-15 év az akkunak (igen optimista, 5000 töltési-kisütési ciklussal számolva, a valós, Tesla által megadott 1000-1500 esetén ez jo 3-7 év), és olyan 30 a napelemeknek (évente 1% csökkenéssel számolva).
Gondolj bele, hogy szerinted mekkora a realitása annak, hogy egy 50 milliós családi házra még felpakolsz 10 kWe napelemet, kb. 5 Millio HUF-ért, és veszel hozzá Powervall-t még 8 millio HUF-ért. (8000-14600USD/Powerwall (kb. 2,3-4,5 millió HUF/Powerwall) www.energysage.com/solar/solar-energy-storage/tesla-powerwall-home-battery/ )
1 db Powerwall képes tárolni 13,4 kWh energiát, és leadni csúcsban 7, folyamatosan pedig 5 kW-ot.
Tehát, ha mondjuk villanytűzhelyed van (8kW), akkor legalább 2 db-ra van szukséged, és akkor még mindig nem vagy teljes biztonságban, mert a 2 kW tartalék, az egy db mikró, meg mellé egy db hajszárító ().
És, emellé már nagyon nem fér be több minden.
Ja, és még azt is feltételezzük, hogy minden nap süt legalább annyit a nap, hogy pótolja legalább a napi fogyasztást.
Ha pedig még elektromos autód is van, akkor durván többre van szükséged mind napelemből, mind Powerwall-ból.
(figyelembe véve a mi családi használati szokásainkat, 500kWh/ hónap, és 2x1000km/hó autózás, 20kWh/100km fogyasztással kijön, hogy a napos áthidaláshoz kell 2 db Powerwall a háztartásnak, és kell még 1-2 db az elektromos autózáshoz, ami összesen 3-4 db)
Az 13+ millió HUF, ami:
- az egész ház árának plusz 25%-a
- a Powerwall kb. 15 éves (amúgy igen nagyvonalú) élettartama alatt évente csak az értékvesztése 500 kHUF lenne, ami ugye havi 40 000 HUF.
- A napelemek 30 év alatt évente 300kHUF, azaz havi 25000HUF értékvesztést jelentenek.
- Ez összesen hozzávetőlegesen havonta 65000HUF, amit ki kell fizetned az "ingyenes" napenergiáért.
- Ebben nem szerepel a két db elektromos autó, legalább 20000++EUR-os felára sem, amit egy belsőégésű motoros verzióval szemben kell fizetni. (Városi szaladgálásra egy VW UP! 10.475 EUR-tól indul benzinmotorral, és 26.900 EUR az EUR e-UP!).
- Cserébe ez a rendszer képes neked biztosítani 1, szerencsésebb esetben 2 nap áthidalást.
- Tehát nem tudsz függetlenedni a villamosenergia rendszertől
- Én, jelenleg, Németországban havi 160 EUR-t (52000HUF) fizetek az 500 kWh-ért (ami arcpirítóan drága, mert nem váltottam szolgáltatót az idén. Ha váltottam volna, most valahol a 110 EUR környékén fizetnék, ami már Németországban is gazdaságtalanná tenné a rendszert).
- Magyarországon ez kb az 1/3-a lenne (17000 HUF)
- Azaz Magyarországon egy ilyen rendszer a "soha meg nem térülő" kategóriába sorolható.
Arról nem is beszélve, hogy a napelem/Powerwall kombó csak a családi ház tulajodonosoknak nyújthat egyáltalán bármiféle megoldást. A panelben, és a belvárosokban élők egészen biztosan nem tudnak ilyen rendszert kiépíteni, mivel egyszerűen nincs akkora tetőfelület, ami képes lenne az ott lakókat ellátni megfelelő mennyiségű energiával.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.10.07. 18:26:01

@GyMasa: A sötétzöldek immúnisak az ilyen számokra... Nem illeszkedik a világképükbe, ami 100%-ban hit alapú. A hithez nem kell tudni semmit...

GyMasa 2018.10.07. 18:28:07

@öreg baka nem rakéta:
"Ne feledd, PaksII hulladéka nem marad at oroszoknál, hanem visszakapjuk. Nincs hova eltemetni. "
Szerintem te is olvass utána, hogy mit lehet tenni a kiégett fűtőelemekkel:
fizikaiszemle.hu/archivum/fsz9911/marx1.html
A fizikai alapok már megvannak a ténylegesen veszélyes elemek mennyiségénak jelentős csökkentésére. Most már csak pénz kérdése, hogy mikor építenek erre a célra egy speciális erőművet.

Midnight Run 2018.10.07. 20:05:35

@GyMasa: Azért én ezen vitatkoznék. Fizikai alapjai a fúziós erőműnek is megvannak, de mégsincs termék. Talán nem véletlen, hogy a finnek 150 millió euróért építenek föld alatti tárolókat. Pedig a fúziós erőmű sok szempontból jobb lenne, mint bármi, nem kéne itt megújulóval meg a sok mérgező fosszilissal kínlódni.

De valahogy mégsincs meg a dolog. A kiégett üzemanyag olyan veszélyes cucc, hogy gyakorlatilag nincs nemzetközi piaca, ENSZ egyezmény tiltja is a kereskedelmét. Ez mesdze nem annyira bagatell kérdés, mint egyesek azt beállítják.

GyMasa 2018.10.07. 23:00:48

@Midnight Run:
"Talán nem véletlen, hogy a finnek 150 millió euróért építenek föld alatti tárolókat."
Ja, lehet, hogy ez még mindig olcsóbb, mint 4 milliárd EUR-ért erőművet építeni, nem gondolod?
"Pedig a fúziós erőmű sok szempontból jobb lenne, mint bármi, nem kéne itt megújulóval meg a sok mérgező fosszilissal kínlódni."
Azért a gyorsneutronos reaktorok kissé előrébb járnak, mint a pozitív energiamérlegű hidegfúziós reaktorok.
"De valahogy mégsincs meg a dolog."
Olvastad a linket?
- Ha az oroszoknál lenne egy ilyen erőmű, akkor lenne a rinyálás "jajjdehát az csúnya oroszok majd biztosan atombombát csinálnak belőle" meg, hogy "újabb orosz függés".
- Aztán, hogyan gondolod szállítani a kiégett fűtőelemeket mondjuk AKÁRHOVÁ, maikor a nagyon bölcs sötétzöldek gyakorlatilag bármiféle szállítást akadályoznak fizikai erőszakkal.
- nincs a dologra érvényes nemzetközi szabályozás, meg kidolgozott folyamat.
- Ma még egyszerűbb az egész cuccot ideiglenesen tárolni.
"A kiégett üzemanyag olyan veszélyes cucc,"
Meg az eszed tokja. Szakértelemmel simán kezelhető a dolog. Egy fűtőelem nem fog felrobbanni, nem oldódik vízben, és nem párolog.
" hogy gyakorlatilag nincs nemzetközi piaca, ENSZ egyezmény tiltja is a kereskedelmét."
Na, látod, akkor már meg is van a legnagyobb akadályozó tényező a fenti linkben leírt folyamathoz, azaz hiába is akarná bármelyik atomerőmű transzmutálni a maradék hasadóanyagot, nem tudja megtenni, mert tilos neki.
Ezek után eléggé képmutató dolog azt állítani, hogy az erőművek nem tesznek semmit.
" Ez mesdze nem annyira bagatell kérdés, mint egyesek azt beállítják. "
És nem is annyira veszélyes, mint ahogy azt egyesek beállítják.
Az oroszlán is veszélyes állat, azt' mégis vannak, akik megszelídítik.

öreg baka nem rakéta 2018.10.08. 00:07:40

@$pi$: " beidéztem más hozzászólását is, tehát szerintem egyedül meredtál a hülyeségeddel:
Midnight Run 2018.10.06. 20:35:59
@$pi$: Persze, csak te mint kisfogyasztó fizeted a letranszformálás árát, a hozzád tartó infastruktúra árát, az adót és a szolgáltatóegyéb költségeit. Na már most ebben van különbség Európában. Nálunk például felülről megmindták mennyi legyen és kész. Lehetne akár nulla is. A németeknél meg elfogadták, hogy az Energiewende költségét beépítik az árba. Na ezért drága a német háztartási áramár.
Te írtad, hogy az áramár más-más, a kérdést inkább magadnak tedd fel:) A határon átjövő áramért annyit fizetünk,, de mire a fogyasztóhoz ér addigra rakodnak rá költségek, akár hiszed, akár nem. Na, ezért van nagyker ár, és kisker ár az áramárban.

öreg baka nem rakéta 2018.10.08. 00:16:59

@GyMasa: Te meg nézz utána, hogy akiégett fűtőelemek feldolgozása mibe kerül, csak feldolgozásra számolva. Nálunk erre egy peták nincs számolva, sőt nem is létezik nálunk ilyen. A maradék meg szinte semmit sem fog sugározni, ugye? Javaslom a tárolási helynek a te portádat, spájzodat, ami lehetőleg k'.va messze van a lakott területektől, és évezredekig biztosítja az elhelyezést.

GyMasa 2018.10.08. 02:32:15

@öreg baka nem rakéta:
"Te meg nézz utána, hogy akiégett fűtőelemek feldolgozása mibe kerül, csak feldolgozásra számolva."
Nem az előbb írtam, hogy ma még gazdaságtalan a feldolgozásuk?
Ma olcsóbb _MÉG_ az uránt a földből kibányászni, mint az elhasznált fűtőelemeket feldolgozni.
De egyszer majd eljön az az idő, amikor már lehetséges lesz az újrafeldolgozás ésszerű áron is.
Jó lenne, ha értően végigolvasnád, amit leírok.
" Nálunk erre egy peták nincs számolva,"
Ott van a nukleáris alap, amibe minden egyes megtermelt kWh energia után az erőmű félretesz pénzt.
Az pont az ilyen jellegű, azaz későbbi kiadásokra szól.
" sőt nem is létezik nálunk ilyen."
Valóban, reprocesszálás nem létezik nálunk, de nem létezik amás országokban sem.
Ennek a méretgazdaságosság az oka.
1 db Paks-ra nem érdemes ilyet építeni. És, majd, ha az ENSZ, vagy mindenféle nemzetközi szervezetek nem fogják explicite tiltani ezt a folyamatot, akkor elképzelhető, hogy majd épülni fog valami.
"A maradék meg szinte semmit sem fog sugározni, ugye?"
Olvasd már el azt a 1,5 oldalas linket, amit betettem az elején, jó?
Ha utána is vannak még KONKRÉT kérdéseid, akkor majd azokat megbeszéljük.
" Javaslom a tárolási helynek a te portádat, spájzodat, ami lehetőleg k'.va messze van a lakott területektől, és évezredekig biztosítja az elhelyezést."
Én pedig javaslom, hogy építsél a te portádra szigetüzemű villamosenergia ellátást, és, mivel ennyire zöld vagy, csakis időjárásfüggőkkel ér, jó?
Hidd el, az én kertemben 100m mélyre elásott bármilyen sugárzó anyagnak NULLA felszíni hatása lenne, ellenben a te szigetüzemedben csak kibaszott drágán lenne áramod, és még akkor is simán előfordulhatna, hogy napokig ülhetsz a sötétben/hidegben.

öreg baka nem rakéta 2018.10.08. 07:13:37

@GyMasa: "Ne feledd, PaksII hulladéka nem marad at oroszoknál, hanem visszakapjuk. Nincs hova eltemetni. "
Szerintem te is olvass utána, hogy mit lehet tenni a kiégett fűtőelemekkel:
fizikaiszemle.hu/archivum/fsz9911/marx1.html
A fizikai alapok már megvannak a ténylegesen veszélyes elemek mennyiségénak jelentős csökkentésére. Most már csak pénz kérdése, hogy mikor építenek erre a célra egy speciális erőművet.
Íme: Egy szóval nem írtad a gazdaságosság kérdését. Majd, majd, majd,Semmi a mai technikai színvonalom megoldható, vagy kísérleti stádiumban levő dologról nem írsz. Nem kellett volna későbbre halasztani ezt a hatalmas és értelmetlennek tűnő beruházást? Mi lesz a két erőmű párhuzamos működésével? Mi lesz a szállító és elosztó hálózattal?stb. Nagyon elvakultan kezeled a témát. Igen, nincs hova eltemetni a cuccot. Sehol a világon nem találták meg a helyét.
Sehol nem írtam a zöldek álláspontját pártoló bejegyzést, dee most írok. Cáfold, ha tudod: Lehet, hogy akkorra, amikorra kitalálják a sugárzó anyag feldolgozását, addigra a megújulónak is kitatlálják a tárolását. Akkor biza lesz egy rakás szarunk, amit nem győzünk visszafizetni.Elolvastam a linkedet, amiben szó sincs az újrafeldolgozásról, csak a ma ismert tényeket szedte össze. Tudod, a maradék az évezredeken keresztül sugároz, bármilyen hihetetlen a számodra, valahova el kell tökíteni. Ennek megvannak a feltételei. Ez nem játék, hogy vagy sikerül, vagy nem. Való igaz, hogy a paksi pénzgyűjtögetés a leállás utánra történik, de a fijjugok már szemet vetettek rá.
Az a kétszáz valahány milliárd semmire sem elég, ha sugárzónyag tárolásáról, megsemmisítéséról van szó.
Ja, és egy közel húsz éves irományra hivatkozol,ami televan álommal, amikor napjainban már az öt éves is elavult.
Mond, te nukleáris szakértő vagy, álruhában? Minden hozzáértő érintett elmondta a hátrányát ennek a beruházásnak. Nálad ez mint anyósnál a golyó átszaladt?
Nekem nem az a problémám, hogy orosz, vagy hottentotta, hanem maga az erőmű, a maradékával. Az hogy orosz az csak hab a tortán. Keress egy csöndes sarkot és értőn olvass. Netán számolhatsz is...

öreg baka nem rakéta 2018.10.08. 07:18:50

@GyMasa:... a transzmutációs berendezés prototípusának építése Los Alamosban 1-2 éven belül befejeződhet. Így a nagyaktivitású (radiológiailag és politikailag) veszélyes hulladék problémája megoldódhat.
Azóta közel húsz év telt el, és megoldás sehol. Pedig Amerikára nem mondhatjuk, hogy csórók, hozzánk hasonlóan.

GyMasa 2018.10.08. 12:15:43

@öreg baka nem rakéta:
"Íme: Egy szóval nem írtad a gazdaságosság kérdését."
Aha, es, akkor a "Most már csak pénz kérdése, hogy mikor építenek erre a célra egy speciális erőművet." mondatot, te hogyan ertelmezed?
Meg egyszer:
A transzmutacio fizikai alapjai vilagosak, a technikai megvalositashoz pedig szukseg van egy specialis reaktorra.
Szerinted ki fog minden egyed atomeromu melle kulon transzmutacios reaktort epiteni, USD milliardokert?
Elobb meg kellene valtoztatni a nemzetkozi szabalyokat, es lehetove tenni a feldolgozast.
Zudod, amikor eleg lesz az egesz vilagon epiteni mondjuk 3 db transzmutacios reaktort, ami az egesz vilag radioaktiv hulladekat szabadon fel tudja dolgozni, akkor majd egyaltalan lehetseges lesz erre egy rentabilis uzleti modellt epiteni.
"Majd, majd, majd,Semmi a mai technikai színvonalom megoldható, vagy kísérleti stádiumban levő dologról nem írsz."
Jelenleg az fold alatti tarolas teljesen biztonsagos modja a radioaktiv anyagok tarolasanak.
"Nem kellett volna későbbre halasztani ezt a hatalmas és értelmetlennek tűnő beruházást?"
Nem kellett volna, mert, ha nem epitunk atomeromuvet most, akkor kell helyette epiteni szen/vagy gazturbinasat.
Annak is jo 30+ ev az elettartama, es az is ugyanugy orosz fuggest fog okozni, de legalabb van neki CO2 kibocsatasa.
Javaslom, hogy nezegessed a mar fentebb belinkelt honlapot, ahol szepen online nyomon kovetheted a vilag energiatermeleset.
Ha abbol sem tudsz levonni kovetkezteteseket, akkor csak sajnalni tudlak.
"Mi lesz a két erőmű párhuzamos működésével?"
Hat, ahogy elnezem a mai allapotot, a kesesek miatt ennek egyre kisebb az eselye, hogy ez valos problema lesz majd.
"Mi lesz a szállító és elosztó hálózattal?stb."
Lasd a fentebbit.
5 ev keses eseten mar ez nem lesz problema.
"Nagyon elvakultan kezeled a témát."
Tenyleg, szerintem meg te kezeled elvakultan.
Vagy, akkor legalabb allj ki nyiltan, es valld be, hogy pont leszarod a CO2 kibocsatast, OK?
"Igen, nincs hova eltemetni a cuccot."
De van.
"Sehol a világon nem találták meg a helyét."
Javaslom, hogy olvass utana az "ösmasszivum" kifejezesnek.
"Sehol nem írtam a zöldek álláspontját pártoló bejegyzést, dee most írok. Cáfold, ha tudod: Lehet, hogy akkorra, amikorra kitalálják a sugárzó anyag feldolgozását, addigra a megújulónak is kitatlálják a tárolását."
Amit te most partolsz az a sötetzöld propaganda, amelyik eppen a kornyezetvedelmet
szarja telibe, mert a minimalis CO2 kibocsatasu atomeromuvek helyett mindig a gazturbinas eromuveket javasolja.
"Akkor biza lesz egy rakás szarunk, amit nem győzünk visszafizetni."
Nemetorszag a nagyszeru Energiewende keretein belul eddig - bevallottan - elkoltott 200 milliard EUR-t az idojarasfuggo energiatermeles tamogatasara.
Es 2025-ig 520 milliardra szamolnak.
Ezt teljes egeszeben a lakossag fizeti meg a magyarhoz kepes 3x akkora energiaarakkal.
Ehhez kepest az egesz rendszer semennyire nem tunik kornyezetbaratnak.
www.electricitymap.org/?page=map&solar=false&remote=true&wind=false
Es, amit en, szemely szerint az egesz Energiewende legnagyobb bunenek tartok, az az, hogy nemcsakhogy egy ertelmetlen penzszoras (ertsd a nemet "haverok" zsebeinek teletomese, de olyan lertekben, amihez kepes orbanek ipari tanulok!), hanem ez a rendszer a legnagyobb gatja annak, hogy vegre az idojarasfuggo energiatermelesben valaki ki tudjon alakitani egy eletkepes uzleti modellt! (Tudod, ami megall a sajat laban is, piaci korulmenyek kozott, a hagyomanyos energiatermelesi modokkal versenyezve)
"Elolvastam a linkedet, amiben szó sincs az újrafeldolgozásról, csak a ma ismert tényeket szedte össze."
Hat, eppen ez az: TENYEKET. Nem rozsaszinu vagyalmokat, amikkel a sotetzold oldal dobalozik!
"Ja, és egy közel húsz éves irományra hivatkozol,ami televan álommal, amikor napjainban már az öt éves is elavult."
A fizika evszazadok ota velunk van. Az nem avul el 5 ev alatt.
Miota is vannak zoldmozgalmak?
Mekkora esellyel biralta felul barmelyik zoldmozgalom a fizika barmelyik torvenyet eddig?
"Mond, te nukleáris szakértő vagy, álruhában?"
Nem, en egy egyszeru mernok vagyok, aki kenytelen volt sokat olvasni a hozzad hasonlo alakok miatt.
Tudom, teljesen feleslegesen irok neked barmit, mert ugysem tudlak meggyozni semmirol.
"Minden hozzáértő érintett elmondta a hátrányát ennek a beruházásnak."
Ezek a velemenyek, amiket itt olvashatsz semmilyen tekinetetben nem szamitanak szakertonek.
Javor Benedek egy politikus.
"Nekem nem az a problémám, hogy orosz, vagy hottentotta, hanem maga az erőmű, a maradékával."
Mert nem erted, hogyan mukodik egy atomeromu, hijjan vagy az altalanos iskolai felsos matematikai ismeretek nagyjanak, es keptelen vagy rednszerszintu attekintesre.
"Az hogy orosz az csak hab a tortán."
Miert, ha francia lenne, akkor jobb volna?
" Keress egy csöndes sarkot és értőn olvass. Netán számolhatsz is..."
MInek, a te propagandad (sot senkie) nem erdekel. A szakmai dolgokat meg majd olvasom, ha ugy alakul

2018.10.08. 13:28:03

@laci_52: Sajnos rosszabb, kockázatosabb függőség. Áramot, elméletileg mind a 7 szomszédunk felől be tudunk táplálni, ezek közül mindig lesz legalább egy (ha más nem, Szlovénia), aki betartja a velünk kötött szerződést. Ugyanakkor, ha figyelembe vesszük, hogy a 7 közül 5 EU tag, azaz - mondjuk röviden így - egy közös jogi platformon mozog velünk, joggal várhatjuk el, hogy a kapcsoló mindig be lesz kapcsolva. A hálózat(ok)ba pedig egy meglehetősen széttagolódott erőmű-populáció táplál be, tehát ott is szépen szóródik a kockázat. Ezzel szembe áll egy kockázatos technológia, egy nem túl kiszámíthatóan viselkedő állam által ellenőrzött atomipari monopólium, aminek ráadásul nem igazán penge a minőségbiztosítása. Mit is mondjak, nem túl megnyugtató.

Kard 2018.10.08. 13:34:40

@laci_52: Az üzemanyag ugyancsak az oroszoktól jöhet. Tény valamennyire be lehet előre tárazni de ettől még az sem életbiztosítás és ahogy előttem írtam az áram diverzifikálható az atomerőmű építés meg a hitel nem. Egy ember áll velünk szemben Putyin.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.10.08. 14:28:51

@Kard: Mármint fűtőelem? Ha van fűtőelem specifikációd, akkor boldogan legyártja neked bárki, aki ezzel foglalkozik.

Quas! 2018.10.08. 15:08:18

@pityókaborsommelier: A villamos energia nem jár alanyi jogon sehol, meg az EU-n nbelül se. Hiába vagyunk "közös" hálózaton a villanyt az árantőzsdén vesszük és adjuk el a nemzetközi hálózatba, de ha nem termelünk egy kanyit se, akkir szerinted mennyi lesz az ára? Vagy erre is tippelgetünk, mint a najd 20 év múlva megvalósuló olcsó energiatárolásra és az 50 év múlva megvalósuló fúziós energiára?

2018.10.08. 15:23:07

@Quas!: Azon a piacon mindig lesz egy egyensúlyi ár, és abból, amit eddig tudunk Paks 2-ről, nagyon valószínű, hogy a saját termelés drágább lesz. Szóval én inkább tippelgetnék. Olyan mint apám esete a régi Dácsiájával: a biztos rossznál jobb a bizonytalan.

Quas! 2018.10.08. 15:37:31

@pityókaborsommelier: Akkor szerinted a nem létező orosz függőség, azért írom, hogy nem létező, mert igaz, hogy a tendert egy orosz cég nyerte, és orosz hitelből épül az erőmű, DE a kivitelezés akár 40% lehetne magyar is, ha lennének olyan magyar cégek akik képesek lennének bedolgozni, az üzemanyagot se kötelező az oroszoktól venni, ez is feltétele volt az EU áldásának. Tehát ez rosszabb, mint nem termelni és arra várni, hogy majd másik országok kapacitást bővítsenek és az esetleges feleslegüket nekünk kiárusítsák az áramtőzsdén. Ha szerinted a második verzió minden szempontból előnyösebb az országnak akkor szerintem felesleges vitatkoznunk. Ez alá a cikk a szokásosnál is nagyobb baromságok érkeztek, gratulálok Jávor Benedek politikus úrnak a hozzáértő és pártatlan írásához.

2018.10.08. 15:58:32

@Quas!: Elég nagy hülyeséget írtál ide, tényleg nem érdemes vitatkozni.

Kard 2018.10.08. 16:34:54

@molnibalage: Ja, mert nukleáris reaktorba bárki gyárthat üzemanyagot. Gondoltam már rá, hogy otthon én is faragok pár rudat és eladom.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.10.08. 16:49:23

@Kard: Te magadtól vagy ennyire ostoba vagy valaki segít lendületbe kerülni? Nyilvánvalóan erőmű fűtőelemet gyártó cégeket.

Kb. akkora marhaságot mondták, mintha a világon csak egyvalaki lenne képes benzint vagy gázolajat gyártani.

Van egy specifikácó, ami alapján képes több cég is elkészíteni.
Kőolaj távvezetéki szivattyút és fűtőelemet sem kapni a sarki drogériában, de azért nem single source-ok ezek, mert akkor nem lenne nyugaton atomerőmű, ha csak a medve tudna az egész világon fűtőelemet gyártani.

Éppenséggel ez az energiabiztonság alapja. Paks 4 éves fűtőelem készlete kb. 25 m3. Ez bárhonnan beszerezheted és röhejesen könnyű tárolni.

A gáz és kőolaj vezetékek meg kit irányból jönnek, e valójában gáz az majdnem 100% orosz függés, a kőolajnál egy úgy 85%-90%.

Kard 2018.10.08. 17:31:51

@molnibalage: Sorold már fel kik a potenciális gyártók? Hány gyártott ezek közül orosz reaktorba fűtőelemet? Szerintem nem ilyen egyszerű ahogy állítod, hogy jajj csak egy speckó kell és meg is van.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.10.08. 17:37:47

@Kard: Eddig senki, de nem arról van szó, hogy eddig ki gyártott. Régen minden kőolaj távvezetéki szivattyú itthon NDK-s volt, legalábbis, amit én láttam. Most meg van több országból.

Azért, mert valami eddig nem történt meg, az nem műszaki képtelenség. A fűtőelem gyártása nem valami űrtudomány. Adott szintig dúsított urán fémkazettákban. Ennyi.

És de ennyi. Kiírod, hogy mi kell és kérsz rá ajánlatot. Persze ha nem vagy mérnök és nem ebben a közegben élsz, akkor varról firkálgatsz, amiről lövésed sincs.

Kard 2018.10.08. 17:56:41

@molnibalage: Húúú te mérnök vagy??? Az mekkora.
en.wikipedia.org/wiki/List_of_companies_in_the_nuclear_sector
Nézd meg a csak "kiírod a speckót" hány gyártó van az egész világon. Kb. 10
Ezek közül biztos vagyok, hogy több mint a fele soha nem gyártott orosz reaktorba fűtőelemet és nem is fog emiatt a gyártás technológiáján változtatni.

Quas! 2018.10.08. 18:11:05

@molnibalage: Asszem volt egy angol cég, akik gyártottak Paksra próba üzemanyagot.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.10.08. 19:15:34

@Kard: A 10 az iszonyatosan sok. Mondom, fogalmad nincs az iparról, jobban tennéd, ha inkább kussolnál.

@Quas!: A próbáról halottam, a cégre nem emlékszem.

Kard 2018.10.26. 23:53:36

@molnibalage: www.portfolio.hu/gazdasag/jo-hir-paksnak-is-sok-eso-varhato-a-duna-vizgyujto-teruleten.3.302572.html
"Ez jó hír lehet a paksi atomerőmű hűtése szempontjából is, ugyanis az elmúlt napok rendkívül alacsony dunai vízállása miatt már a négyből három reaktorblokk termelését is korlátozni kellett és mintegy 90 cm-re vagyunk attól a vízszinttől, ami alatt már nem tudna hűtővizet vételezni a Dunából az atomerőmű" - egy méter összesen. Ha így halad a globális felmelegedés akkor baszhatjuk majd Paks II-őt mert lehet a Dunában sem lesz néha víz és nem fog tudni termelni ahogy Paks I se tud max kapacitáson jelenleg.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.12.04. 11:24:25

@Kard: A portfolió hülyeséget írt, mert láthatólag gőze sincs arról, hogy a gőzciklus hogyan működik.

Magelaus 2018.12.20. 15:40:16

Nehéz megmondani, hogy mit gondoljon a helyzetről, de van egy gyönyörű logója a képen, azt hiszem, a www.logaster.com/hu/ .

Joe Peterson 2020.12.23. 12:40:18

Nice information for a new blogger. it is really helpful

Website: fullstop360.com/logo-design/airline
süti beállítások módosítása