2018. 12. 21.

Rabszolga-törvény és politika

ft.jpg

A Financial Times mai száma a magyarországi tüntetések kapcsán az egész, bevándorlóellenességgel fűszerezett német-közép-európai gazdasági modell válságáról ír. A lap idézi Milan Nic-et a Német Külügyi Tanácstól, aki szerint az egész, a német gazdaságot kiszolgáló, olcsó közép-európai munkaerőn alapuló rendszer elérte a korlátait. Magyarországon - teszem én hozzá, az alacsony bérek miatti elvándorlás következtében is - a munkaerőhiány olyan mértéket öltött, hogy egyszerűen a fejlődés akadályává vált. De a többi régiós országban is, ha messze nem is a magyar szinten, de korlátozza az országok gazdasági lehetőségeit. A bevándorlásellenességnek a politikai identitás középpontjába állításával pedig kizárták a helyzet vendégmunkások útján való enyhítését - bár ebben nagy különbségek vannak, Lengyelország például éppen ebbe az irányba nyitott, és ma már 1-2 millió ukrán vendégmunkás dolgozik az országban.

Ebben a helyzetben szerintem nyilvánvaló, hogy a magyar kormány előtt alapvetően három út áll.
1. Felülbírálni a bevándorlással kapcsolatos, a Fidesz-tábort alapvetően összetartó álláspontot, véget vetni a hangulatkeltésnek, és Lengyelországhoz hasonlóan külföldről érkező munkaerővel megerősíteni a magyar gazdaságot. Ennek politikai kockázata óriási, az elmúlt három év teljes politikai programját kéne kukázni, ráadásul a legtöbb valódi kérdésben, pláne a rabszolga-törvény ügyében a Fidesz-tábor nagyon megosztott, és jelentős része kormánykritikus állásponton van. Csupán azért tart ki Orbán mellett, mert benne látja a garanciát a fenyegetőnek gondolt bevándorlás megfékezésére. Ha ezt megkérdőjelezik, a tábor menthetetlenül porladni kezd, és mind nagyobb és nagyobb darabjai hasadnak le. Ennek az irányváltásnak a lehetőségét a Fidesz maga zárta el maga elől.
2. Kisajtolni mindent a meglevő munkaerőből. Ha a gazdasági modell alapja az olcsó és kiszolgáltatott munkaerő, a kaszárnyakapitalizmus, amit cinikus módon "munka alapú társadalomnak" kereszteltek el, akkor ideológiailag és gyakorlatilag is beleillik a képbe ez a fajta kényszerdolgoztatás. Annál is inkább, mert ezzel a modellel soha nem fogjuk tudni hazahozni a már távozott több mint félmillió embert, sőt további veszteségekre kell számítanunk. Ha pedig se hazahozni nem tudjuk a távozottakat, sem befogadni nem akarjuk a külföldieket, akkor egyetlen tartalék maradt: a meglevő munkaerő fokozódó kizsákmányolása. Ez történik most, és ezért helyes, amikor az ellenzék épp a rabszolga-törvény ügyét választotta a rendszerrel szembeni ellenállás kiindulópontjának, mert ez valóban a rendszer lényegéhez tartozik hozzá, eltörlése pedig a rendszer alapjait kezdené ki. 
3. Végül persze van egy harmadik út is. A gazdasági modell felülbírálása, magasabb hozzáadott értékű, magasabb jövedelemtermelő képességű munkafolyamatok meghonosítása, a tudásalapú, innovációvezérelt gazdaság és társadalom felé való elmozdulás. Csakhogy ezt az irányt ismét politikai kockázatok teszik járhatatlanná Orbánék számára. Egy ilyen berendezkedés elsősorban az oktatásba és a humán tőkébe való intzenzívebb befektetést igényelne, amely magasabb béreket eredményezve az elvándorolt honfitársaink hazacsábítását is elhozhatná. Csakhogy ami gazdaságilag egy tudáson, vállalkozókedven, autonómián, cselekvésen alapuló modell, annak tagjai politikailag is ilyen igényeket fognak megfogalmazni. Az autokratikus, a hatalom társadalom feletti teljes kontrollján alapuló politikai modell csak egy hasonló struktúrájú gazdasági berendezkedésre támaszkodva tud stabil maradni. Orbán autokratikus rezsimje elválaszthatatlanul függ össze a hasonlóan elnyomó, futószalag-kapitalizmussal.

Mindebből világosan következik: a rendszerrel szembeni ellenállásnak a gazdasági berendezkedéssel, a gazdasági elnyomással szembeni ellenálláson kell nyugodnia. Az elhibázott politikai döntések által kikényszerített rabszolga-törvény a politikai rendszer kikezdésének is legfontosabb talapzata és támadási felülete kell hogy legyen, és ezen keresztül lehet a politikai jogok korlátozásával szemben is eredményesen harcolni. Az ellenzéknek továbbra is rabszolga-törvényt kell a fókuszban tartani, és - az egy ponton túl egyébként elkerülhetetlen - választástechnikai egyeztetések, vagy - az egyébként maradéktalanul indokolt - jogállamisági kritika előtt ennek mentén kell szerveznie az ellenállást. Ez a rendszerrel szembeni igazi harc. Erről kell beszélni a társadalomnak, ennek kell az üzenetnek lennie. És aztán persze meg kell állapodni a választásokon való együttes fellépésről és helyre kell állítani a jogállamot. De a sorrendet nem lehet megfordítani.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr9814506080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.21. 18:08:26

A megoldás a bérszint folyamatos növelése a nagytőke szarvának megszorításával és az állam hatalmának növelésével.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.12.22. 06:37:57

Hol élsz Benedek? Mondtad. "És aztán persze meg kell állapodni a választásokon való együttes fellépésről és helyre kell állítani a jogállamot."

Szerinted a trutymóottília, vagy ki is most a választási bizottság elnöke elismeri az ellenzéki koala esetleges tényleges választási győzelmét? Ezt a ner-nek nevezett izét választáson nem lehet legyőzni, legkésőbb idén tavasszal láthattuk! :-(

Egyetlen békés ellenállási lehetőség maradt, csak és ez a sztrájk! Minimális célja a rabszolga törvény megszüntetése, maximális célja pedig moszkoVitya és csipet csapata végleges távozása a közéletből lehet. :-)

Éhesló 2018.12.22. 13:16:12

index.hu/gazdasag/2018/12/20/ader_janos_alairta_a_tuloratorvenyt/

"Az államfő a honlapra felkerült nyilatkozatában ismerteti, hogy a módosítást - amit az Országgyűlés december 12-én fogadott el - három szempontból vizsgálta meg.

Elsőként megállapította, hogy a módosítás nem ütközik az alaptörvény rendelkezéseibe, így jogszerű keretek között, alkotmányosan nem kifogásolható.
Másodszor összevetette az új túlóra-szabályozás rendelkezéseit más európai országokéval és megállapította, hogy számos országban - például Egyesült Királyság, Dánia, Írország, Csehország - a túlóra mértéke a magyarországival megegyező vagy azt meghaladó mértékű.
Harmadszor megvizsgálta, hogy a munka törvénykönyvének módosítása miként érinti Magyarország négy és félmillió munkavállalóját, csökkentek-e a munkavállalók védelmét szolgáló garanciák.

A köztársasági elnök megállapította, hogy a munka törvénykönyvének a munkavállalókat védő rendelkezései nem csorbultak, sőt, az eddiginél több túlórát csak a munkavállaló előzetes írásbeli hozzájárulását követően lehet végezni; a munkaadó nem büntetheti a munkavállalót azért, mert túlmunkát nem vállal, vagy a túlmunka vállalására vonatkozó korábbi nyilatkozatát visszavonja; a kollektív szerződések csak a munkavállaló javára térhetnek el az új szabályoktól; a túlmunkáért járó díjazást ezután is változatlan feltételekkel fizethetik ki a munkaadók; nem szűkült a szakszervezetek azon lehetősége, hogy a munkavállalóknak a kollektív szerződések révén még nagyobb védelmet biztosítsanak."

Lehet hazudoznod tovább.
De minek?

Gandosz 2018.12.23. 00:50:56

"A gazdasági modell felülbírálása, magasabb hozzáadott értékű, magasabb jövedelemtermelő képességű munkafolyamatok meghonosítása, a tudásalapú, innovációvezérelt gazdaság és társadalom felé való elmozdulás."

Ez a legnagyobb bullshit, ami érdekes módon főleg a fidesz kormány alatt kezdtek el hangoztatni. Igen, valóban jobb bankigazgatónak lenni, mint bankportásnak. Ez a nagyobb hozzáadott értékű duma ahhoz hasonló, mintha egy munkaközvetítő a bankigazgatói állás megpályázását javasolná a bank portási munkakörbe jelentkezőnek, mert igazgatóként többet kereshet.
Szóval ez nem egy döntéstől függ, magasabb hozzáadott értéknek a termelés magasabb tőkésítettsége az előfeltétele, ami évtizedes folyamatok eredménye.

vackor1 2018.12.23. 00:56:10

Ha már Lengyelország és az ukránok, akkor - bár ezt nem hangoztatja a kormány - néhány tízezer ukrán már most is dolgozik itt , elég ha csak a Flextronicsot megkérdezi bárki és nem csak ennél az egy cégnél vannak valószínűleg már többen is , mint hazai munkások a szalag mellett.
Mellesleg nagyjából 15 %-uk az első fizetés után , mikor megtapasztalja a vásárlóértékét megy is haza az említett cégtől , másik 10-20 % pedig pár hónap után teszi ugyanezt , elég nagy a fluktuáció .

nemecsekerno_007 2018.12.23. 02:11:12

Ez így tényleg óriási bullshit, magasabb hozzáadott érték?! Nyílván önként át fogják telepíteni a magas hozzáadott értékű iparágakat ha Jávor Beni és harcostársai kinyilvánítják, hogy nem leszünk többé rabszolgák. Hihető.

rallus 2018.12.23. 07:41:21

Ez az a fékezhetetlen agyvelő, ami mindannyiunk jövőjének szerencséjére lassacskán eltűnik a kukában....

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2018.12.23. 08:32:20

@Gandosz: Érted te amit olvasol, húgyagy? Nem a bankárokról van szó. Azok semmilyen értéket nem adnak semmihez. Ahogy az orbánféle szarkavaró jogászok sem. Értéket az individualizmus, szabad gondolkodás hoz, ami például a technikai forradalom vagy jelenleg az informatikai forradalom feltalálók ezreit hozta el. Az igazi fejlődést ezek hozzák nem a kapzsi, mindenkit kifosztó bankárok és jogászok.

marosy 2018.12.23. 09:02:57

Nicsak a magyargyűlölő jávorgeci megint veri a nyálát.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 09:21:59

Tökéletes cikk. Orbán zsákutcába került a migránsellenességgel. A valóság benyújtotta a számlát, és nincs megoldása. Az oktatás színvonalúnak emelése, és a tudás alapú gazdaság nemcsak veszélyes, mert a 4 elemis Fideszbirkák helyett értelmes ellenzékit terel ki, hanem sokáig is tart, mire megoldást hoz. Hiába, no, Orbán és a Fidióták egy generációra elbaszta Orbanisztánt, a helyrehozás több generációba fog kerülni.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 09:22:37

@marosy: nicsak, a 4 elemis Fidiótának megint nincs érve, ahhoz hülye!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 09:24:30

@rallus: nicsak, a 4 elemis Fidiótának megint nincs érve, ahhoz hülye! Ezek azok a selejtesek, akik nem fogják megoldani Magyarország munkaerőhiányát, ők azok, akik a probléma részét képezik, nem a megoldás részét.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 09:25:42

@nemecsekerno_007: " Nyílván önként át fogják telepíteni a magas hozzáadott értékű iparágakat "

Áttelepítik. de nem az olyan 4 elemis Fideszbirkáknak, mint amilyen te vagy. Jelenleg Indiába telepítik ki.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 09:30:32

@Gandosz: "Egy ilyen berendezkedés elsősorban az oktatásba és a humán tőkébe való intzenzívebb befektetést igényelne"

ezt nem sikerült felfognia a Fidióta funkcionális analfabénának, a 4 elemijével

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 09:40:03

@Gandosz: "Egy ilyen berendezkedés elsősorban az oktatásba és a humán tőkébe való intzenzívebb befektetést igényelne"

ezt nem sikerült felfognia a Fidióta funkcionális analfabénának, a 4 elemijével . Az ilyen funkcionális analfabénák, mint te, mindig is legfeljebb recepciósok és Fidesz szavazók lesznek. Nem rólad szól a 3. opció. Jávor kifejezetten hangsúlyozta, hogy nem nektek szól, meg ha valamiért kikupálnád magad, akkor leesne, hogy milyen idiótaság volt a Fideszes vallásod.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 09:41:09

@Éhesló: ja, a bajszos szar tévedhetetlen?! Erős a te hited, te birka!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 09:43:54

@rdos: a Fideszt le lehet győzni választásokon. Nincsenek fair feltételek, azt a 2,8 millió birkát meggyőzni csak a katasztrófa fogja. De szembe kell vele állítani mondjuk 4 millió értelmes szavazót, és akkor legyőzhető.

Nem igazságosak a körülmények, diktatúra van, de még megdönthető demokratikusan. Ha egy ilyen után nem ismerik el a választási eredményt, akkor meg kell rohamozni a parlamentet, és akkor Orbánt valaki fel fogja lógatni egy lámpavasra.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 09:46:28

@maxval balcán bircaman: " a nagytőke szarvának megszorításával "

ja, Orbán is minden nap ezzel kel, aztán tövig benyal a nagytőkének rabszolgatörvénnyel, meg milliárdos állami támogatással.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/megduplazta_a_multiknak_adott_tamogatast_az_orban-kormany.656027.html

idióta Fideszes vagy. azt mutatod, hogy ti akkor is Orbánra szavaztok, ha egyenesen a pofátokba szar.

nemecsekerno_007 2018.12.23. 09:46:41

@math0: Okoskoggyá az 5 elemiddel...

nemecsekerno_007 2018.12.23. 09:50:30

@math0: "nicsak, a 4 elemis Fidiótának megint nincs érve, ahhoz hülye!"

Érvek? A békákat nem akarjuk meggyőzni arról, hogy jó v. rossz ha lecsapoljuk a mocsarat... Bármit is brekegnek már 8 éve...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 10:00:41

@nemecsekerno_007: ha azt írom, hogy te 4 elemis vagy (ami igaz), akkor arra nem adekvát kontra,hogy azt írod, én 5 elemis vagyok (ami ráadásul nem is igaz, és ezt tudod is).

de hát a Fidiótának 5<4, mert a Fidióták mind retardáltak.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 10:01:44

@nemecsekerno_007: nicsak, a 4 elemis Fidiótának megint nincs érve, ahhoz hülye!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 10:03:15

@nemecsekerno_007: mi azért írunk érveket, bármilyen bugyuták is a Fidióták ahhoz, hogy felfogják. az érvek az értelmesebb többségnek szólnak, nem a Fidióta selejtnek. ti viszont maradtok a kis gumiszobátokban, érvek nélkül.

Gandosz 2018.12.23. 10:05:25

@math0: Indiába egyes iparágak, szolgáltatások szakképzetlen munkaerőt igénylő részeit telepítik. Például mechanikus kézi adatbevitel, call centerek. Mert ott ötödakkora a munkabér, mint nálunk.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 10:08:07

@Gandosz: jelenleg többek között egy deep learninges K+F projectet vezetek indiai csapattal. De hát tudod is te ezt Hajdúbazdmegből, a szaros kis tyúkóladból a 4 elemiddel, te Fidióta paraszt!

Gandosz 2018.12.23. 10:15:39

@math0: Képzésre és telephelyen kívüli infrastruktúrára adnak állami támogatást. Nem pedig úgy, hogy tessék, itt van x milliárd forint, amivel azt tesznek, amit akarnak. Egyébként az ilyen támogatások mértéke reálértéken számítva évek óta ugyanakkora (2005-ben a GDP 22560 milliárd ft volt, 2016-ban pedig 35474 milliárd ft):
"A fideszes vezetésű kormányok hat év alatt másfélszer több támogatást nyújtottak multinacionális cégeknek, mint a szocialista kormányok a megelőző hat évben. A statisztikák szerint a 2005 és 2010 közötti kabinetek összesen 112,8 milliárd forint támogatást adtak, szemben az Orbán-kormányok 163,6 milliárd forintos támogatásával 2011 és 2016 között."

Gandosz 2018.12.23. 10:24:34

@math0: Ez a mazsolázgató érvelés hibája. 1,2 milliárd indiai között sok magasan képzett informatikus is van, akik tizedannyi bérért dolgoznak be az IT cégeknek. Az IT-n belüli indiai munkahelyek tömege nem ilyen.

Éhesló 2018.12.23. 10:28:15

@math0: nem érdekel miként becézed a kurva anyádat te trágár elmebeteg.
Az sem érdekel miket hazudozol rólam és bárkiről akibe itt belekötsz a magad tapló módján.
Én nem hiszek a bajszos szarnak becézett kurva anyádban.
Sosem is hittem.
Ez a te dolgod.
Magaddal vitasd meg.

Éhesló 2018.12.23. 10:30:05

@math0: matyi, te csak arra vigyázz, ne téged vigyen el az ördög, miközben akasztasokról képzelegsz.

nemecsekerno_007 2018.12.23. 10:30:22

@math0: "mi azért írunk érveket, bármilyen..."

Ez senkit nem érdekel... Szakadj le a témáról, foglalkozz a deep learning projekteddel, mindenkinek jobb lesz. Ne ugass bele olyanba amihez nem sok közöd van...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.23. 10:46:11

@math0:

Orbán sokkal jobban ellenáll a nagytőkének, mint a ballibek, ez szimpla tény.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 11:02:25

@maxval balcán bircaman: na, megint pillanatok alatt eljutottunk oda, hogy a Fidióta bira hazudozik, nincs bizonyítéka, bizonyítékok ellenében is hazudozik, mert hát egy elmebeteg, pszichopata fasz, mint a többi Fidióta.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.23. 11:11:52

@math0:

Hol a bizonyítékod?

Mit hallunk a ballibektől? Nem elég nagy a hatákonyság, az udegen tőke csodás, nem számít kié a profit, nem szabad növelni a béreket, az állam ne szóljon bele a gazdaságba, stb.

John Brennan 2018.12.23. 12:47:06

@math0: Ha Orbán adót növel, azért támadják (nyomorgatja a népet), ha adót csökkent, azért támadják (csődbe viszi az államháztartást).
Ugyanez az ipartámogatással is. Ha támogat, az a baj, ha nem támogat, az a baj.

A Mercedesz Keccskemétre települését nagy sikerként könyvelték el 2010 előtt (mondjuk az Index), ma meg óriási kudarcként a BMW debrecei beuruházása (az index napokig cikkezett a beruházás hátrányairól).

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 14:19:33

@Gandosz: nincs bizonyítékod, hasból hazudsz, mert Fidióta pszichopata barom vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 14:21:43

@Gandosz: ahhoz bőven elég az indiai képzett munkaerő, hogy Magyarországról bármelyik multi akkor telepítsen oda K+F-et, amikor akar. ez volt a kérdés, te Fidióta barom! szoptál megint.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 14:23:00

@Éhesló: ja, a bajszos szar tévedhetetlen?! Vakon hiszel benne?! Erős a te hited, te birka!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 14:23:34

@Éhesló: a Fideszt le lehet győzni választásokon. Nincsenek fair feltételek, azt a 2,8 millió birkát meggyőzni csak a katasztrófa fogja. De szembe kell vele állítani mondjuk 4 millió értelmes szavazót, és akkor legyőzhető.

Nem igazságosak a körülmények, diktatúra van, de még megdönthető demokratikusan. Ha egy ilyen után nem ismerik el a választási eredményt, akkor meg kell rohamozni a parlamentet, és akkor Orbánt valaki fel fogja lógatni egy lámpavasra.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 14:24:43

@nemecsekerno_007: Ne ugass bele olyanba amihez nem sok közöd van! Pláne, hogy érved sincs, te magad hangsúlyozod ezt. Akkor kuss, és mész tovább seggbebaszni a kurva anyádat! Te ahhoz értesz, Fidióta, elmebeteg, pszichopata baromkám!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 14:25:26

@maxval balcán bircaman: ja, Orbán is minden nap ezzel kel, aztán tövig benyal a nagytőkének rabszolgatörvénnyel, meg milliárdos állami támogatással.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/megduplazta_a_multiknak_adott_tamogatast_az_orban-kormany.656027.html

idióta Fideszes vagy. azt mutatod, hogy ti akkor is Orbánra szavaztok, ha egyenesen a pofátokba szar.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 14:30:07

@John Brennan:

"Ugyanez az ipartámogatással is. Ha támogat, az a baj, ha nem támogat, az a baj."

Orbánnal először is az a baj, hogy úgy támogatja a multikat, hogy közben uszít ellenük, azaz segget csinál a szájából, öncáfoló fasz. Ez pedig minden következetes politikánál nagyobb baj.

"A Mercedesz Keccskemétre települését nagy sikerként könyvelték el 2010 előtt (mondjuk az Index), ma meg óriási kudarcként a BMW debrecei beuruházása (az index napokig cikkezett a beruházás hátrányairól). "

És ez tök logikus. 2010 előtt még nagyon sok munkaerő-feleslegünk volt, most meg nagyon nagy a munkaerőhiány. Ahogy például Orbán első házassága rendben van, de ha még egyszer házasodna, az már túlzás lenne, nem gondolod?!

A kecskeméti Mercédesz mellett ma már a BMW nem egy olyan beruházás, amit a magyar munkaerőkből meg lehet csinálni.

És akkor ebből jön a rabszolgatörvény. Jó,hogy kritizáljuk. A kecskeméti Mercedesz gyárnak nem volt ilyen következménye.

Érted, Fidióta baromkám?! A világ kicsit összetettebb, mint a te primitív agyad.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 14:33:03

@maxval balcán bircaman: Orbán támad és nyal. nyugatról válaszként kritika is van, és tolerálás is.

tök logikus, csak a te autista, elmebeteg agyad ezt nem fogja fel. mert elmebeteg vagy. pontosan ezért vagy Fideszes. mint a többi Fidióta.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 14:42:01

@maxval balcán bircaman: @maxval balcán bircaman: Orbán támad és nyal. nyugatról válaszként kritika is van, és tolerálás is.

tök logikus, csak a te autista, elmebeteg agyad ezt nem fogja fel. mert elmebeteg vagy. pontosan ezért vagy Fideszes. mint a többi Fidióta.

egyébként Orbánnak pont azért kell időnként megalázkodnia és nyalnia, mert olyan idiótaként támad. és ez Magyarországra nézvést káros, mert összességében nagyon drága Orbán ámokfutása.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.23. 14:46:48

@math0:

Azaz: ellenáll a nyugati agressziónak, bár nem megy fejjel a falnak.

Éhesló 2018.12.23. 14:48:26

@math0: nem érdekel miként becézed a kurva anyádat te trágár elmebeteg.
Az sem érdekel miket hazudozol rólam és bárkiről akibe itt belekötsz a magad tapló módján.
Én nem hiszek a bajszos szarnak becézett kurva anyádban.
Sosem is hittem.
Ez a te dolgod.
Magaddal vitasd meg.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 14:50:00

@maxval balcán bircaman: azaz idióta, önellentmondásos ámokfutó, ami drága az országnak.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 14:51:51

@Éhesló: ja, a bajszos szar tévedhetetlen?! Vakon hiszel benne?! Erős a te hited, te birka!

Éhesló 2018.12.23. 14:51:56

@math0: nocsak, mit nem hazudsz matyi.
Tavasszal buktatok.
Nem kicsit, nagyon.
Most meg már rohamoznál, meg akasztanál te szerencsetlen hülye?
Teged visz el az ördög hamarabb pár gramm ólommal nehezebben, semmint, hogy rohamozhatnál és akaszthatnál.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.23. 14:52:03

@math0:

A taktikázás nem ellentmondásosság, hanem a politikai játék része.

Éhesló 2018.12.23. 14:52:52

@math0: nem érdekel miként becézed a kurva anyádat te trágár elmebeteg immár harmadjára is.

Az sem érdekel miket hazudozol rólam és bárkiről akibe itt belekötsz a magad tapló módján.

Én nem hiszek a bajszos szarnak becézett kurva anyádban.
Sosem is hittem.
Ez a te dolgod.
Magaddal vitasd meg.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 15:38:04

@Éhesló: ja, a bajszos szar tévedhetetlen?! Vakon hiszel benne?! Erős a te hited, te birka!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 15:41:49

@maxval balcán bircaman: Nem. Az önellentmondásos kommunikáció, a pávatánc, a szélkakaskodás sem a politikában, sem a magánéletben nem kifizetődő. Az ilyen embereket azok az emberek, nem szeretik, akik átlátnak rajta. Márpedig csak egy minimális IQ kell hozzá. Általában csak 2 hírt kell a neten összevetni némi differenciával. Minimális memória kell hozzá.

nehogy azt hidd, hogy a BMW vezetése ne tudna Orbán multiellenes, nyugatellenes kirohanásairól, és meg is kérték ennek az árát.

Mi a rabszolgatörvénnyel fizetünk Orbán idiotizmusa miatt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 15:44:33

@maxval balcán bircaman: az ilyen kétszínű "taktikázásnak" még olyanok is megfizetik az árát, mint Putyin, Hitler, Trump, Sztálin, és hasonlók, nemhogy Orbán és nemhogy Magyarország.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.23. 15:46:50

@math0:

Még egy nagyhatalom se engedheti meg magának, hogy ne trükközzön. A politika a lehetőségek művészete, nem az öngyilkosságé és a falnak menésé.

A BMW és a többi nagytőkés nyilván kihasználja a helyzetet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.23. 15:48:22

@math0:

Ezért kell okosan csinálni.

A legrosszabb: beállni szolgának máshoz, gondolkodás nélkül. Ez a ballib poolitika lényege: bólogassunk éjjel-nappal a nyugatnak. Ezt csináltuk 1990-2010 között, s nem jött be.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.12.23. 16:03:34

@maxval balcán bircaman: az önellentmondásos kommunikációt nem lehet okosan csinálni, és Orbán nem is csinálja okosan. a nyugat, Németország, a német autógyárak, a BMW vezetői is látják, hogy egy elvtelen, önellentmondásos barom. az internet korában ilyet nem lehet csinálni, nem lehet okosan csinálni, ez butaság.

Orbán butaságát pedig a magyar emberek fizetik meg.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2018.12.23. 16:04:36

@maxval balcán bircaman: nem. a legrosszabb Orbán önellentmondásos politikája. Orbánnak emiatt nincsenek szövetségesei. mindenki látja, hogy egy opportunista, következetlen idióta.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 16:08:14

@maxval balcán bircaman: még egy nagyhatalom is megfizeti, ha önellentmondásosan trükközni akar. idiótaság ebben trükközni.

A BMW nyilván kihasználja Orbán idiótaságát. A magyar nép fizeti meg. Például a rabszolgatörvénnyel. A BMW lehet, hogy jött volna Magyarországra, és nem követelt volna rabszolgatörvényt, ha Orbán nem lenne zsarolható. De Orbán zsarolható, mert egy idióta, aki hibákat követett el, amik mentén zsarolható.

A BMW nyilván oda tudja nyomni Orbán elé Orbán saját, multiellenes nyilatkozatait, és erre hivatkozva kérhetettt többet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.23. 16:09:34

@math0:

A "rabszolgatörvény" név csak egy ballib kommunikációs trükk, semmi egyéb.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 17:28:49

@maxval balcán bircaman: ezek nem szövetségesek, hanem ugyanolyan opportunista alapon, esetlegesen vannak csak mellette. Salvini a kvóta mellett van, Kurz magyar határátkelőket záratott le, és csökkentette a családtámogatást a magyar migránsoknak.

ezek szövetségesek, te faszfej?! nem, ezek olyan taktikázó politikusok, akik eseti alapon Orbán mellett vannak, de amikor nem érdekük, akkor ellene az égadta világon semmi előnye nincs a "szövetségnek". semmivel nem jobbak Orbánhoz, mint bárki máshoz. ugyanúgy szivatják Orbánt, vagy a magyarokat, mint bárki más.

pontosan azért, mert látják, hogy Orbán egy elvtelen, megbízhatatlan fasz.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 17:29:39

@maxval balcán bircaman: mindegy, hogy nevezed, az a lényeg, hogy a dolgozók szívatása. Orbán idiotizmusának köszönhetjük.

John Brennan 2018.12.23. 18:44:13

@maxval balcán bircaman: "A "rabszolgatörvény" név csak egy ballib kommunikációs trükk"

Bumeráng hatással.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.23. 18:49:41

@math0:

Minden ország kicsit más, így nem lehet 100 %-os egyezés, ez nem is kell. A liberálisok se értenek egyet egymással 100 %-ban különböző helyeken.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.23. 18:51:33

@math0:

A dolgozók helyzete a félperiférián mindig rossz a magállamokhoz képest. Lassan javítani lehet ezen, nem több.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.23. 18:57:13

@John Brennan:

Valószínűleg igen, mert a ballibek sorai szétziálódnak emiatt. Tudathasadás.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 19:20:40

@maxval balcán bircaman: nem fogod fel, mert egy autista elmebeteg vagy, hogy különféle emberek lehetnek szolidárisak egymással, még ha vannak is köztük különbségek, amennyiben az a képük egymásról, hogy kicsit különböző, de elvszerű, konzisztens emberek.

egy olyan elvtelen, önellentmondásos, opportunista szarzsákkal, mint Orbán viszont senki nem szolidáris, és csak és kizárólag a pillanatnyi lehetőség kedvéért állnak össze vele a hozzá hasonló elvtelen opportunisták, de nem tovább.

a példákat mutattam.

és ez szívás Orbanisztánnak.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 19:22:01

@maxval balcán bircaman: ezt kaptuk Orbán "szövetségeseitől"

168ora.hu/itthon/tobb-mint-38-ezer-magyar-gyermek-osztrak-csaladi-potlekat-csokkentik-a-felere-160726

ott van a címben, hogy 38 ezer magyar családot érdekel, te funkcionális analfabéna, elmebeteg, Fidióta selejt!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 19:22:58

@maxval balcán bircaman: a rabszolgatörvény dolgozók szívatása. Orbán idiotizmusának köszönhetjük.

John Brennan 2018.12.23. 19:32:14

@math0: A cikk alján ott a frissítés: "Frissítés: egyik kommentelőnk jelezte a pontatlanságot, amelyből félreértések fakadhatnak: az intézkedés csak csak abban az esetben értendő, ha a gyerek nem Ausztriában él."

Aki nem Ausztriában él, annak miért fizesse az osztrák állam a pótlékát? Aki Ausztriában él, őket nem érinti.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.23. 19:38:00

@math0:

Mindenki a saját országa érdekeit nézi, legalábbis a jó vezetők. Ezért mindig lesznek ellentétek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.23. 19:43:15

@math0:

Az osztrák kormányzatnak nem feladata 38 ezer külföldi érdekében kormányozni, nem gondolod?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 20:05:04

@maxval balcán bircaman: és ha Orbán egy következetlen geci, akkor nem is fog engedményeket tenni neki.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 20:06:04

@maxval balcán bircaman: nem fogod fel, mert egy autista elmebeteg vagy, hogy különféle emberek lehetnek szolidárisak egymással, még ha vannak is köztük különbségek, amennyiben az a képük egymásról, hogy kicsit különböző, de elvszerű, konzisztens emberek.

egy olyan elvtelen, önellentmondásos, opportunista szarzsákkal, mint Orbán viszont senki nem szolidáris, és csak és kizárólag a pillanatnyi lehetőség kedvéért állnak össze vele a hozzá hasonló elvtelen opportunisták, de nem tovább.

a példákat mutattam.

és ez szívás Orbanisztánnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.23. 20:06:23

@math0:

S mégis: Mo-nak sose volt ilyen jó kapcsolata a szomszédos államokkal, mint manapság. Csak Ukrajnával van feszültség. Nem furcsa?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.23. 20:33:01

@maxval balcán bircaman: van egy érdekeken alapuló, kétszínű kapcsolat a szerb, eszbikus miniszterelnökkel. a románokkal szar a kapcsolat. az osztrákokat már említettük. Ukarjnát még te is elismered. elég szar ez, meglátszik ezen is Orbán gecisége. a horvátokat Szijjártó elküldte a gecibe nemrég.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.12.24. 09:47:37

@math0:

7 szomszédból 6-tal jó vagy kiváló a kapcsolat, ez a lényeg.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.24. 10:22:57

@maxval balcán bircaman: hazudsz. szopás szerint. ennyit tudsz, Fidióta. és nem csak a szomszédok a lényegesek, sőt, gazdasági szempontból inkább Németország és más EU-s országok számítanak.
süti beállítások módosítása