2019. 04. 17.

Paks II. szerződései: régi csibészek

A paksi bővítésnek sok értelme nincs, magyarázata is kevés, de ezek közül az egyik legfontosabb a projektből kilopható pénz. Korábban is jól látszott, hogyan áramlanak a milliárdok a Fidesz holdudvara felé. A projektcég 2017-es szerződéseinek elemzése ugyanennek a folyamatnak a továbbélését támasztják alá. Fideszes politikusok, Rogán Antal szomszédja, és még sokan mások sütögetik a pecsenyéjüket az egyre bizonytalanabb kimenetelű bővítés körül. Ha nem is épül meg a két új blokk soha, amíg a projekt él, addig is a pénz bőven buzgó forrása a Fidesz-körüli üzleti körnek. Sajnos a mi pénzünk buzog abban a forrásban.

lisznyai.jpg

A Lisznyai u. 38., a paksi kommunikációval megbízott, Rogán szomszédjához köthető cégháló főhadiszállása

Még egy kapavágás sem történt, de Paks II. így is sok tízmilliárd forint közpénzt éget el évente, ahogyan az Átlátszó.hu is megírta, 6 év alatt körülbelül 15 milliárdot fizettek ki csak bérekre. De nem csupán a bérköltségek óriásiak, hanem az egyéb beszállítói szerződések is hatalmas összegeket emésztenek fel. Korábban a Közérdekvédelmi Központtal együttműködésben nyilvánosságra hoztam a 2014 és 2016 kötött szerződéseket, tavaly ősszel a 2017-ben kötött egymillió forint feletti szolgáltatási és beszerzési szerződéseket kértem ki közérdekű adatigényléssel, ebben a bejegyzésben ezeket mutatom be.  És bár a Paks II. Zrt a dokumentumokat csak költségtérítés befizetése után volt hajlandó megküldeni, úgy döntöttem, a nyilvánosságnak joga van ezekhez a szerződésekhez, és kikértem őket. Nézzük hát, mire költötte a Paks II. Zrt.a pénzünket.

A szerződések döntő többsége a társaság működéséhez kapcsolódó szolgáltatások beszerzésére irányult, többek között irodabérletre, névtábla készítésére, páncélszekrények beszerzésére, autómosásra, mobiltelefon javításra, tolmácsolásra és jogi szolgáltatás nyújtására, ahogyan természetesen nem maradhattak ki a különböző kommunikációs szerződések sem a sorból. A rendelkezésemre bocsátott mintegy 30 szerződésből nézzünk meg néhány érdekeset.

  1. Irodabérlet Pakson

A MO-VIMMO Ingatlanforgalmazó Kft-vel 2017. augusztus 17.én kötött szerződés alapján Paks II. bérbeveszi a 667 négyzetméteres bútorozatlan egykori posta épületét a hozzá tartozó parkolóhelyekkel együtt. A bérleti díj havi 11 ezer Euro + ÁFA, amelyhez még hozzájön az üzemeltetési díj, amelynek mértéke mintegy 2,5 millió forint havonta, tehát évente hozzávetőlegesen 41 millió forint bérleti díjat és 30 millió forint üzemeltetési díjat kapnak Paks II.-től. A bérbeadó Kft. ezzel az üzlettel jelentős mértékben megnöveli üzleti eredményét, hiszen a cégjegyzékben elérhető adatok szerint 2016-ban a nettó árbevétele 47 millió forint volt, amelyet a következő évben 70 millióra növelt. Az együttműködés mindenesetre mindkét fél számára gyümölcsöző lehetett, mert a Paks II. honlapján közzétett információ szerint 2018 nyarán az épület alagsorát is kibérelték 10 évre, amelyért 217 millió forintot fizettek. A MO-VIMMO új ügyvezetője 2019. január 29-e óta Bakos Tamás, aki információink szerint a makói Fidesz alapszervezetének alelnöke volt, jelenleg a Makó Polgármesteri Hivatal – Innovációs és Városfejlesztési Iroda irodavezető-helyettese.

  1. Őrző-védők

A Jánosik és Társai Kft. a takarítás- piacon igazi nagyágyúnak számítanak. Ők takarítják egymilliárd forintért a MÁV állomásainak egy részét, de az Országos Vérellátó Szolgálat beszerzésén is ők győztek. Némiképp meglepő, hogy az állami atomcég budapesti irodájának recepciós pultjánál ellátandó személy- és vagyonőri szolgáltatás nyújtására kiírt közbeszerzést is ők nyerték meg. A szerződés szerint mintegy 67 millió forintért vigyáznak az iroda recepciójára. Láthatjuk tehát, hogy a Jánosik és Társai Kft. komoly portfolió-bővítést hajt végre az elmúlt években, hiszen a Németh Szilárd gondos felügyelete mellett ők építik a Csepeli Birkózó Akadémiát is, amelyhez az adófizetők 2 milliárd forinttal járulnak hozzá..

 

  1. Közönségtájékoztatás

Az Euroshow Kft. is megbízható ügyfele lett a Paks II. Zrt-nek, hiszen az országot „interaktív” kamionnal járva már korábban is aktívan tájékoztatták a lakosságot a felépítendő atomerőmű minden előnyéről. Az új szerződés szerint 2017. június 21-e és 2018. december 31-e között tovább folytathatták ezt a tevékenységet mintegy 270 millió forintos keretösszegért. A szerződés a keretösszegen belül meghatároz egy 112 millió forintos keretet, amelyből többek között a közterületfoglalási díjakat is fedezni kellett volna. Mindez csak azért érdekes, mert ahogyan azt egy korábbi blog-bejegyzésben kifejtettem, az Euroshow szinte valamennyi, a roadshow-ban érintett önkormányzattól igyekszik mentességet kérni a közterületfoglalási díj kötelezettsége alól.

 

  1. Médiatervezés- és monitoring

A paksi bizniszből természetesen Rogán Antall szomszédja, Csetényi Csaba sem maradhatott ki, hiszen cégei a korábban megnyert központosított közbeszerzésen keresztül szerződtek Paks II.-vel médiavásárlási- és tervezési, reklámügynökségi, valamint közvélemény-kutatási feladatok ellátására. A 2017 márciusától az év végéig terjedő időszakra Network 360 Reklámügynökség Kft és az Affiliate Network Kft. konzorciuma 138 millió forintot kapott. Mindkét cég a Csetényi és Krskó Tibor által gründolt Hamu és Gyémánt Média Kft. körüli szövevényes birodalom része, ahogyan azt az Átlátszó cikke kiválóan bemutatja. Krskó amúgy Tombor Andrással közösen a rádiós piacon is jól hasít, mindennek ellenére nehéz anyagi helyzetben lehet, hiszen a rászorulók megsegítését szolgáló operatív program forrásaiból is jelentős szeletet hasít ki, a program eredményeinek kommunikálására, amire a teljes program keretösszegének harmadát fordíthatják. De hát ki szorul itt ma jobban rá az uniós forrásokra, mint a Fidesz-körüli oligarcha-kör?

 

A fentiek csupán néhány példa a Paks II Zrt. által kötött szerződésekre, ezen a linken az összes szerződés megtalálható. Ezek a példák is megmutatják azonban, hogyan vált a paksi bővítés már a projekt korai szakaszában megbízható kifizetőhellyé, ami előrevetíti azt is, hogy a későbbi szakaszokban, amelyeknél összehasonlíthatatlanul nagyobb volumenű munkák várhatóak, mire számíthatunk. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogyan fonja egyre szorosabban körül az egész atombizniszt a hol Mészáros Lőrincnek, hol Garancsi Istvánnak, hol Paár Attilának, hol másnak látszó miniszterelnök (erről cikkek itt, itt, itt, itt és itt).

A paksi bővítés azonnali leállítása nem csupán amiatt elengedhetetlen, hogy egy értelmetlen beruházásból időben, még relatíve kis veszteséggel kiszálljunk. A közpénzek szemérmetlen elrablásának is így tudunk a leghatékonyabban gátat szabni.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz Jávor Benedek Facebook-oldalához!

A bejegyzés trackback címe:

https://javorbenedek.blog.hu/api/trackback/id/tr3814724877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2019.04.17. 19:54:10

Egyértelmű, hogy a Paks II kifizetőhely is... viszont az áramtermelés jelentős növekedésére hosszabb távon szükség van, mert egyre inkább jönnek a villanyautók.
A megújulókat is kéne fejleszteni, de pl. a németeknél is éppenhogy elérik a 30 %-ot.

ecover 2019.04.17. 20:45:42

A cikk gyönyörű csak egy baj van, a szerző kb. olyan tudatlan felkészületlen energetika szempontjából mint mondjuk dr Fiala. Jól el tudnának beszélgetni. Javaslom némi ismeretek megszerzése után visszatérni és egy értelmes cikket összehozni, aminek vagy a címe vagy a tartalma legyen egymással köszönő viszonyban.

Jakab.gipsz 2019.04.17. 21:39:34

Benedek hacsak ennyit tudsz mint amennyit a Paksi atom erőmű szakértőségeddel, felmutattál néhány év alatt, itthon fogsz maradni.

Brüsszelbe olyan embereket küldünk akik nem elárulják a hazát, hanem az érdekeit képviselik. Ja és szólj a Franciáknak is atom erőmű ügyben.

Tottone 2019.04.17. 21:47:25

Nem kétséges, hogy korrupciós szempontból problémás Paks. De szakmai szempontból már van helye vitának. Magyarország jelenleg is 30% energiát importál, több erőművünk vészesen és végleg elavul 1-2 évtizeden belül, Visonta, Tiszalök stb. Inkább az a kérdés hogy mit építünk még. Fosszílis energiák? Ez is behozatalra szorul, orosz függőség szintén, plusz jelenleg a CO2 kibocsátás csökkentése prioritás a világon. Megújulók? Fontos, terjedjen lakossági kiegészítésként egyre nagyobb szerepe lesz, de nemzetgazdasági szinten (ipar, infrastruktúra) még sokáig nem lehet kizárólag arra támaszkodni. Legyen még több import? Komoly gazdasági-stratégiai kitettség...

Tottone 2019.04.17. 21:49:09

@Tottone: 30% villamos energiát... a teljes energia import lényegesen nagyobb.

morph on deer 2019.04.17. 21:51:23

@ecover:
És ez mit is változtat azon a sanyarú tényen, hogy már mrgint mocskos tolvajok zsebelnek ki minket?

Mert jó, én még egyet is értek azzal, hogy ez esetleg komolyabb szakmai indoklást igényel(ne), de könyörgöm, ettől még az orbáni zsebszerződés nagyon gáz!
Bűzlik to hiigh heaven..!

Miért kéne elfogadnunk, hogy még unokáink is eladósítottak a mi drága orosz testvéreinknek, valamilyen össznépi egyetértés nélkül, egyedül a felcsúti ganajtúró érveire hivatkozva?

Valaki tudja a választ?

Jakab.gipsz 2019.04.17. 21:52:50

Benedek még valami, a családi szennyest, nem Brüsszelbe kell kiteregetni !

Vannak erre itthon is megfelelő illetékes hatóságok.

Tottone 2019.04.17. 21:55:27

@Alick: Németek 30% ról: ha levonnom a biomasszát és a vizet (egyiket sem tudom "valódi" megújolónak tekinteni a felhasználásuk környezet terhelése miatt) akkor a fennmaradó nap+szél kb. nagyságrendileg annyi, amennyit a németek exportálnak. Ezt 2-3 éves adatokat böngészve számoltam ki egyszer. Miért érdekes ez? Mert az látszik belőle, hogy a németek sem mernek egy az egyben ezekre támaszkodni, persze jó ha fúj a szél meg süt a nap de a kórház meg a gyár azért ne arról menjen még. Persze jó azért hogy németek tolják be kell vállalni.

Pipas 2019.04.17. 22:07:59

"A paksi bővítésnek sok értelme nincs, magyarázata is kevés"

Az orbán meg a gyurcsány kabinet sokban nem értett egyet, talám az egyetlen, hogy pakson erőmáblokkokat kell építeni. Elég egyszerű a magyarázata is, a régi blokkokat le kell állítani, az elektromos energiából meg egyre többet fogyasztunk. Ráadásul már most is folyamatos behozatalra szorulunk.

Hogy valaki hogyan lehet képtelen ezt megérteni tíz év alatt, arra viszont tényleg kevés magyarázat van. Egy... hogy nem is akarja megérteni.
süti beállítások módosítása