2019. 02. 12.

Beismerő vallomás Elios-ügyben! – A kormány visszavonja az uniós támogatási kérelmet

unpenz.jpg

Több egymástól független magyar és uniós forrás egybehangzó állítása szerint a magyar kormány kiveszi a Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból az Elios által megvalósított, az OLAF által vitatott közvilágítási projektek számláit. Azaz gyakorlatilag lemond az uniós finanszírozásról, reménytelennek ítélve, hogy meggyőzze Brüsszelt a projektek jogszerűségéről. Ez lényegében beismerése annak, hogy a Tiborcz István, foglalkozására nézve vő, érdekeltségébe tartozó cég törvénytelen, korrupt módon nyúlta le az uniós pénzt.

Az Elios projektjei még az előző, 2007-2013-as költségvetési ciklus támogatásaiból valósultak meg. Az uniós támogatások finanszírozása technikailag úgy néz ki, hogy az elnyert támogatásokat a magyar költségvetés megelőlegezi a nyerteseknek, és utólag nyújtja be a számlákat Brüsszelnek, ahonnan aztán a számlák fedezete utólagosan megérkezik. Ilyen benyújtásra a hétéves költségvetési ciklus végső lezárásáig van lehetőség. A 2007-2013 közötti időszak legeslegvégső lezárása most történik meg, azon számlák fedezetét biztosíthatja az EU, amelyeket legkésőbb ebben az utolsó csomagban a magyar kormány elküld. Az Elios-számlák jóváhagyására a fennálló viták miatt mindmáig nem került sor. Forrásaim szerint mivel a kormány képtelen volt meggyőzni a Bizottságot, hogy az OLAF-jelentés megalapozatlan, és az Elios-beruházások szabályszerűek voltak, ezért ebből az utolsó csomagból kivette Tiborcz István közvilágítási beruházásainak számláit, magyarán nem igényel uniós támogatást az Elios-projektekhez.

Ez egyfelől azt jelenti, hogy azt a 13 milliárd forintot, amit az Uniótól reméltek ezekhez a beruházásokhoz, magyar költségvetési forrásokból, a magyar adófizetők pénzéből kell fedezni. Minden magyar állampolgár, csecsemőtől aggastyánig, beleértve a hajléktalanokat és a legszegényebbeket, 1300 forinttal támogatja meg az Orbán-Tiborcz-család saját lábát. És ez csupán egyetlen elcsalt program.

Másfelől a kormány döntése a számlák visszatartásáról egyben beismerő vallomás is. Ők is elismerik, hogy az Elios-projekteknek semmilyen, Polt Pétertől különböző fórum előtt nincs esélye, bármilyen független ellenőrzés súlyosan korruptnak találná az ügyet. A legjobb, amit tehetnek, hogy bent tartják az egészet a saját kis mikrouniverzumukban, ahol az ügyészség, az ÁSZ és az összes többi hatóság a Fidesz szolgálatában tevékenykedik, és olyan csodákra is képesek, hogy röhögés nélkül kimondják, hogy az Elios-ügyben nem történt bűncselekmény.

Mindenképpen értékelem ezt az őszinteséget. A pénzt azért kérném vissza a magyaroknak. Az övék, nem Tiborczé.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr714622880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabor47 2019.02.12. 18:01:41

Ahogy Arkagyij Rajkin mondta: "Ván más.". Nem féltem, hogy uniós támogatás nélkül marad.

Lakásfelújítás1 Kft 2019.02.12. 18:28:54

Ebből nem lesz visszafizetés, nem lesz ez az ügy soha lezárva!

Venesz 2019.02.12. 19:31:50

@Gabor47: Rajkin azt mondta, hogy "Válámi ván, de nem az igázi" A "van másik" Eötvös Gábor zenebohóc mondása volt.

HaD 2019.02.13. 07:14:59

T. Jávor Úr! NE csak "kérné" hanem KÉRJE is vissza. Amennyiben egy "törvénytelen,korrupt módon lenyúlt" pénzről van szó és az egyik gyanúsítottat meg is nevezte akkor nosza meg is van a feljelentés minden kelléke. Tegye meg!!! Amennyiben nem teszi akkor meg gondolom valami érdeke fűződik hozzá,tehát pártolja a megnevezett bűncselekményt. Gondolom most az jön hogy a magyar ügyészség meg a bíróság is részrehajló....OK...legyen az. Csak valami okos ügyvédje az úrnak vagy a szervezetnek ami kiküldte Brüsszelbe aki ki tud olyan jogi csavart találni amiből nemzetközi bíráskodás is ki tud kerekedni netán...aztán egy kis nemzetközi körözés a vőnek...már ha mindez az állítása igaz...ha meg nem igaz akkor netán hamis a vád???? Ha "csak" belekiált a kályhacsőbe az pontosan kinek is jó???? Azért ha netán arra szánná magát hogy valódi intézkedést hoz akkor egy feljelentést az okos ügyvédi kar úgy fogalmazzon már meg,hogy az a fránya ügyészség ne tudja visszadobni valami alaki vagy egyéb kis hiba miatt...tudja mint azokat az álfeljelentéseket amiket a fidesz okos fiucskái ötlenek ki mikor a saját haverjuk bead egy szar feljelentést saját maguk szennyes kis ügyeiben, hogy aztán abban az ügyben már ne pattogni... lehessen többet kutakodni...szóval Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!

_z_ 2019.02.13. 08:02:21

@HaD: Gondolom ha a föügyeszseg egyszer mar visszadobta az ügyet (büncselekmeny hianyaban), akkor Magyarorszagon jogszerüen nincs mit tenni. Ettöl meg lehet, hogy valami nemzetközi birosagon tenyleg lehetne belöle ügyet csinalni. Ha nem, akkor megköszönnem, ha valaki elmagyarazna, hogy miert nem!

HaD 2019.02.13. 08:18:41

Alapvetően a jog logikai csúcsteljesítmény(kivéve a hídépítést:))...bizonyos szempontból kreativitást is igényel...egy ügy újra gombolása csak a tények(már ha vannak és nem pont az az eljárás célja hogy kiderítse monnyuk egy nemzetközi nyomozás:))megfogalmazásának és a szerepek újra értelmezésének a kérdése....pl. hogyan fordítsa meg valaki a bizonyítási terhet,vagy hogyan érje el hogy hol tárgyalják az ügyet:)

Nota bene , az ország "ellenzéke" tele van jól fizetett ügyvéddel és ha kell gondolom az eju is ugrana egy két szakival Jávor úr segedelmére...már ha akarna egyáltalán...ugyanis az ejunak tökéletes ez a rendszer amit orbán/gyurcsány üzemeltet:)...ez van..qui prodest?!? Na nem a status quo-é:)

rinoceros 2019.02.13. 08:39:22

No, melyik ellenzéki politikus lesz olyan tökös, hogy feljelenti a kormányt, ha kiveszik az ELIOS-támogatást a csomagból? Ugyanis ezzel - mint a blogger is írja - maguk is beismerik, hogy védhetetlen az elszámolás, viszont ettől a pillanattól kezdve a magyar adófizetők pénzét lopják, ami bűncselekmény. És ha az ügyészség nem foglalkozik vele, akkor magánvádas eljárást kell indítani. El lehet ezzel döcögni Strasbourgig.

Kivlov 2019.02.13. 10:04:24

benő, osztan cipőre telik-e mán a brükszeli fizuból?

HaD 2019.02.13. 10:28:05

@rinoceros: kormányt? Az cikkíró úr megnevezte a "bűnöst". Sajna ezeknek az "ellenzéki" és az aktuális vitéz kormányzó nagy "uraknak/hölgyeknek" a valódi célja az hogy úton útfélen letolvajozzák egymást...ami meg olyasmi mint mit aputól tanultak(kis rásegítéssel a bibóban:)) az átkosban. Afféle kádári kacsintós technika a mindenki lop elvtársak de a lényeg hogy a hazát gyarapítja mert hogy itt élik fel a lopás eredményét...ez mondjuk már akkor is nettó hazugság volt,de az embereknél leamortizálták az erkölcsi érzéket...és ez volt a cél! Mint ahogyan manapság is ez a cél amikor mennek a műbalhék a "lopott" milliárdok emlegetésével..de valahogy soha semmilyen elszámoltatás még nem sikeredett a "rendszerváltó" nagyuraknak:)... na vajon miért???...kivéve amikor piti ügyekben példát statuálnak egy egy piti hülyegyerekkel(zuschlag félék)....hát ennyike:)

Cinkes 2019.02.13. 10:59:30

Nem lesz itt semmilyen pénzvisszafizetés, a magyar adófizetők állják a cechet. A birka fele ráadásul örömmel.

gyurmicsek 2019.02.13. 12:02:49

@HaD: Azért ha valaki x év alatt közbeszerzésekből 200-300 milliárdos magánvagyont halmoz fel az megérne egy átvilágítást.... Persze ebben az országban nem, hiszen mindenki lopott címszóval a lopott pénz elveszti lopott jellegét.....

Andor Hajnal 2019.02.13. 14:44:05

@Venesz: Szó szerint, sajnos sokan csak dobálóznak az idézetekkel, az sem tudva kitől ered!!
süti beállítások módosítása