2019. 03. 27.

Elios-ügy: a nagy közbeszerzési bábszínház

Az Elios-botrány az Orbán-rezsim tökéletes összefoglalása. Épp ezért folytatom minden részletének a feltárását. Az OLAF által is kiderített, és a jelentésükben bemutatott visszaéléseken és korrupción túl az Elios közvilágítási projetjeiben gyakorlatilag akárhová nyúlunk, csalást látunk. Ez történt az úgynevezett "tendereken" is, amelyeken az Elios győzelmét nem bízták a véletlenre. Nem csupán az elbírálás során kellett Tiborcz cégét kihozni győztesnek, de a legtöbb esetben már a versenytársak is csak a színház kedvéért pályáztak. Eleve vesztesnek szánt ajánlatok sejlenek fel, olyan triviális hibákkal, mintha eleve kizárási ok céljából tették volna bele a pályázati anyagokba. Egyes esetekben ugyanaz a fideszes érdekkör tűnt fel "versenytársként" is. Az Elios részvételével bonyolított közvilágítási közbeszerzések egyszerű bábszínházak voltak, ahol szinte minden szereplő pontosan tudta, hogy feladata szimplán Tiborcz István saját lábra állítása. Felbukkan a történetben a röviddel a gyanús közbeszerzéseket követően az MNV élére kinevezett Szivek Norbert is, akit egyenesen a bundagyanús tenderek mellől emeltek fel a magyar nemzeti vagyon kezelésére.  A megbundázott közbeszerzések miatt a GVH-hoz és a Közbeszerzési Hatósághoz fordultam valamint feljelentést is tettem a legfőbb ügyészségen. Na nem mintha az érdemi fellépésükre számítanék, de gyarapodjanak csak a bizonyítékok, nőjön a bűnlajstrom ami alapján számon lehet majd kérni őket.

 kiemelt-kepunk-a-24-hu-montazsa-tiborcz-istvan-lathato-rajta-1024x576.png

Tiborcz a sötétben (kép: 24.hu)

 

Az Átlátszó tavaly tavasszal publikált egy nagyon alapos cikket azokról a cégekről, amelyek valamilyen módon részt vettek az Elios-féle közvilágítási projektekben. 

Az Elios Zrt.-vel gyakran együtt szereplő cégek közül a SAG Hungaria Kft., (jelenleg SPIE Hungaria Kft), és korabeli leányvállalata, a SAG Mérnökiroda Kft. hatszor jelent meg versenytársként, háromszor konzorciumi partnerként, egyszer alvállalkozóként. Az Épkar Zrt. hatszor jelent meg versenytársként, egyszer partnerként, az, U-Light, illetve a tulajdonában lévő U-Light Esco Kft. hétszer nyújtott be vesztes pályázatot.Ugyancsak hétszer pályázott eredménytelenül a Mezei-Vill Kft. míg a Roneko Kft.: kétszer jelent meg versenytársként, négyszer partnerként. Végezetül a Grep Green Public Zrt.: négyszer jelent meg versenytársként, egyszer partnerként. Az Átlátszó cikke részletesen bemutatja, hogy a rendszer, amit ezek a cégek fémjeleznek, gyakorlatilag arra lett kialakítva, hogy fenntartsák a tisztességes közbeszerzések látszatát, anélkül, hogy valódi verseny alakult volna ki ezen a piacon. Nem is ismételném meg részletesen a cikk elemzéseit, meggyőző bizonyítékokat szolgáltatnak arra, hogy a tenderek, amiken az Elios indult, bárminek mondhatók, csak tisztességes közbeszerzésnek nem.

Az Átlátszó az általuk feltárt cégháló és összefüggések ismeretésekor nem ír ugyanakkor egy cégről, amelynek megjelenése szintén a közbeszerzések megrendezettségét támasztja alá, de egyben új érdekcsoportot is köt a közvilágítási mutyihoz. Az Origo tavaly februárban egy cikkében azzal mentegette az Elios-t, és próbálta az OLAF „kampány-jelentés” narratívát erősíteni, hogy lám-lám, az Elios-on kívül még milyen sok másik cég is nyert. A felsorolás nagyjából az Átlátszó „bábszínházi” listáját tartalmazza, tehát épp hogy alátámasztja a gyanút, de szerepel benne az Enerin Közvilágítási Kft. is.  Az Enerin elsősorban kistelepüléseken hajtotta végre a közvilágítás korszerűsítését, de akadnak ellenpéldák, például Kisvárda.

Ha visszafejtjük a cég tulajdonosi szerkezetét, akkor az látszik, hogy egy lényeges időszakban (2010-13) egy bolgár (Rusernit OOD) és egy ciprusi (NONES Capital Limited) cég volt a tulajdonos. A ciprusi cég az ottani cégnyilvántartás szerint Szivek Norberthez köthető, a bolgár cég tisztségviselői között pedig Komonczy Zsolt bukkan fel, akiről többek között az Átlátszó is megírta, hogy Szivek üzlettársa. Rádi Antónia ebben a 2017-es cikkben egy jó céghálózatot is felvázolt, amiben Tiborcz is szerepel, majd ezzel a mondattal fejeződik be a cikk:

„A pártbelügyek bennfentes ismerői azt is a szemére vetik, hogy egyetlen, jól körülhatárolható csoportosulást, konkrétan Tiborcz személyét, illetve a Rogán-Habony-kört tünteti ki a rokonszenvével (Szivek). De a fanyalgók óvatosak, mert a tapasztalatok szerint a miniszterelnök azt, akit okkal vagy ok nélkül betámadnak, nem hogy levenné a tábláról, inkább „meghosszabbítja Lovasberényig”.

Szivek segítő közreműködése hamar el is nyerte méltó jutalmát: nem is Lovasberényig hosszabították meg, hanem egészen a Pozsonyi útig, és 2015február 16-án a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójává nevezték ki.

A közvilágítási projekteknél tehát nem csak összeférhetetlenségi szabályokat sértettek (ugyanaz az érdekeltségi kör működött közre a pályázatok kiírásában, amelyik aztán elnyerte azokat), nem csak túláraztak, vagy vállalhatatlan minőségben végezték el a munkát, de azt sem bízták a véletlenre, hogy kik a versenytársak. Minden jel szerint a pályázatok törvényességének látszatát úgy tartották fenn, hogy kamu indulók sokaságával szórták tele a tendereket, akiknek egyetlen feladata az volt, hogy falazzanak Tiborcz Istvánnal és a Eliosnak, és segítsenek neki megnyerni a közbeszerzéseket. Ez pedig olyan versenykorlátozó megállapodás, amely büntetőjogi kategória.

Ezért a Gazdasági Versenyhivatalhoz, a Közbeszerzési Hatósághoz és az ügyészséghez fordultam, hogy vizsgálják ki a visszaéléseket, elkövetőiket pedig büntessék meg. Na nem mintha számítanék rá, hogy Polt Péter bármikor bármiért is vádat emelne Tiborcz István ellen, de növekedjen csak az a bűnlajstrom, a kollaborációnak, a hivatali kötelesség elmulasztásának, a törvénytelenségeknek az a listája, amiért majd felelnie kell Poltnak a bíróság előtt.

 

 


 

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr8514683778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ballib vagyok mert rettegek 2019.03.28. 11:03:33

Nekem sokkal szimpatikusabb ha Tiborc lopja el a közpénzeket mint ha a Strabag. Mert a Strabag az kivitte a profitot az országból, aztán azt ott szórakozták el Ibizán meg makaón.

Ehelyett Tiborc István Magyarországra fektet be, itt vette meg a fél Balatont meg a fél Andrási utat hogy azán magyar pincérek, irodisták százainak adjon munkát.
És engem az se érdekel hogy ha a profitot kivinné az országból mert inkább ő vigye ki mint a Strabag.

_most_ 2019.03.28. 11:14:30

Egyértelmű, hogy mennyire pofátlanul lopnak, teljesen hülyének nézik a szavazóikat. Az is vicc, hogy mikor a 4-es metró ügyében tárt fel szabálytalanságokat az OLAFA, azzal nagyon egyetértett a fidesz, az Elios ügyben inkább kifizetették a magyarok pénzéből a számlát, ne feszegesse az EU tovább az ügyet. Persze a fideszes ügyészség szerint minden rendben, nem véletlen nem akarnak csatlakozni az európai ügyészséghez.

Glázser Bozsó 2019.03.28. 12:38:01

@Ballib vagyok mert rettegek: Nagyon remélem, hogy gyógyszerre vagy temetői koszorúra fogja költeni ... a jelenlegi NER-hez köthető útfelújításokról ne beszéljünk, mert 3-4 év után kátyúzni kellene ...

cavalry 2019.03.28. 13:00:46

@Ballib vagyok mert rettegek: Igazán logikusan tudsz gondolkodni. Tehát vezessük le a gondolkodásodból következtethető téziseket: 1. Ha az Eu bármelyik cége ezeknek a suttyó magyaroknak ad munkát, vagy itt fektet be, akkor jó nagy kárt okoz a kinti országoknak a gaz. A befektetés az tudod a profit kihozatala az adott országból ide. 2. De viszont ha a befektető a profitot amit nálunk elvileg ugye megérdemelt és az adórendszerünk is elismeri, kiviszi innen egy másik EU országba befektetni, akkor megint csak elítélendő az a külföldi vállalat ugye? 3. Kifelejtetted hogy a gaz külföldi vállalat még profitot is csinál és nem jótékonyságból dolgozik. 4 . Kormányunk új és támogatható ötlete az hiogy a magyar vállalatok 2kifektetést " csináljanak, tehát most már ők is vigyenek ki külföldre befektetési tőkét (és majd reméányeink szerint hozzák vissza ide a profitot a gaz külfölditől befektetni. 5. Azt kifelejti a kormány hogy mi van akkor ha a magyar vállalat külföldön talál egy másik helyen jobb befektetési célpontot mint idehaza, ja akkor már ő is gaz ellen. Tudod mit? tanulj meg gondolkodni mielőtt marhaságokat beszélsz.

.., 2019.03.28. 14:50:04

@Ballib vagyok mert rettegek: Nem a strabag-ot szorította ki a piacról a Tiborcz, hanem másik 4-5-8-10 HAZAI vállalkozást, akik simán leszállították volna ezeket a projekteket. (kettőt személyesen ismerek) Erre mit mondasz? Inkább Tiborcz, mint más becsületes MAGYAR vállalkozók?

tapsoljatokatolvajoknak 2019.03.28. 16:10:26

@Ballib vagyok mert rettegek: Olyan sötét vagy, mint Tiborcz haverod lámpafényei. Gondolom ahhoz a birkacsordához tartozol, akik örömmel kifizetik adójukból a 13 milliárdot, amibe a srác feltőkésítése került.
Ez a haveri kör kicsik komolyabban nyomja, mint a Strabagosok. 16 milliárdos magángéppel röpködnek és a Balaton körül lassan minden az övék. Akkor fogsz koppanni, ha a nyári szabid alatt fizetség ellenében fogod csak a lábadat beledugni a vízbe és ez a pénz is hozzájuk megy majd, mert az összes szabad strand is az övék lesz.
Ha O1G becsöngetne hozzád, gondolom még a házad és minden vagyonod ráíratnád, csak mert kéri.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.04.03. 20:07:06

@Ballib vagyok mert rettegek: Nem vagyunk egyformák barátom. :-(

Vélelmezem az is sokkal szimpatikusabb neked, ha a feleségedet is a főni lányának a férje lopja, mintha a Strabag tenné ugyanezt. :-( Csuda egy világ ez, a nertársak sajátos ízlését nyilván elfogadom (ízléseken nem vitatkozunk), de azért nekem akkor is fura. :-)
süti beállítások módosítása